Διετές πρόγραμμα μετεκπαίδευσης επαγγελματικής εξειδίκευσης στην Ανθρωπιστική – Ολιστική – Υπαρξιστική προσέγγιση (Carl Rogers, Fritz Pearls, Irvin D.Yalom)

Εισηγητές: Μαρία Καρκανιά – Ανδριάνα Κρεμπενίου

Μαριάνθη Κιουρτσόγλου – Αναστασία Νικολίτσα

Το διετές πρόγραμμα μετεκπαίδευσης επαγγελματικής εξειδίκευσης στην ανθρωπιστική-ολιστική-υπαρξιστική κατεύθυνση εμπεριέχει θεωρητικά και βιωματικά μαθήματα, πρακτική, ατομική ανάλυση, ανάληψη περιστατικού με εποπτεία .

Βασίζεται στις θεωρητικές προσεγγίσεις των Carl Rogers, Fritz Pearls, Rollo May, Irvin D.Yalom.

Τα μαθήματα γίνονται από άρτια καταρτισμένους καθηγητές με πολυτετή εμπειρία στο χώρο της θεραπείας. Οι σπουδαστές διδάσκονται σε βάθος θεωρητικά και βιωματικά μαθήματα, θεραπευτικές τεχνικές όπως προσωποκεντρική – ανθρωπιστική προσέγγιση, υπαρξιστική προσέγγιση, ολιστική προσέγγιση, θεραπευτική συμμαχία, οι θεραπευτικές συνθήκες του Carl Rogers, παρατήρηση και χρήση της μη λεκτικής επικοινωνίας, ομαδική ψυχοθεραπείας, δραματοθεραπεία, σωματοθεραπεία, focusing, empty chair technique, ανάλυση και ερμηνεία των ονείρων.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Μετεκπαίδευση Επαγγελματικής Εξειδίκευσης

Μέθοδοι Ψυχοθεραπείας

Ανθρωπιστική-Ολιστική- Υπαρξιστική Προσέγγιση

Διετής Κύκλος

1ο έτος: θεωρία

2ο έτος: θεωρία και πρακτική

(Carl R.Rogers, Fritz Perls, Irvin D. Yalom)

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

Α’ ΕΤΟΣ

A’ ΕΞΑΜΗΝΟ

 • Η Προσωποκεντρική Προσέγγιση

(θεωρία & πράξη)

(Person-Centered Approach Carl R.Rogers)

 • Ολιστική Προσέγγιση (θεωρία & πράξη)

(Gestalt Approach – Fritz Perls)

 • Υπαρξιστική Προσέγγιση (θεωρία & πράξη)

(Existential Approach – Irvin D.Yalom)

Β’ ΕΞΑΜΗΝΟ

 • Η επιτυχία της θεραπευτικής σχέσης
 • Δραματοθεραπεία – Ψυχόδραμα- Σωματοθεραπεία

Ανάλυση και ερμηνεία των Ονείρων

Ώρες διδασκαλίας (Α’ εξάμηνο)

Δευτέρα : 17:00-20:00

Τρίτη: 17:00-20:00

Παρασκευή: 17:00-21:00

Β’ ΕΤΟΣ

 • Μαθήματα (ανάλυση τεχνικών )
 • Πρακτική άσκηση
 • Ατομική Ανάλυση

Τεχνικές

 • Οι θεραπευτικές συνθήκες του Carl Rogers (empathy, unconditional positive regard, congruence)
 • Θεραπευτική σχέση –αυθεντικότητα-αυτοαποκάλυψη (therapeutic relationship, self disclosure)
 • Σωματική θεραπεία, παρατήρηση μη λεκτικής επικοινωνίας (Body awareness- Focusing)
 • Ανάλυση & Ερμηνεία των Ονείρων

Δραματοθεραπεία – τεχνική της άδειας καρέκλας ( Drama therapy – empty chair technique)

Ώρες διδασκαλίας (Β’ εξάμηνο)

Δευτέρα: 17:00-20:00

Τρίτη: 17:00-20:00

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

Μαρία Καρκανιά (Διευθύντρια του Προγράμματος)

Η Μαρία Καρκανιά είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Ψυχολογίας του University of Wales. Συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA με κατεύθυνση στην Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού του University of Wales.

Έχει σπουδάσει Χορό μοντέρνο (ISTD), αφρικάνικο, φλαμένκο(Spanish Dance Society) και σύγχρονο στις σχολές Χορού Ντιάνα Θεοδωρίδου, Φωκάς Ευαγγελινός, Studio  Χορός- Χώρος (Μέτσης)  και Θέατρο ΠΚ.

Έχει σπουδάσει πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Ψυχικού).

Είναι Ψυχολόγος με Ψυχαναλυτική κατεύθυνση και χρησιμοποιεί θεραπείες μέσω Τεχνών στηn θεραπευτική δουλειά της με παιδιά και εφήβους.

Εξειδικεύεται στη χορήγηση των  ιχνογραφικών  τεστ , Η.T.P. (Ηouse –Tree – Person), Draw a mother with her child, Kinetic Family, Fairy Tale Test).

Είναι πιστοποιημένη από την «Άριστον Ακαδημία Υπολογιστών» για την χορήγηση των τεστ Career Guidance και Ariston Learning Styles.

Είναι συγγραφέας της Παιδικής σειράς βιβλίων «Ανακαλύπτω τα Επαγγέλματα» (Εκδοτική Άλφα).

Είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολόγων (British Psychological Society).

Αναστασία Νικολίτσα, Χοροθεραπεύτρια – Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεννήθηκε στις 04/08/74. Εκπαιδεύτηκε από πολύ μικρή στην τέχνη του χορού και συνέχισε σε επαγγελματικό επίπεδο τις σπουδές της στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Άννας Πέτροβα.

Κατόπιν, συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές Xoροθεραπείας (Μ.Α. in Dance Movement Psychotherapy) στο Laban Centre/City University του Λονδίνου, και κατόπιν εκπαιδεύτηκε στην Eφαρμοσμένη Κινησιολογία (Applied Kinesiology).

Το 1998-2002 εργάστηκε σε ιδρύματα, σχολεία και ψυχιατρικά νοσοκομεία του Λονδίνου, με άτομα από 4-100 ετών και τα τελευταία 12 χρόνια ιδιωτικά στην Αθήνα με ενήλικες με ψυχοσωματικά συμπτώματα και νευρώσεις.

Έχει διδάξει Ανάλυση Κίνησης του Laban (LMA) στο Laban Centre και στο Metropolitan University του Λονδίνου. Το 2010 εκπαιδεύτηκε στην Νευροφυτοθεραπεία και στην Ανάλυση Χαρακτήρα στο  Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής «Βίλχελμ Ράιχ», στην Αθήνα και το 2014 εκπαιδεύτηκε στην Σωματική Τραυματοθεραπεία με την Jane Simington.

Από το 2004 διεξάγει βιωματικά σεμινάρια και θεραπευτικές ομάδες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Έχει παρουσιάσει την δουλειά της στο Συνέδριο Πρόληψης της Παιδικής Κακοποίησης, στην Αθήνα που διοργανώνεται τακτικά από την Διεπιστημονική Εταιρία Ψυχολογικής Παρέμβασης  Όμπρέλα’ το 2008.

Πορίσματα από την διπλωματική της εργασία έχουν αναφερθεί στο βιβλίο της Patricia Pallaro (2007),  “Authentic Movement: Moving the Body, Moving the Self, Being Moved”.

Έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Ζωής διεξάγοντας τακτικές ομάδες αυτοβοήθειας με οροθετικούς για 2 χρόνια και πρόσφατα ξεκίνησε ομάδα Χοροθεραπείας σε ξενώνα υποδοχής ασυνόδευτων εφήβων από την Συρία και το Αφγανιστάν.

Ανδριάνα Κρεμπενίου

H Ανδριάνα Κρεμπενίου σπούδασε ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην κλινική ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Leiden (Oλλανδία). Ασκήθηκε και εργάστηκε εθελοντικά στον Τμήμα Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων στο Γ.Ν.Α. Γ.Γεννηματάς και έχει εκπαιδευτεί στο life coaching. Έχει παρακολουθήσει σειρά θεωρητικών και.Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Η έρευνα είναι ένα από τα ενδιαφέροντα της και έχει συμμετάσχει σε δημοσιευμένες έρευνες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Tα τελευταία χρόνια ασχολείται με το tutoring σε φοιτητές ψυχολογίας (Βachelor, MA, MSc) με σκοπό την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις και τις ερευνητικές τους εργασίες, στην Ελλάδα, στο εξωτερικό και μέσω διαδικτύου. Ως ΙΒΜ Certified Specialist, διδάσκει SPSS και στατιστική στην οποία εμβάθυνε με την παρακολούθηση διαδικτυακού προγράμματος στο Stanford University (ΗΠΑ). Έχει μελετήσει τις αρχές διδακτικών τεχνικών, όπως η τεχνική Problem-Based Learning και εκπαιδεύεται στην οργάνωση διαδικτυακών μαθημάτων.

Μαριάνθη Κιουρτσόγλου

Η Μαριάνθη Κιουρτσόγλου είναι ψυχολόγος υγείας MSc (Πανεπιστήμιο Κρήτης), κλινική επόπτρια ΜSc (University of Derby) και ατομική και ομαδική θεραπεύτρια.  Έχει εκπαιδευθεί στη σχεσιακή ψυχανάλυση και στην ομαδική θεραπεία (Yalom Institute).

Εργάζεται ως θεραπεύτρια κυρίως  με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν  κατάθλιψη, άγχος, αμφιθυμία και ψυχοσωματικά προβλήματα που συνήθως σχετίζονται με συγκρούσεις διαπροσωπικές, ταυτότητας αλλά και εργασιακές. Η κλινική της δουλειά για χρόνια εποπτευόταν από  τη Dr. Ruthellen Josselson, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται και η ίδια ως κλινική επόπτρια.

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι τμημάτων Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής, Παιδαγωγικών και άλλων ανθρωπιστικών επιστημών και επαγγελμάτων Υγείας.

Στο πρόγραμμα μπορεί να γίνουν δεκτοί απόφοιτοι άλλων Σχολών με την προϋπόθεση να έχει γίνει Μετεκπαίδευση στην Ψυχολογία και κατόπιν Συνέντευξης με την Υπεύθυνη των Προγραμμάτων.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ημερομηνία έναρξης: 16 Οκτωβρίου 2017

Ολοκλήρωση προγράμματος: 30 Μαϊου 2019

ΚΟΣΤΟΣ

Για το Α’ έτος:  2.500€

Για το Β’ έτος:  3.000€ (συμπεριλαμβανομένης της Ατομικής Ανάλυσης)

 

Τηλ: 210-8217710

E-mail: contact@bhc.gr

Website: www.ellinovretaniko.gr