Από την Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγο, ΜΑ, Υπ. Διδάκτορα Παντείου

Εκτός από τα υψηλού επιπέδου τμήματα ψυχολογίας  των δημόσιων πανεπιστημίων που λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο, υπάρχει πληθώρα ιδιωτικών πανεπιστημίων, κολεγίων και σχολών που προσφέρουν προπτυχιακά  προγράμματα σπουδών στην ψυχολογία και συνέχιση της ειδίκευσης σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.

H Σχολή Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου – με campuses στην Αθήνα, το Μαρούσι, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη -προσφέρει το μοναδικό bachelor στην Ελλάδα στην Ψυχολογία BSc (Hons) Psychology, με την πιστοποίηση του British Psychological Society και 5 masters σε σύγχρονες ειδικότητες όπως η Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία, η Ψυχολογία της Εργασίας, η Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, η Εφαρμοσμένη Θετική Ψυχολογία και Ψυχολογία Coaching.

Επιπλέον πληροφορίες: Με το πέρας των σπουδών δίνεται η δυνατότητα εγγραφής στο Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων, έπειτα από ατομική αίτηση εγγραφής. Το Μητροπολιτικό Κολλέγιο διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων κλινικών πλαισίων (Ιδρύματα, Νοσοκομεία, Φορείς, Κέντρα, Δομές, Μονάδες Ψυχικής Υγείας κ.α.) για την πρακτική άσκηση των φοιτητών. Επίσης, στο Κολλέγιο λειτουργεί ανοιχτό για το κοινό Συμβουλευτικό Κέντρο, το οποίο προσφέρει υποστήριξη σε ένα ευρύ φάσμα προσωπικών και διαπροσωπικών θεμάτων και στο οποίο οι φοιτητές ασκούνται σε πραγματικά περιστατικά.

Το Αττικό Κολλέγιο  προσφέρει ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών στην ψυχολογία, προσαρμοσμένο στα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπαίδευσης. Οι διαλέξεις γίνονται κυρίως στην αγγλική γλώσσα, όπως επίσης και οι εξετάσεις. Το κολλέγιο παρέχει τη δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ψυχολογία και στην Ψυχολογία της Εκπαίδευσης.

Επιπλέον πληροφορίες: Το Αττικό Κολλέγιο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο του Plymouth μεταξύ άλλων.

Στο New York College θα παρακολουθήσετε τετραετές πρόγραμμα σπουδών προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των αντίστοιχων κολλεγίων της Ευρώπης και της Αμερικής όπως το πανεπιστήμιο του Greenwich και το πολιτειακό κολλέγιο της Νέας  Υόρκης. Οι διαλέξεις, οι εργασίες και οι εξετάσεις γίνονται στην αγγλική γλώσσα.

Επιπλέον πληροφορίες: Το κολλέγιο διαθέτει παραρτήματα στην Τσεχία και στην Αλβανία και δίνει δυνατότητα διεκδίκησης υποτροφίας.

Το City Unity College προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ψυχολογία και στη Συμβουλευτική Ψυχολογία συνεργαζόμενο με το Cardiff Metropolitan University και το City University of Seattle. Στις εγκαταστάσεις του City Unity College λειτουργεί κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης για τους φοιτητές του κολλεγίου και τους συγγενείς τους στο οποίο κάνουν την πρακτική τους άσκηση, οι τελειόφοιτοι της σχολής.

Επιπλέον πληροφορίες: Από το 2009 λειτουργούν φοιτητικές εστίες και καφετέρια για τους φοιτητές του κολλεγίου. Το κολλέγιο διαθέτει πρόγραμμα υποτροφιών σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και μειώσεις διδάκτρων για ανέργους και πολύτεκνες οικογένειες.

Το Deree School of Liberal Arts Sciences παρέχει ένα πρόγραμμα σπουδών ψυχολογίας ευρύ και προσαρμοσμένο στην εποχή και τις εξελίξεις της επιστήμης. Δίνει τη δυνατότητα στους τελειόφοιτους φοιτητές να αναλάβουν ερευνητικές δραστηριότητες προκειμένου να διαπιστώσουν τις εφαρμογές του αντικείμενου που επέλεξαν. Οι σπουδαστές του προγράμματος διδάσκονται απαραιτήτως ψυχοπαθολογία και στοιχεία κοινωνικής και γνωστικής ψυχολογίας.

Επιπλέον πληροφορίες: Το Deree School of Liberal Arts Sciences παρέχει δυνατότητα ενισχυτικής διδασκαλίας σε όσους φοιτητές τη χρειάζονται ή την επιδιώκουν και προκρίνει τη συμμετοχή των σπουδαστών του σε συλλόγους και ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων όπως  το θέατρο, η φιλοσοφία και οι τέχνες. Το κολλέγιο διαθέτει πρόγραμμα υποτροφιών.

Το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών – ICPS είναι εδώ και 27 χρόνια το μόνο Κολλέγιο που εξειδικεύεται αποκλειστικά στην Ψυχολογία και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Ιδρύθηκε το 1989 και έκτοτε πρωτοπορεί στο σχεδιασμό και τη λειτουργία πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών στην Ψυχολογία, την Προσωποκεντρική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία, την Παιδοψυχολογία, την Ψυχολογία της Υγείας. Παράλληλα, μέσω του ΚΕΔΙΒΙΜ2 του Κολλεγίου προσφέρονται εξειδικευμένα επαγγελματικά προγράμματα στο Coaching, την Επικοινωνία, την Εκπαίδευση, τις Μαθησιακές Δυσκολίες, την Ηγεσία κ.α., πιστοποιημένα από διεθνείς φορείς εκπαίδευσης.

Επιπλέον πληροφορίεςΤο Κολλέγιο συνεργάζεται με τα βρετανικά πανεπιστήμια Central Lancashire και Strathclyde, την European Association for Psychotherapy (EAP), τo Management Development Institute (MDI), την Corporate Coach U (Coaching Clinic) τοAmerican Management Association (ΑΜΑ) και το μεγαλύτερο φορέα επαγγελματικών πιστοποιήσεων Pearson BTEC (Edexcel).

To Aegean College μέλος του Ομίλου Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας ΟΜΗΡΟΣ, προσφέρει ολοκληρωμένο προπτυχιακό πρόγραμμα  σπουδών Ψυχολογίας (BSc (Hons) Psychology Science) που περιλαμβάνει βασικά γνωστικά πεδία όπως η αναπτυξιακή, η κοινωνική και η γνωστική ψυχολογία, η νευροψυχολογία, οι θεωρίες προσωπικότητας κ.ά. Πριν, μάλιστα, από  την έναρξη της πρακτικής άσκησης, οι σπουδαστές προετοιμάζονται κατάλληλα παρακολουθώντας ειδικά σεμινάρια κλινικής πρακτικής. Υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης σπουδών και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στα προγράμματα Σχολικής Ψυχολογίας (MSc School Psychology) ή Σχολικής Ψυχολογίας (Εφαρμογές Ψυχολογίας σε Σχολικό Περιβάλλον) (MSc School Psychology (Applications of Psychology in the School Environment).

Επιπλέον πληροφορίες: Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Aegean College, λειτουργούν δυο άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια Ψυχολογίας: το Ψυχομετρίας/ έρευνας και το Κλινικής Προσομοίωσης (In-house Clinic), με στόχο να εκπαιδεύσουν τους σπουδαστές στην έρευνα, αλλά και τις πραγματικές συνθήκες εργασίας του ψυχολόγου.

Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Παρέχει προγράμματα εξειδικευμένης επαγγελματικής μετεκπαίδευσης στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία, την Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στην Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία, το Συστημικό Ψυχόδραμα, καθώς και προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Εφαρμοσμένη Συμβουλευτική για Ειδικούς Ψυχικής Υγείας και τη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας.

Επιπλέον πληροφορίες: Είναι πιστοποιημένο Κέντρο δια Βίου Μάθησης από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού- Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δείτε τα κριτήρια πιστοποίησης συμβούλων ψυχικής υγείας εδώ: http://psychotherapia.gr/main/index.php?option=com_content&view=article&id=88&Itemid=56

Το Mediterranean College (Μεσογειακό Κολέγιο) προσφέρει προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στη Γνωστική – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία και στη Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία. Πρόκειται για να εμπεριστατωμένο πρόγραμμα σπουδών ψυχολογίας εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις των επαγγελματικών συλλόγων της Μεγάλης Βρετανίας. Οι προπτυχιακές σπουδές διαρκούν έως τέσσερα χρόνια συνυπολογίζοντας την πρακτική άσκηση φοιτητών σε όποιον από τους 85 συνεργαζόμενους φορείς επιθυμούν. Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει πολυμεσική παρακολούθηση, βιωματικές ασκήσεις, υποχρεωτικές εργασίες , παρουσιάσεις και έρευνα.

Επιπλέον πληροφορίες: Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών δίνεται η δυνατότητα υποστήριξης κάθε σπουδαστή από προσωπικό σύμβουλο –καθηγητή.

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 1 ATHENS SYNTHESIS προσφέρει σε βάθος εκπαίδευση στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία βασισμένη στην ανθρωπιστική και συνθετική παράδοση. Συγκεκριμένα προσφέρει: Μεταλυκειακή εκπαίδευση στη συνθετική συμβουλευτική επικυρωμένη από τον επαγγελματικό σύλλογο της Σκωτίας Counselling and Psychotherapy in Scotland (COSCA) εναρμονισμένη με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής και της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Μεταπτυχιακή εκπαίδευση στη συνθετική ψυχοθεραπεία επικυρωμένη από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συνθετικής Ψυχοθεραπείας, την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχοθεραπείας, η οποία απονέμει το European Certificate of Psychotherapy ενώ εμφανίζεστε στο μητρώο της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες ομιλίες με ελεύθερη είσοδο για όλους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπουδές ψυχολογίας στην Κύπρο