Από την Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγο, ΜΑ, Υπ. Διδάκτορα Παντείου

Οι σπουδές ψυχολογίας κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όσοι έχουν ήδη αποφασίσει ότι η σταδιοδρομία σε κάποιον από τους πολλούς τομείς της ψυχολογίας είναι η επαγγελματική τους επιλογή, εξετάζουν το ενδεχόμενο ν’ ακολουθήσουν προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό ως μέρος της προπτυχιακής ή μεταπτυχιακής τους εκπαίδευσης.

Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια για το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχουν στους φοιτητές τους. Η ιστοσελίδα topuniversities.com, κατατάσσει τα πανεπιστήμια διεθνώς ανάλογα με τη φήμη τους στην ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών ανά αντικείμενο. Σύμφωνα με αυτή την ιστοσελίδα, το πανεπιστήμιο Harvard στις ΗΠΑ, βρίσκεται στην κορυφή των πανεπιστημιακών προγραμμάτων ψυχολογίας ακολουθούμενο από το πανεπιστήμιο του Cambridge στη Μεγάλη Βρετανία, το αμερικάνικο πανεπιστήμιο Stanford και το βρετανικό πανεπιστήμιο Oxford. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το πανεπιστήμιο UCLA, στην έκτη το Yale,στην έβδομη το πανεπιστήμιο Berkeley, και κατά σειρά ως τη δέκατη θέση συναντάμε το πανεπιστήμιο του Michigan, το University College του Λονδίνου και το Princeton. Στην ενδέκατη έως και την εικοστή θέση της κατάταξης στην οποία βρίσκεται το φημισμένο ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology), βρίσκονται το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ στην Ολλανδία, το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία, και εκείνο του New South Wales επίσης στην Αυστραλία, το αμερικανικό Columbia, το πανεπιστήμιο του Σικάγο, το πανεπιστήμιο Queensland στην Αυστραλία και του Τορόντο στον Καναδά.

Σύμφωνα με το άρθρο του Jack Kelle για λογαριασμό της ιστοσελίδας bestpsychologydegrees.com, στις πέντε πρώτες θέσεις των κορυφαίων προγραμμάτων σπουδών στον τομέα της ψυχολογίας είναι το πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το πανεπιστήμιο Yale, το Harvard και το Radcliffe και εκείνο της Πενσυλβάνια.

Η Αμερική κατέχει τα πρωτεία στις σπουδές ψυχολογίας αναμφισβήτητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό κόστος των σπουδών εκεί και την απόσταση από τη χώρα μας, είναι σκόπιμο να γίνει και μια αναφορά στα εξαιρετικά πανεπιστήμια με προγράμματα σπουδών στον τομέα της ψυχολογίας, στην Ευρώπη.

Τα παρακάτω πανεπιστημιακά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας, κατατάσσονται ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης: Kings College London, Cardiff University, University of Edinburgh, London School of Economics and Political Science, University of Manchester. Στη διεθνή κατάταξη ξεχωρίζουν επίσης τα πανεπιστήμια της Γερμανίας, Humbolt Universitat zu Berlin και Ludwig Maximilians Universitat Munchen.

Το Βέλγιο έχει πέντε συμμετοχές στην παγκόσμια κατάταξη των καλύτερων σχολών ψυχολογίας, η Ισπανία έξι, η Σουηδία και η Ιταλία τέσσερις. Η Γαλλία έχει μια μακρά παράδοση στις ανθρωπιστικές σπουδές, το πανεπιστήμιο της Μασσαλίας μάλιστα, έχει μια  θέση ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Εξαιρετικές μπορούν να αποδειχτούν οι σπουδές σας στη Δανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία, ειδικά αν σας αρέσει ο ψυχρός καιρός, προτιμήστε τα πανεπιστήμια του Aarhus, της Κοπεγχάγης, του  Ελσίνκι και του Όσλο.

Το χρονικό διάστημα των σπουδών, είναι σημαντικό γιατί αποτελεί το θεμέλιο όχι μόνο για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία αλλά και μια ευκαιρία να ξεκινήσει κάποιος να πραγματοποιεί  τα όνειρά του ακολουθώντας την επιθυμία του οπουδήποτε στον κόσμο.

Καλή αρχή και καλή επιτυχία!

 

Πηγές:

http://www.topuniversities.com/

http://www.bestpsychologydegrees.com/    

http://www.studyineurope.eu/

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
55+ δωρεάν μαθήματα ψυχολογίας