Από την Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγο, ΜΑ, Υπ. Διδάκτορα Παντείου

Η επιστήμη της ψυχολογίας, δηλαδή η διερεύνηση της ανάπτυξης  της προσωπικότητας, η μελέτη και πρόβλεψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, η θεραπεία των ψυχικών διαταραχών και η προαγωγή της ψυχικής υγείας, είναι για κάποιους «κάλεσμα», αφού γνωρίζουν ήδη από τα παιδικά τους χρόνια ότι αυτό θα είναι το επάγγελμα που θα επιλέξουν ολοκληρώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για άλλους,  οι πολλές εφαρμογές της ψυχολογίας στην εκπαίδευση, τη διαφήμιση, τις δημόσιες σχέσεις και στις εργασιακές σχέσεις μεταξύ άλλων, αποτελεί  σημαντικό κίνητρο να επιλέξουν να σπουδάσουν αυτό το αντικείμενο σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που σας ελκύει η μελέτη των διεργασιών της ψυχής του ανθρώπου, οι σπουδές Ψυχολογίας στην Ελλάδα σε προπτυχιακό επίπεδο, προσφέρουν μια ουσιαστική εκκίνηση στην ανάπτυξη των επαγγελματικών σας δεξιοτήτων και τεχνικών και ένα επαρκές υπόβαθρο θεωρητικής κατάρτισης.

Τελειώνοντας κάποια από τις παρακάτω σχολές μπορείτε να λάβετε άδεια ασκήσεως τους επαγγέλματος του ψυχολόγου (δείτε τα δικαιολογητικά εδώ http://www.odigostoupoliti.eu/psichologos-proipothesis-ke-dikeologitika-gia-tin-chorigisi-adias-askiseos-epangelmatos-tou-psichologou/), όμως αν κάποιος θέλει να δουλέψει ψυχοθεραπευτικά είναι απαραίτητη η επιπρόσθετη εκπαίδευση σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, η πρακτική εξάσκηση και η χρήση εποπτείας.

Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών http://www.panteion.gr/index.php?p=content&section=26&id=84&lang=el

Αν επιλέξετε να σπουδάσετε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Σπουδών,  θα παρακολουθήσετε ένα μεγάλο εύρος μαθημάτων πάνω στην Κοινωνική Ψυχολογία. Ο συγκεκριμένος τομέας της Ψυχολογίας μελετά μεταξύ άλλων τη συμπεριφορά του ατόμου και των ομάδων στο σημείο συνάντησής τους με την κοινωνία. Η Κοινωνική Ψυχολογία βρίσκει εφαρμογές στην καθημερινή ζωή, στον εργασιακό χώρο, στο χώρο της επικοινωνίας και της διαφήμισης, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης , στην πολιτική , και για όσους ενδιαφέρονται για την έρευνα διαθέτει πλούσιο θεωρητικό υλικό για το σχεδιασμό πειραμάτων.

Επιπλέον πληροφορία: Στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, διδάσκει ο Ρόμπερτ Μέλλον, διακεκριμένος  καθηγητής κλινικής ψυχολογίας και συγγραφέας εγχειριδίων ψυχολογίας και πολυάριθμων άρθρων. Μη χάσετε τις διαλέξεις του!

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://www.psych.uoa.gr/

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένα τμήμα που ναι μεν ιδρύθηκε πρόσφατα (2013), αλλά αποτελεί συνέχεια του προγράμματος ψυχολογίας της  Φιλοσοφικής  Σχολής που λειτουργούσε επιτυχώς για δυο δεκαετίες. Το τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, προσφέρει σημαντικές βασικές γνώσεις στα αντικείμενα της Γνωστικής  Ψυχολογίας, δηλαδή  στη φύση και στις διεργασίες της σκέψης, στις λειτουργίες της γλώσσας και στις διαδικασίες επεξεργασίας των πληροφοριών,  και της Εξελικτικής Ψυχολογίας που μελετά τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου και ειδικότερα του παιδιού και του εφήβου.

Επιπλέον πληροφορία: Αν οι σκέψεις  Freud και του Lacan σας έχουν  προκαλέσει το ενδιαφέρον, μην παραλείψετε τα μαθήματα της κυρίας  Χριστοπούλου Άννας που θα σας εισάγει στην ψυχαναλυτική θεωρία.  Αν έχετε κάποιο ειδικό ενδιαφέρον στην ψυχολογία της επικοινωνίας ή στη δυναμική των ομάδων,  επιλέξτε να παρακολουθήσετε τον κύριο Κλήμη Ναυρίδη.

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης http://www.psy.auth.gr/el

Στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι φοιτητές αποκτούν ένα σημαντικό εύρος γνώσεων στα αντικείμενα της Εξελικτικής και της Γνωστικής Ψυχολογίας. Στο τρίτο και τέταρτο έτος μπορούν να επιλέξουν να δώσουν έμφαση σ’ έναν από τους παρακάτω τομείς: της Πειραματικής και Γνωστικής Ψυχολογίας, της Εξελικτικής και Σχολικής Ψυχολογίας ή της Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας, παρακολουθώντας τα αντίστοιχα μαθήματα επιλογής.

Επιπλέον πληροφορία:

Στο τμήμα λειτουργεί εκπαιδευτική νησίδα ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις ανάγκες των φοιτητών, υπό τον καθηγητή Γρηγόρη Κιοσέογλου.

Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης http://www.psychology.uoc.gr/home

Το Τμήμα Ψυχολογίας  του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει αποκτήσει πολύ καλή φήμη για το πρόγραμμα σπουδών του, εξαιτίας της ποικιλίας των  υποχρεωτικών μαθημάτων που προσφέρει. Οι θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν τις θεμελιώδεις αρχές της ψυχολογίας, μεθοδολογία  της έρευνας, εκπαιδευτική και σχολική ψυχολογία, αναπτυξιακή ψυχολογία, βιοψυχολογία και νευροεπιστήμες,  κοινωνική και εγκληματολογική ψυχολογία, κλινική και συμβουλευτική ψυχολογία και ψυχολογία υγείας.  Επίσης, οι φοιτητές του συγκεκριμένου τμήματος μπορούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση ή να εκπονήσουν την πτυχιακή τους εργασία σε κάποιο από τα τρία εργαστήρια του τμήματος, εμβαθύνοντας στα ενδιαφέροντά τους και  αποκτώντας πολύτιμη ερευνητική εμπειρία.

Επιπλέον πληροφορία: Σε κάθε ένα διδάσκοντα του πανεπιστημίου της Κρήτης αντιστοιχούν 40 φοιτητές. Το μάθημα στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου της Κρήτης είναι σχεδόν φροντιστηριακό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σπουδές ψυχολογίας σε ιδιωτικές σχολές