Επαγγελματικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας

kentro efarmosmenis psychotherapeias kai symvouleutikisIIΈναρξη προγράμματος Αθήνα – Θεσσαλονίκη: 30 Οκτωβρίου 2015, Κρήτη: Ιανουάριος 2016

Γενική περιγραφή εκπαιδευτικού προγράμματος

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας, παρέχει ολοκληρωμένη, επαγγελματική εκπαίδευση στις θεωρίες και τις πρακτικές εφαρμογές των μεθόδων και τεχνικών της Συμβουλευτικής. Περιλαμβάνεται εκπαίδευση σε όλα τα μοντέλα και τις κατευθύνσεις της Συμβουλευτικής

Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος περιλαμβάνουν:

α) την κατανόηση της σημασίας της συμβουλευτικής διαδικασίας, β) την απόκτηση ολοκληρωμένης γνώσης της θεωρίας και των τεχνικών της Συμβουλευτικής και γ) την απόκτηση των απαραίτητων δεξιοτήτων στην εφαρμογή των μεθόδων και τεχνικών.

 Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και άλλους ενδιαφερόμενους οι οποίοι επιθυμούν: α) να αποκτήσουν ολοκληρωμένες, υψηλού επιπέδου γνώσεις στην επιστήμη της Συμβουλευτικής, β) να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες στην εφαρμογή των αντίστοιχων μεθόδων και τεχνικών, γ) να εργαστούν ως Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας. Στο τμήμα εντάσσονται άτομα με ή χωρίς προηγούμενο γενικό πτυχίο σπουδών.

Πιστοποίηση προγράμματος

Στους αποφοίτους του προγράμματος χορηγείται Δίπλωμα στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν την δυνατότητα να εγγραφούν ως τακτικά μέλη στην Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής (E.A.C.), να αναγνωριστούν από την Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής ως Σύμβουλοι Ψυχικής Υγείας και να εργαστούν υπεύθυνα, νόμιμα και με πλήρη κατάρτιση. Επίσης, στους αποφοίτους του τμήματος απονέμεται η Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση Συμβούλου (European Certificate of Counsellor Accreditation)  από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Συμβουλευτικής (E.A.C.) www.eac.eu.com/about-eac- . Η Ευρωπαϊκή πιστοποίηση συμβούλου δίνει την δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του Συμβούλου Ψυχικής Υγείας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Επίσης, οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εγγραφούν ως μέλη (individual member status) στον έγκριτο Βρετανικό Σύλλογο Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (British Association for Counselling & Psychotherapy – BACP).

Διάρκεια και δομή προγράμματος

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διαρκεί από δύο έως τρία ακαδημαϊκά έτη και περιλαμβάνει 400 – 700* ώρες θεωρητικής κατάρτισης και μελέτης, 160 ώρες εποπτευόμενης κλινικής άσκησης, 40 ώρες εποπτείας, 60 ώρες ομαδικής θεραπείας και 90 ώρες ατομικής θεραπείας (με επιπρόσθετη χρέωση μόνο οι ώρες ατομικής θεραπείας,αναγνωρίζονται κατά περίπτωση ώρες θεραπείας πριν την ένταξη των σπουδαστών στο τμήμα, η επιλογή του θεραπευτή ανήκει στον σπουδαστή).

Το πρόγραμμα αποτελείται από εντατικά εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία περιλαμβάνουν θεωρητικές εισηγήσεις, παρουσίαση και συζήτηση περιστατικών, παρουσίαση, ανάλυση και πρακτικές εφαρμογές των μεθόδων και τεχνικών της Συμβουλευτικής, εκπαιδευτικές ασκήσεις (role playing, ανάλυση περιστατικών) και παρακολούθηση εκπαιδευτικών dvd.

*Ο αριθμός ωρών εκπαίδευσης ο οποίος απαιτείται για αποφοίτηση και πιστοποίηση, εξαρτάται από τις προηγούμενες σπουδές του σπουδαστή – για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ

Κόστος συμμετοχής

Ιδιώτες: 1900 ευρώ ανά έτος Φοιτητές/Άνεργοι/Εφάπαξ πληρωμή: 1700 ευρώ ανά έτος

Η καταβολή του κόστους συμμετοχής γίνεται εφάπαξ ή σε 10 μηνιαίες δόσεις σε τραπεζικό λογαριασμό ή με χρέωση πιστωτικής κάρτας. Στο ποσόν περιλαμβάνονται επίσης ορισμένα βασικά βιβλία και εκτενείς σημειώσεις των μαθημάτων (όλα σε ηλεκτρονική μορφή).

Ενδεικτική θεματολογία για τα τρία έτη σπουδών με τίτλους:

Εισαγωγή στη Συμβουλευτική, Θέματα Δεοντολογίας και Πρακτικής Άσκησης, Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Εποπτεία, Δεξιότητες Επικοινωνίας στη Συμβουλευτική, Συγγραφή επιστημονικών εργασιών, Προσωποκεντρική Συμβουλευτική, Ψυχοδυναμική Προσέγγιση, Ατομική και ομαδική Ψυχοδυναμική Συμβουλευτική , Υπαρξιακή Συμβουλευτική, Προσέγγιση Gestalt, Γνωσιακή –Συμπεριφορική Προσέγγιση, Αντλεριανή Ατομική και Ομαδική Συμβουλευτική, Στοιχεία Συστημικής, Ψυχοπαθολογία (Αξιολόγηση Περιστατικών και Παραπομπή), Συμβουλευτική για Παιδιά, Συμβουλευτική για Εφήβους, Συμβουλευτική για Γονείς, Συμβουλευτική για Ηλικιωμένους, Συμβουλευτική για Πένθος, Οικογενειακή Συμβουλευτική, Συμβουλευτική Ζεύγους, Σεξουαλικά Προβλήματα, Προβλήματα διατροφής, Θλίψη, Άγχος και Φοβίες, Συμβουλευτική για Σεξουαλικά Κακοποιημένα Άτομα, Συμβουλευτική για Εξαρτημένα Άτομα, Συμβουλευτική για Άτομα με τραυματικά γεγονότα ζωής, Συμβουλευτική για Άτομα με προβλήματα υγείας, Συμβουλευτική στην Εργασία, Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το πρόγραμμα, εκτενή διδακτέα ύλη, προϋποθέσεις αποφοίτησης πατήστε εδώ