Από το Γιώργο Πιντέρη, ψυχολόγο, διδάκτορα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
www.pinteris.gr

Σκόπιμα διάλεξα αυτόν τον τίτλο. Αν έγραφα «δώρα» και οτιδήποτε άλλο μετά, όπως «για τις γιορτές» ή «έξυπνα δώρα», ο τίτλος ίσως να προκαλούσε άγχος. Δώρα, μέσα την οικονομική κατάσταση στενότητας στην οποία βρισκόμαστε οι περισσότεροι; Θα μου πεις, «η αξία δεν είναι στο δώρο, αλλά στην πράξη. Συνεπώς η χρηματική αξία δεν είναι απαραίτητα σημαντική». Συμφωνώ. Γι’ αυτό προτείνω να παίξουμε ένα παιχνίδι που κοστίζει αρκετά σε χρόνο, αλλά τίποτα σε χρήμα. Είναι επίσης ένας τρόπος να μείνεις λίγο με τον εαυτό σου και να σκεφτείς τις σχέσεις που έχεις δημιουργήσει στην μέχρι τώρα ζωή σου. Στο παιχνίδι αυτό η έκφραση «κοντινοί άνθρωποι» είναι πολύ σημαντική. Για μένα οι «κοντινοί» άνθρωποι είναι διαφόρων ειδών. Κατ’ αρχήν είναι εκείνοι που τους αισθάνομαι συναισθηματικά κοντά. Για παράδειγμα ο φίλος μου ο Γιάννης που ζει στην Καρδίτσα. Έχουμε να βρεθούμε κάπου πέντε χρόνια, αλλά μιλάμε συχνά στο τηλέφωνο. Μάλιστα τώρα τελευταία, βλεπόμαστε κιόλας! Κοντινοί μου άνθρωποι είναι η σύντροφός μου, αλλά και η αδελφή μου που τα τελευταία χρόνια ζει στην Κύπρο.

Θέλω να πω, πως τους «κοντινούς» μας ανθρώπους τους διαλέγουμε με διάφορα κριτήρια. Εκείνους που βλέπουμε πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα, κάποιους άλλους που μιλάμε συχνά στο τηλέφωνο, κι όπως αλλιώς το ορίζει καθένας. Το παιχνίδι έχει ως εξής:

Κάνεις μια λίστα με όλους εκείνους που, αν είχες λεφτά, θα τους έκανες ένα δώρο. Για παράδειγμα:

Ζωή

Καίτη

Βαγγέλης

Στην πραγματικότητα, η λίστα μου είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά για οικονομία χώρου μένω στους τρεις πρώτους. Αφού κάνεις τη λίστα δημιουργείς τρεις στήλες:

ΟΝΟΜΑ                                  ΔΩΡΟ                                      ΚΟΣΤΟΣ

Στην πρώτη είναι το όνομα του ατόμου. Στη δεύτερη τι δώρο που θα του έκανες, και στην τρίτη το ποσό που θα ήσουν πρόθυμος να πληρώσεις. Εδώ μπορείς να βάζεις όριο, όπως 5 έως 500 για τον καθένα. Μπορείς να μη βάλεις όριο. Όσα έρθουν κι όσα πάνε. Η έμπνευση μετράει. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι πολλαπλός: Να περάσεις λίγη ώρα με τον εαυτό σου, να κάνεις μια καταγραφή των κοντινών σου ανθρώπων και να διαπιστώσεις πόσο καλά τους ξέρεις. Μπορεί για κάποιον να σου πάρει μέρες μέχρι να βρεις τι θα του έδινε χαρά. (Αλήθεια, εσένα ξέρεις τι θα σου έδινε χαρά; Και μη μου πεις ‘λεφτά’. Χαίρω πολύ).

Αφού συμπληρώσεις όλη τη λίστα λες στον καθένα «αν είχα λεφτά θα σου έκανα δώρο …». Με τον τρόπο αυτό, συνδυάζεις τις ευχές των εορτών μ’ ένα «δώρο» που δείχνει όχι μόνο ότι τον σκέφτηκες, αλλά παίδεψες το νου σου για να βρεις τι του ταιριάζει.