Βιογραφικό Δήμητρα Διδαγγέλου

Μότο μου είναι: «Να μην αναζητώ μία θέση απ” όπου θα μπορώ να κάνω κάτι χρήσιμο, αλλά να κάνω κάτι χρήσιμο από εκεί όπου πραγματικά βρίσκομαι» του Carl Jung

Η Δήμητρα Διδαγγέλου είναι δημιουργός του ηλεκτρονικού περιοδικού Ψυχο-γραφήματα.

Έχει σπουδάσει Ψυχολογία (Α.Π.Θ.) με Μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και από το 2013 έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ψυχικής Έκφρασης.

Για περισσότερα από δεκαεπτά χρόνια εργάζεται ως επιστημονικός δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα ψυχικής υγείας και κοινωνικά. Ως ψυχολόγος, διεξάγει εργαστήρια και συνεδρίες θεραπευτικής γραφής, διευθύνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεραπευτικής γραφής στην Ελλάδα, έχει συνεργαστεί με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδος και της Κύπρου, είναι τακτική εισηγήτρια εργαστηρίων στο The Reader Berlin στο Βερολίνο.

Μέσα από τη δουλειά της σε τηλεοπτικές εκπομπές (ΕΡΤ ψηφιακή, Smart Tv), ντοκιμαντέρ (ΕΡΤ ψηφιακή, Roll Out,  ανεξάρτητες παραγωγές), την αρθρογραφία και τις συνεργασίες με εφημερίδες (ΝΕΑ, Αλήθεια), περιοδικά (Ταχυδρόμος, ειδικές εκδόσεις ΝΕΑ) και ιστοσελίδες (Ψυχο-γραφήματα, Kolonaki Press, Sailing Channel Greece) στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας και στην άρση των προκαταλήψεων γύρω από τη διαφορετικότητα. Η δουλειά της έχει διακριθεί σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς.

Έχει εκπαιδευτεί στην Θεραπευτική Γραφή (Therapeutic Writing Institute, Denver, ΗΠΑ), στην Συστημική Θεωρία, στην Βιβλιοθερπαεία, στην Φιλοσοφική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία, στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, στην Ενσυνειδητότητα.

Έχει άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ψυχολόγου και είναι μέλος των: Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, Mental Health Europe, Lapidus International, ΕΣΗΕΑ, Science View, Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών για την Ευρώπη.

Έχει υπάρξει μέλος της επιτροπής σήμανσης καταλληλότητας του προγράμματος των ψηφιακών καναλιών της κρατικής τηλεόρασης.

Είναι μέντορας στο δίκτυο Women on Top.

 

Εργογραφία:

 • Ευγνωμοσύνη“, βιβλίο ψυχολογίας, εκδόσεις Καστανιώτη, 2020
 • Wabi Sabi“, συλλογή διηγημάτων, εκδόσεις Ιωλκός, 2017
 • «Η Σύβι και ο Daddy», νουβέλα, εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2014
 • Μέσα, πληροφορία και επικοινωνία στην ψηφιακή εποχή: Ψυχολογικές, πολιτισμικές
  και φιλοσοφικές προσεγγίσεις”, εκδόσει Oasis, υπό έκδοση
 • Η Συλογή του Χρόνου, Συλλογικό, Εκδόσεις Παράξενες Μέρες, 2014, έπειτα από διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό
 • Υπό Σκιάν, Συλλογικό, Εκδόσεις των Συναδέλφων, 2015
 • 21, Συλλογικό, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, 2020
 • 1821, Συλλογικό, Εκδόσεις 24 Γράμματα, 2021
 • Grow 2, Εκδόσεις Διόπτρα, 2021

Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες.

 

Τηλεοπτικές Εκπομπές:
– «Πορτρέτα του Κόσμου» – Ντοκιμαντέρ δέκα επεισοδίων με πορτρέτα μεταναστών: Έρευνα και αρχισυνταξία (ΕΡΤ, πρίσμα+)
– «Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω;» – Τηλεοπτική εκπομπή δεκατριών επεισοδίων με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό: Αρχισυνταξία και παρουσίαση (ΕΡΤ, πρίσμα+)
– «Αποϊδρυματοποίηση: ο δρόμος της επιστροφής» – Ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους με μαρτυρίες ατόμων που βγήκαν από τα ψυχιατρεία και τα άσυλα με το πρόγραμμα «Ψυχαργώς»: Έρευνα – παραγωγή – σκηνοθεσία (ανεξάρτητη παραγωγή, προβλήθηκε σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ)
– «Τόσο μακριά – τόσο κοντά» – Τηλεοπτική εκπομπή με θέματα υγείας: Διεθνές ρεπορτάζ σε θέματα υγείας (ΕΡΤ, πρίσμα+)

Έχει εργαστεί και συνεργαστεί σε διάφορες άλλες εκπομπές κάνοντας ρεπορτάζ και συνεντεύξεις.

ΔΕΙΤΕ  ΕΔΩ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ  ΤΗΣ  ΣΕ  Μ.Μ.Ε.  ΚΙ  ΟΜΙΛΙΕΣΔιαβάστε τα άρθρα της στα Ψυχο-γραφήματα ΕΔΩ.