Συνέντευξη στη Δήμητρα Διδαγγέλου, Ψυχολόγο, MSc Media Psychology, Ειδίκευση στη Θεραπευτική Γραφή

Ο φιλόσοφος Επίκτητος είχε πει πως «ταράσσει τοὺς ἀνθρώπους οὐ τὰ πράγματα, ἀλλὰ τὰ περὶ τῶν πραγμάτων δόγματα (ταράζουν τους ανθρώπους όχι οι καταστάσεις, αλλά οι αντιλήψεις μας γύρω από αυτές)». Τελικά, τι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ψυχολογική μας κατάσταση; Τα γεγονότα γύρω μας (εξωτερικό περιβάλλον) ή το πώς εμείς τα εκλαμβάνουμε και τ’ αντιμετωπίζουμε; Μπορούμε να κατακτήσουμε την ευτυχία υπό αυτή την οπτική;

Με αφορμή την επανέκδοσή του βιβλίου της Σοφίας Κλώτσα με τίτλο «Η Απόφαση της Ευτυχίας» (εκδόσεις Καστανιώτη), η συγγραφέας παραχώρησε στα Ψυχο-γραφήματα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη σχετικά με το θέμα της ευτυχίας και τις παραμέτρους της.

  1. Τι σας κινητοποίησε ώστε να γράψετε ένα βιβλίο με θέμα την ευτυχία;

Πιστεύω ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι με τον τρόπο και τους ρυθμούς που ζούμε έχουμε χάσει την πραγματική ουσία του τι μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Για παράδειγμα πιστεύουμε ότι με το να αποκτήσουμε μεγαλύτερο/καλύτερο σπίτι ή αυτοκίνητο θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Οι επιστήμονες έχουν βρει όμως ότι τα ποσοστά ευτυχίας μας αυξάνονται σε σχέση με τα χρήματα που βγάζουμε μόνο μέχρι το ποσό των 75Κ/χρόνο.  Αντίθετα λοιπόν με το τι πιστεύει (λανθασμένα) ο περισσότερος κόσμος, τα περισσότερα χρήματα δεν μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Επίσης οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που επενδύουν σε εμπειρίες, και όχι σε υλικά αγαθά, είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως πιστεύουν ότι εάν κερδίσουν το τζόκερ, ή αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους θα είναι ευτυχισμένοι. Υπάρχουν συνολικά αρκετά MISCONCEPTIONS για το τι μας κανει ευτυχισμένους.

Δεν απολαμβάνουμε λοιπόν τη ζωή μας όσο θα μπορούσαμε, είτε γιατί έχουμε μία λανθασμένη αντίληψη του τι θα μας κάνει ευτυχισμένους, είτε γιατί δεν έχουμε τον χρόνο να εστιάσουμε στα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας, είτε για διάφορους άλλους λόγους.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από κάποια εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να ασθανόμαστε και να λειτουργούμε καλύτερα στη ζωή μας και να έχουμε ισορροπία και ευτυχία στους διάφορους τομείς της ζωής μας!

  1. Για κάποιους η ευτυχία είναι μια ουτοπία. Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει η ευτυχία; Εάν ναι, πώς μπορεί να την επιτύχει κάποιος;

Το να πιστεύουμε ότι κάποιος μπορεί είναι σε μία μόνιμη κατάσταση ευτυχίας, ναι αυτό είναι ουτοπικό γιατί ο άνθρωπος από τη φύση του βιώνει όλα τα συναισθήματα, χαρά, πόνο, λύπη κ.α. Και πρέπει να αφήσει τον εαυτό του να τα βιώσει, για να μπορέσει για παράδειγμα να ξεπεράσει τον πόνο που έχει για κάτι. Εάν δεν βιώσει τον πόνο, τότε θα τον σωματοποιήσει και μπορεί να εκδηλωθεί στο σώμα του και/ή στην ψυχή του σαν μία μορφή ασθένειας. Η ευτυχία έχει να κάνει λοιπόν πιο πολύ με τον τρόπο που εγώ λειτουργώ και αντιμετωπίζω τα πράγματαστη ζωή μου. Γι’ αυτό ονόμασα άλλωστε το βιβλίο μου «Η Απόφαση της Ευτυχίας» γιατί πιστεύω ακράδαντα -και το υποστηρίζουν αυτό και άλλοι επιστήμονες- ότι το να λειτουργώ θετικά στη ζωή μου έχει να κάνει με εμένα και όχι με τις εξωτερικές συνθήκες της ζωής μου.  Το να είμαι θετικός σημαίνει ότι παρά τις όποιες δυσκολίες δεν το βάζω κάτω και προχωράω, ότι βλέπω το θετικό που μπορεί να βγει μέσα από μια αρνητική κατάσταση και το χρησιμοποιώ για να μάθω και να εξελιχθώ σαν άνθρωπος. Άλλα πράγματα που βοηθάνε στην ευτυχία μας είναι να αισθάνομαι ευγνομωσύνη, να συγχωρώ τον εαυτό μου και τους άλλους, καθώς και να είμαι συνειδητός και να ζω τη στιγμή (μέσο του διαλογισμού, της yoga, κ.α). Στα «Σεμινάρια Ευτυχίας και Ισορροπίας» που κάνω τα αναλύουμε όλα αυτά σε βάθος!

  1. Πώς ορίζετε τη δυστυχία;

Δυστυχισμένος είναι συνήθως κάποιος που δεν κάνει τίποτε από όλα αυτά που προανέφερα στην προηγούμενη απάντηση, δηλ. κρατάει κακία και πίκρα, δεν εκτιμάει τα καλά που έχει στη ζωή του, δεν ζει συνειδητά, παραπονιέται και παραιτείται εύκολα εάν δεν πετύχει με την πρώτη το στόχο του κ.α.

  1. Στο βιβλίο σας γράφετε ότι οι δοκιμασίες μάς βοηθούν στο να προχωρήσουμε μπροστά. Με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό;

Λένε ότι «Ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς!» Αυτό είναι πολύ αληθινό λοιπόν!  Μέσα από τις δυσκολίες και τα λάθη μαθαίνουμε, κανένας δεν γεννιέται αλάνθαστος ή χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει κάποια στιγμή κάποια δυσκολία ή πρόκληση στη ζωή του. Γι’ αυτό και λέμε στους γονείς να αφήνουν τα παιδιά να κάνουν λάθη από μικρή ηλικία. Γιατί έτσι θα μάθουν πως να αντιμετωπίζουν λάθη και δυσκολίες με έναν τρόπο πιο λειτουργικό, να μην κάνουν τα ίδια λάθη μελλοντικά, να μην τα παρατάνε και να προχωράνε στη ζωή τους.

  1. Υπάρχουν μυστικά επικοινωνίας για να βελτιώσει κανείς τις σχέσεις του;

Φυσικά! Οι σχέσεις χρειάζονται συνεχή δουλειά και από τις δύο πλευρές για να λειτουργήσουν.  Υπάρχουν τεχνικές επικοινωνίας που μας βοηθάνε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, με μία βασική προυπόθεση, να μας ενδιαφέρει η σχέση και να είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε για αυτές.

Πολλές από αυτές τις τεχνικές τις διδάσκουμε στα σεμινάρια που κάνω: Parent & Τeacher Effectiveness Training – Οι τεχνικές του Αποτελεσματικού Γονέα & Δασκάλου (Gordon), Μυστικά Επικοινωνίας για Ζευγάρια, Εταιρική Αποελεσματική Επικοινωνία κ.α.     

  1. Στο βιβλίο σας αφιερώνετε ένα κεφάλαιο στην οικονομική νοημοσύνη και στον πλούτο. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι μέσα στην εποχή της κρίσης ν’ αυξήσει κανείς τις οικονομικές απολαβές του; Τι μπορεί να κάνει γι’ αυτό;

Ισχύει αυτό που είπα και πιο πάνω. Πιο πολύ και από τις αντικειμενικές συνθήκες της ζωής μας, είναι σημαντικό το πως λειτουργώ εγώ. Υπάρχουν άνθρωποι που μέσα από την κρίση βρήκαν να κάνουν κάτι επαγγελματικά που μπορεί να τους γεμίζει περισσότερο ή ακόμη και να τους αποφέρει πιο πολλά χρήματα.

  1. Πιστεύετε ότι κάποιος μπορεί να είναι ευτυχισμένος ως άτομο όταν γύρω του υπάρχει μεγάλη δυστυχία;

Αυτό είναι αλήθεια ότι δεν είναι καθόλου εύκολο. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει ο καθένας μας είναι – με όποιο τρόπο μπορεί, είτε αφιερώνοντας λίγο από τον χρόνο του, ή λίγα χρήματα (εφόσον μπορεί) – είναι να βοηθάει τους άλλους. Οταν βοηθάμε άλλους ανθρώπους που μας χρειάζονται ή είναι σε χειρότερη μοίρα από εμάς, τελικά εκτός από την βοήθεια που προσφέρουμε στους άλλους παίρνουμε και εμείς μεγάλη χαρά, γιατί ξέχασα να αναφέρω πριν ότι ένα ακόμη πολύ σημαντικό πράγμα που βοηθάει τα επίπεδα ευτυχίας μας είναι η φιλανθωπία!

  1. Τι λέγατε σε όποιον πιστεύει ότι η ευτυχία δεν εξαρτάται από τον ίδιο;

‘Οτι με το να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ζωής μας, που κάποιες φορές είναι δύσκολο και πονάει το γνωρίζω -ειδικά όταν η ζωή μας δεν είναι όπως την θέλουμε -τελικά αυτό που καταφέρνουμε είναι να πάρουμε πίσω τη δύναμή μας και να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο!

  1. Τι θα θέλατε να έχουν αποκομίσει οι αναγνώστες σας ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου σας;

Έχω πολύ κόσμο που έρχεται στα σεμινάρια μου αφού έχει διαβάσει το βιβλίο γιατί ενώ κατανοούν και τους αρέσουν όλα αυτά που διαβάζουν μέσα στο βιβλίο δεν μπορούνε πάντα να τα βάλουν σε πρακτική εφαρμογή.  Οπότε θα έλεγα ότι εάν κάποιος μπορεί εφαρμόσει έστω και ένα-δύο από τα πράγματα που αναφέρω μέσα εκεί, εγώ θα είμαι ευχαριστημένη.

  1. Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια πράγματα που κάνουν εσάς ευτυχισμένη;

Η οικογενειά μου, οι φίλοι μου, τα ταξίδια, τα χόμπι μου όπως το σκι, οι καταδύσεις, η ιστιοπλοία, τα βιβιλία αλλά και πιο συγκεριμένα πράγματα όπως μία παράσταση που έχει κάτι να μου πει, μία συναυλία ή μία έκθεση ενός αγαπημένου μου καλλιτέχνη, μία ωραία βραδυά με καλούς φίλους, με φαγητό, ποτό, κουβέντα και γέλιο!  Η ζωή μας είναι στιγμές, στιγμές που αξίζει να μοιραζόμαστε με αγαπημένους ανθρώπους, να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε, μαζί τους ή και μόνοι μας κάποιες φορές, και τότε η ζωή μας γίνεται πιο γεμάτη και όμορφη!

Λίγα λόγια για τη Σοφία Κλώτσα

Η Σοφία Κλώτσα είναι Counseling Psychologist &Personal and Business Development Coach, μεειδίκευση σε θέματα Happiness. Έχει τρία masters: MS in Counseling & Family Therapy από το La Verne University στην California, καθώς και MBA in Leadership και MS in Communications από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Είναι Certified Instructor in Effective Communication Techniques for parents, teachers and professionals, in Personal and Business Development, καθώς και στο The Science of Happiness & Well-Being από το Yale University. Έχει λάβει μέρος σε διάφορα Life Coaching seminars στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο Coaching Academy του Λονδίνου.

Είναι η συγγραφέας του best seller βιβλίου «H Απόφαση της Ευτυχίας: Πώς να πετύχετε ότι θέλετε στη ζωή σας», Εκδόσεις Καστανιώτη.

Έχει εκδώσει πολλά άρθρα life coaching και ψυχολογίας πάνω σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης, ισορροπίας και ευτυχίας, σε γνωστά περιοδικά και sites όπως Shape, Ladylike, Cosmo, 4moms, themamagers, Love Youself/Καθημερινή, Woman Symbol, Lipstick και τώρα ξεκινάει το δικό της blog.

‘Εχει συνεργαστεί με πολλές εταιρείες, agencies, και media groups στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως η Danone/Activia, World Profile Group, Valuecom, Μedia24, κ.α. Kαθώς και με πολλά σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως όπως το Κολλέγιο Αθηνών, τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα, το Play & Learn School, κ.α.

Κάνει σεμινάρια και workshops τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε εταιρείες αλλά και σε ιδιώτες, όπως το «Happiness Workshop» που έγινε στην Ιορδανία το 2015 και το «Find your Life Purpose» που έγινε στη Φιλανδία το 2017. Τα σεμινάρια της είναι συνήθως πάνω σε θέματα προσωπικής & επαγγελματικής ανάπτυξης, επικοινωνίας, αυτογνωσίας, επιτυχίας και πάνω από όλα ευτυχίας!