Βιβλίο και Ψυχολογία

vivlio kai psychologiaΜε τις Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων 

Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο 2015, μία φορά τον μήνα, 7 με 9 το βράδυ.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στα βιωματικά μας εργαστήρια που συνδυάζουν την αγάπη μας για το βιβλίο με την επιστήμη της ψυχολογίας. Με αφορμή ένα βιβλίο της σειράς ψυχολογίας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, συζητάμε, προβληματιζόμαστε και γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους γύρω μας μέσα από ευχάριστες ασκήσεις και παιχνίδια ρόλων, μαθαίνοντας έτσι να διαχειριζόμαστε με επιτυχία τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Θεματικές και ημέρες συναντήσεων

• Πες όχι στο άγχος!  Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015, 7-9 μ.μ.  Με αφορμή το βιβλίο Το μικρό βιβλίο της ηρεμίας των Dr Jessamy Hibberd, Jo Usmar «Έχω τόσο άγχος», «Το κεφάλι μου πάει να σπάσει από την πίεση», «Δεν μπορώ να χαλαρώσω», «Δεν αντέχω άλλο στρες»! Τέτοιες φράσεις τις οποίες ακούμε συνεχώς και χρησιμοποιούμε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο αποδεικνύουν πόσο μεγάλη θέση έχει το άγχος στη ζωή μας. Με αφορμή έναν πρακτικό οδηγό χαλάρωσης, θα μάθουμε πώς να ξεχωρίζουμε το άγχος από την ανησυχία και την αγωνία, να μειώνουμε τις δυσάρεστες σκέψεις, να απαλύνουμε τα αρνητικά συναισθήματα και να εφαρμόζουμε τεχνικές χαλάρωσης. 

• Παίξε καλά το παιχνίδι των σχέσεων  Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, 7-9 μ.μ.  Με αφορμή το βιβλίο Παιχνίδια που παίζουν οι άνθρωποι: Το βασικό εγχειρίδιο της Συναλλακτικής Ανάλυσης του Eric Berne Με αφορμή το αγαπημένο και κλασικό έργο του Eric Berne, θα αναζητήσουμε την ψυχολογία πίσω από τις ανθρώπινες σχέσεις.  Έχετε νιώσει ποτέ ότι απευθύνεστε σε έναν ενήλικα σαν να μιλάτε σε ένα παιδί; Έχετε αισθανθεί εσείς οι ίδιοι πως οι άλλοι σας συμπεριφέρονται σαν να είστε παιδί; Πώς επικοινωνούμε τελικά, με ποιους λειτουργικούς και μη τρόπους; Τι είδους σχέσεις θα δημιουργήσουμε ως ενήλικες και με ποιον τρόπο; Είναι κάτι έμφυτο ή το μαθαίνουμε στην οικογένειά μας; Μέσα από βιωματικά «παιχνίδια», θα δούμε πώς απλές συνδιαλλαγές μπορούν να γίνουν περίπλοκες και με ποιους κανόνες θα «παίξουμε καλύτερα το παιχνίδι»!

• Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου!  Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, 7-9 μ.μ. Με αφορμή το βιβλίο Το μικρό βιβλίο της αυτοπεποίθησης των Dr Jessamy Hibberd, Jo Usmar Τι σημαίνουν πραγματικά οι έννοιες «αυτοεκτίμηση» και «αυτοπεποίθηση»; Στο εργαστήριό μας θα κατανοήσουμε με βιωματικό τρόπο πώς λειτουργεί η  ανασφάλεια, πώς να θα γίνουμε λιγότερο αυστηροί με τον εαυτό μας και θα μάθουμε να τον αγαπάμε περισσότερο. Θα εξερευνήσουμε τις αρνητικές σκέψεις και πώς αυτές μας επηρεάζουν. Θα συνειδητοποιήσουμε την αξία της εποικοδομητικής αυτοκριτικής, δίνονας έμφαση στο πώς να εκτιμάμε περισσότερο τα καλά πράγματα και τις όμορφες στιγμές και να ενισχύουμε τα θετικά μας στοιχεία.

• Τόλμα και μη ερεύνα  Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, 7-9 μ.μ.  Με αφορμή το βιβλίο Ζήσε τη ζωή σου με τόλμη του Brene Brown Με αφετηρία ένα βιβλίο-έμπνευση και με τη βοήθεια βιωματικών ασκήσεων θα αναρωτηθούμε γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να αποδεχτούμε ότι δεν είμαστε τέλειοι και τι φοβόμαστε ότι θα μας συμβεί αν είμαστε ευάλωτοι. Θα συζητήσουμε για το τίμημα αυτής της αποφυγής της τρωτότητας και πώς μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο του φόβου ώστε να τολμάμε περισσότερο στη ζωή μας!

Συντονίζουν οι ψυχολόγοι Μαρία Κωσταλά και Ελίνα Πανταλέων.

Εισιτήριο: Ένα βιβλίο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ελάχιστης ονομαστικής αξίας 9 ευρώ είτε το βιβλίο στο οποίο βασίζεται κάθε φορά η συνάντηση.  Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 211 3003580 και στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο), καθώς και τη θεματική στην οποία θέλετε να συμμετάσχετε.

Οι συντονίστριες

Η Μαρία Κωσταλά, Κλινική Ψυχολόγος (Msc), είναι πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η μεταπτυχιακή της εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία (MSc in Abnormal and Clinical Psychology) έγινε στο Πανεπιστήμιο του Swansea, και έχει παρακολουθήσει το «Certificate Program In Cinema Therapy» του Zur Institute. Τα τελευταία χρόνια διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στα Βριλήσσια και συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και ομάδες κινηματογραφο-θεραπείας.

Η Ελίνα Πανταλέων είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Προγράμματος  Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο της Μ. Βρετανίας Manchester Metropolitan University. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων. Στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της, ολοκλήρωσε τη διπλωματική της με θέμα «Η Θεραπευτική Αξία των Ταινιών». Στην έρευνα αυτή, μελέτησε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχολογία, μέσα από βιβλιογραφική έρευνα και συνεντεύξεις με πρωτοπόρους του κλάδου στην Αγγλία και την Αμερική. Εργάζεται ιδιωτικά ως συμβουλευτική ψυχολόγος και από τον Δεκέμβριο του 2011 ασχολείται επαγγελματικά με την εφαρμογή της κινηματογραφο-θεραπείας, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.