Το κορμί είναι ομιλόν, το βουβό σώμα αρρωσταίνει

epekeina ψυχαναλυτική πράξηΤριήμερο βιωματικό/εκπαιδευτικό σεμινάριο επί του φαινομένου των παθολογικών εκδηλώσεων του σώματος του μεταμοντέρνου ανθρώπου. Στις εργασίες του σεμιναρίου επιχειρείται η ενδελεχής διερεύνηση των ψυχικών αλλαγών/μεταλλάξεων που υπέστη ο σύγχρονος άνθρωπος στη σχέση με το σώμα του, οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούν στις καινούργιες αρρώστιες του οργανισμού.

Το υποκείμενο της κλασσικής νεύρωσης έδωσε τη θέση του σε ένα είδος ρευστότητας, στον σημερινό άνθρωπο, ο οποίος υποφέρει προεξαρχόντως από την παθολογία του περάσματος στην πράξη ή την σωματική παθολογία, ως αποτέλεσμα της παρακμής/κένωσης της συμβολικής λειτουργίας. Εκεί όπου δεν υπάρχει η γλώσσα, μπορεί να επισυμβαίνει η παρόρμηση της δια- πράξης και η αρρώστια του σώματος (φαινόμενο της σωματοποίησης κατά P.Marty). Ο ψυχαναλυτής καλείται να συμβάλλει στην επανάκαμψη του λόγου του ασθενούς.

Ο εισηγητής κ. Μπακιρτζόγλου Σάββας, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής, απευθύνεται στην ομάδα των συμμετεχόντων και αναζητά τον διάλογο μαζί τους εφ’όλης της ύλης.

Ο Σάββας Μπακιρτζόγλου από το 1992 έχει την ευθύνη της ψυχολογικής υποστήριξης περιθαλπομένων και εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α, παράρτημα Α.Μ.ΕΑ Ανατολικής Αθήνας και παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας», του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας). Επιπροσθέτως από το 1995 εποπτεύει ασκούμενους ψυχολόγους κατά την πρακτική τους άσκηση στον Φορέα προάγοντας σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο. Είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης / εισηγητής των πτυχιακών και μεταπτυχιακών τομέων ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών / Παντείου. Διδάσκει τα μαθήματα «Προγράμματα Πρόληψης» στο τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α., και «Ψυχαναλυτική Σκέψη και Πρακτική», στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Ιδιωτεύει ως ψυχαναλυτής- ψυχοθεραπευτής, ενώ από το 2003 διευθύνει τη λειτουργία του Προγράμματος ψυχοθεραπείας και εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Επέκεινα»-Ψυχαναλυτική Πράξη.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχολόγους, σε φοιτητές, σε πτυχιούχους των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών, σε επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς κ.λ.π. Αποσκοπεί τόσο στην κατάρτισή τους όσο και στην ενδοσκόπηση/αυτογνωσία.

Το σύνολο των εργασιών περιλαμβάνει:

Θεωρητική κατάρτιση μεταξύ άλλων, επί της έννοιας της Ψυχοσωματικής και της Σωματοποίησης

(Ψυχοσωματική Σχολή των Παρισίων). Μελέτη των διαφοροδιαγνωστικών κριτηρίων ανάμεσα στην ψυχοσωματική αρρώστια και τα σωματόμορφα ενοχλήματα.

Εργαστήρι κλινικής παρουσίασης και συζήτησης περιπτώσεων σε ψυχοθεραπεία ή ψυχανάλυση.

Εργαστήρι διεργασίας τυχόν ψυχοσωματικών εμπειριών των συμμετεχόντων.

Ημερομηνία: Παρασκευή 30 Ιανουαρίου έως Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

*Κατανομή χρόνου/ύλης (16 ώρες διδακτικής εργασίας).

Παρασκευή 30η Ιανουαρίου:

– Θεωρητική κατάρτιση, 18:00 έως 22:00

Σάββατο 31η Ιανουαρίου:

1ο εργαστήριο: Παρουσίαση / συζήτηση επί μιας περιπτώσεως με ψυχοσωματική σημειολογία σε ψυχοθεραπεία (ή ανάλυση), 9:30 έως 13:00

– Διάλλειμα: 13:00 έως 14:00

2ο εργαστήριο: Παρουσίαση /συζήτηση επί περαιτέρω κλινικών περιπτώσεων ή βιωμάτων των συμμετεχόντων, 14:00 έως 18:00

Κυριακή 1η Φεβρουαρίου:

3ο εργαστήριο: Ασκήσεις επί της ψυχοσωματικής κλινικής 10:00 έως 13:30

Κόστος: 130 ευρώ, 110 φοιτητικό. Σε όλες τις περιπτώσεις το κόστος συμμετοχής εκπίπτει σε 100 ευρώ για εγγραφές έως τις 12 Ιανουαρίου 2015.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Tο κόστος για τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική ομάδα εργασίας «ΕΠΕΚΕΙΝΑ» σταθεροποιείται στα 100 ευρώ.

Στο κόστος περιλαμβάνονται:

– βεβαίωση παρακολούθησης

– εμπεριστατωμένες λεπτομερείς σημειώσεις ψυχαναλυτικής θεωρίας και πρακτικής επί του θέματος.

– café, τσάι, βουτήματα λίγο πριν την έναρξη των συναντήσεων και στα διαλείμματα.

Η χωρητικότητα του σεμιναρίου είναι περιορισμένη αφού ο αριθμός των συμμετεχόντων δε μπορεί να υπερβαίνει τους τριάντα (30).

Τηρείται σειρά προτεραιότητας συμμετοχών. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής εγγραφών για την απρόσκοπτη δημιουργία ενός λειτουργικού συνόλου.

Διάρκεια υποβολής αιτήσεων: έως τις 27/1/2015

Επιλογή υποψηφίων συμμετεχόντων: Το κάθε αίτημα ενδιαφέροντος εκδηλώνεται ηλεκτρονικά -συμπλήρωση του σχετικού εντύπου («αίτηση συμμετοχής»). Η τελική εγγραφή-κατοχύρωση της συμμετοχής γίνεται ταυτόχρονα με την προεξόφληση του συνολικού κόστους (αρ. τραπεζικού λογαριασμού: ΕθνικήΤράπεζα της Ελλάδος 181/626489-11 IBAN ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ GR9301101810000018162648911 ΚΩΔ. SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ETHNGRAA). H απόδειξη πληρωμής κοινοποιείται στον οργανωτή ηλεκτρονικά ή μέσω fax. (2108995436)

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην περίπτωση ακύρωσης του σεμιναρίου από την πλευρά του οργανωτή τα χρήματα επιστρέφονται στο ακέραιο στον καταθέτη. Στην περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής από την πλευρά του συμμετέχοντος το καταβληθέν ποσό δεν επιστρέφεται.

Κατεβάστε Αίτηση Συμμετοχής

Πληροφορίες επικοινωνίας

Σάββας Μπακιρτζόγλου

Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής

Ιοφώντος 16

Πλατεία San Diego, (περιοχή Caravel)

μετρό Ευαγγελισμός

Τηλ.: 210 8958269 – Fax: 210 8995436

Κιν.: 6977 651489

e-mail: info@epekeina.gr, sbakirtzoglou@yahoo.gr

http://www.epekeina.gr