Home / Eρευνες / Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν κάνουμε διαλογισμό;

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν κάνουμε διαλογισμό;

Η δραστηριότητα του εγκεφάλου ήταν εντονότερη όταν το άτομο άφηνε τις σκέψεις του ελεύθερες παρά όταν συγκεντρωνόταν σε κάτι.

Επιμέλεια –Μετάφραση: Ελεάνα Πανδιά, Επικοινωνιολόγος, MA, υπ. διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου

Σύμφωνα με ομάδα Νορβηγών και Αυστραλών επιστημόνων  ο διαλογισμός  δεν είναι μόνο ένας τρόπος να γαληνεύουμε τις σκέψεις μας και να περιορίζουμε το άγχος μας: ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού σε σχέση με την απλή χαλάρωση. «Η μελέτη δείχνει ότι ο ελεύθερος διαλογισμός διευκολύνει περισσότερο την πρόσβαση σε αναμνήσεις και συναισθήματα σε σχέση με τον καθοδηγούμενο», σημειώνει μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Συνειδητότητα,  ζεν, σύστημα διαλογισμού acem, διαλογισμός με κρουστά, βουδιστικός και υπερβατικός διαλογισμός. Υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι να διαλογίζεται κανείς και ένας σκοπός ανεξάρτητος από το μέσο: περισσότερη γαλήνη, λιγότερο στρες, αυξημένη δυνατότητα συγκέντρωσης και επεξεργασίας σκέψεων και συναισθημάτων. Όμως τι λέει η επιστήμη για το ποια μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική;

Μια ομάδα ερευνητών από το νορβηγικό πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το Πανεπιστήμιο του Όσλο και του Σύδνεϋ, εργάζεται ώστε να προσδιορίσει πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος από τα διαφορετικά είδη διαλογισμού.

Οι διαφορετικές τεχνικές διαλογισμού μπορούν να χωριστούν σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Η μια αφορά στο διαλογισμό μέσω συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια του οποίου το άτομο συγκεντρώνεται ή ρυθμίζει την αναπνοή του σκεπτόμενο κάτι συγκεκριμένο κι έτσι  καταφέρνει να σιγήσουν οι υπόλοιπες σκέψεις.  Η άλλη κατηγορία στην οποία ανήκουν αρκετές σύγχρονες μέθοδοι διαλογισμού,  αφορά στον μη κατευθυνόμενο διαλογισμό όπου εκείνος που διαλογίζεται συγκεντρώνεται στο ρυθμό της αναπνοής του ή σε κάποιο ήχο, αφήνοντας τη σκέψη του ελεύθερη.

Ο Jian Xu, γιατρός σε νοσοκομείο της Νορβηγίας και ερευνητής στο τμήμα Κυκλοφορίας και Ιατρικής Απεικόνισης του πανεπιστημίου της Νορβηγίας, εξηγεί : «Κανείς δε γνωρίζει πώς δουλεύει ο εγκέφαλός σας όταν διαλογίζεστε και αυτό ακριβώς θέλω να μελετήσω».

Στην έρευνα συμμετείχαν 14 άτομα που είχαν εμπειρία στη μέθοδο διαλογισμού acem με στόχο να αποφευχθούν παρανοήσεις σχετικά με το τι τους ζητούσαν οι ερευνητές να κάνουν όσο θα υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Οι ειδικοί τους εξέτασαν σε κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης, ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση ελεύθερου διαλογισμού και κατά τη διάρκεια καθοδηγούμενου διαλογισμού που απαιτούσε συγκέντρωση.

Η έρευνα έδειξε πως ο ελεύθερος διαλογισμός φαίνεται πως ενεργοποιούσε περισσότερο τον εγκέφαλο από ότι όταν το άτομο συγκεντρωνόταν σε κάτι συγκεκριμένο κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Ο Xu αναφέρει σχετικά : «Εξεπλάγην από το γεγονός ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου ήταν εντονότερη όταν το άτομο άφηνε τις σκέψεις του ελεύθερες παρά όταν συγκεντρωνόταν σε κάτι. Όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα σταμάτησαν να κάνουν κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αυξήθηκε η διέγερση του εγκεφάλου στην περιοχή που είναι γνωστή και ως δίκτυο ξεκούρασης και είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των σκέψεων και των συναισθημάτων».

Ο Svend Davanger, νευροεπιστήμονας συνεργάτης του πανεπιστημίου του Όσλο και μέλος της ερευνητικής ομάδας, σημειώνει πως: «το σημείο του εγκεφάλου που δραστηριοποιείται όταν ξεκουραζόμαστε αναλαμβάνει δράση στο μέγιστο βαθμό, όταν κανένα εξωτερικό ερέθισμα δεν απαιτεί την προσοχή μας και ο διαλογισμός μας είναι ελεύθερος και όχι κατευθυνόμενος».

Μόνο τρία από τα μέλη της ομάδας των επιστημόνων που διεξήγαν τη μελέτη, εξασκούν τεχνικές διαλογισμού, οι καθηγητές Are Holen και Oyvind Ellingsen από το πανεπιστήμιο του Trodheim στη Νορβηγία και ο Svend Davanger από το πανεπιστήμιο του Όσλο. Ο Davanger πιστεύει πως είναι σημαντικό για την έρευνα να συμμετέχουν σε αυτή άτομα που έχουν εμπειρία σε τεχνικές διαλογισμού προκειμένου να μπορούν να προσεγγίσουν τα ευρήματα με πιο κριτική διάθεση και καλύτερη γνώση του αντικειμένου και σημειώνει πως έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για τις συνέπειες του διαλογισμού.

 

Αρχική δημοσίευση:

Jian Xu, Alexandra Vik, Inge R.Groote, Jim Lagopoulos, Are Holen, Oyvind Ellingsen, Asta K. Haberg, Svend Davanger “Nondirective meditation activates default mode network areas associated with memory retrieval and emotional processing”. Frontiers in Human Neuroscience, 2014 ; DOI:10.3389/fnhum.2014.00086

Δείτε επίσης...

Η ζωή με τον Λακάν

Συγγραφείς: Catherine Millot Μετάφραση: Μαρίνα Κουνέζη H Κατρίν Μιγιό σκιαγραφεί στο βιβλίο αυτό “τον δικό της …

Η Ψυχολογία του Υπέρβαρου Ατόμου

Από τον Δρ. Ιωάννη Δόβελο, Καθηγητή Ψυχολογίας & Ψυχοθεραπείας, Psychotherapia.gr Υπερβολική κατανάλωση τροφής σημαίνει ότι κάποιο …

No comments

 1. Τι συμβαίνει στην Ψυχή μας όταν κάνουμε διαλογισμό?

  Κατ’ αρχάς η λέξη γιόουκ (yoke) σημαίνει «ένωση» με τον Θεό και αυτός είναι ο πνευματικός λόγος που ο περισσότερος κόσμος κάνει διαλογισμό η γιόκα. Ο λόγος που η άσκηση της γιόκα θεωρείται αντιχριστιανική, είναι το γεγονός ότι ο διαλογισμός υπόσχεται «ένωση» με τον Θεό δια προσωπικών προσπαθειών οι οποίες να καταργούν την βοήθεια το στήριγμα και τον φωτισμό του νου που δίδει ο Θεός εκουσίως δια των Μυστηρίων της Εκκλησίας και της προσευχής. Ο διαλογισμός o οποίος διδάσκει την τεχνική του “αδειάσματος” του νου από την κάθε σκέψη επιτρέπει με αυτόν τον τρόπο την ελεύθερη πρόσβαση και διείσδυση ακαθάρτων πνευμάτων. Είναι σαν να έχεις κάποιο σπίτι στην εξοχή ανοικτό ολονύκτια χωρίς φώτα χωρίς κανένα έλεγχο. Το επόμενο πρωί δεν ξέρεις τι θα βρεις μέσα!

  Η τεχνική της Καμπάλας περιγράφει τον «θεό» ως «φως» το οποίο «οράτε» μέσα από την τεχνική του διαλογισμού η οποία «ανυψώνει» το φίδι της κουνταλινης μέσα από 7 σημεία (τσακρας) τα οποία βρίσκονται πάνω στην σπονδυλική στήλη, αρχίζοντας από την βάση της και καταλήγοντας σε ένα σημείο μεταξύ των ματιών που είναι γνωστό ως το τρίτο μάτι. Η λέξη εδώ μέσα από όλη την τεχνική δια τον διαλογισμό που πρέπει να προσέξουμε είναι η λέξη ΦΙΔΙ.

  ΝΑΙ… το «φίδι» αυτό είναι ακριβώς το ίδιο φίδι με αυτό του Παραδείσου (ο Lucifer) το οποίο υπόσχεται της Εύας ότι θα «γίνει όπως ο Θεός» όταν φάει (διαλογισμός) το μήλο. Η ίδια υπόσχεση προσφέρεται και σήμερα δια της τεχνικής του διαλογισμού. Το μήνυμα του φιδιού (του διαβόλου) είναι το ίδιο. Γίνε Θεός μόνος σου (χωρίς την βοήθεια από κανένα) Αυτό το φίδι είναι το ίδιο φίδι στην κορώνα των Φαραώ των πυραμίδων, τους οποίους ονόμαζαν «φωτισμένους» και «υιούς του θεού». Μέσα από την παραφροσύνη και την φαντασίωση οποία γεννούσε η «εμπειρία» του «ακαθάρτου» φωτός, οι Φαραώ θυσίαζαν χιλιάδες ζωές τις οποίες έπαιρναν μαζί τους στον τάφο οι οποίοι θα ήταν υπηρέτες τους στην επόμενη ζωή! Τελικά η όλη τους ζωή ήταν ένα αντάλλαγμα. Μια ζωή ασωτίας πορνείας και δόξας μέσα από την υπακοή στον διάβολο, με ανταλλαγή την αιώνια τους ψυχή την αιώνια κόλαση.

  Ο διαλογισμός μπορεί (και ειδικά στην απουσία του Πνευματος της Εκκλησίας) να είναι ο τρόπος δια του οποίου ο άνθρωπος να υποταχθεί ολοκληρωτικά στο θέλημα του διαβόλου και να κληρονομήσει με αυτόν τον τρόπο την αιώνια κόλαση στην Δευτέρα Του Κυρίου Παρουσία.

  Επειδή σας αγαπώ, θέλω νά τονίσω ότι ο διαλογισμός είναι μια πνευματική πράξη που θα μετρήσει πολύ αρνητικά κατά την έξοδο της ψυχής όπου ο διάβολος πρώτος θα μας καταγγείλει για να μπορέσει να μας “συνάξει” την ψυχή, γι αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε Εκκλησιασμό, ένα παππούλη να μας αναπαύει και Εξομολόγηση.

  Kvνσταντινος J.W

 2. Άρθρο Μιχαήλ Χουλη θεολόγου καθηγητή
  Η ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,
  Και
  Οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ του Χριστιανισμού και των θρησκειών της Άπω Ανατολής

  http://www.egolpion.com/meditation_yoga.el.aspx#ixzz3nBmq0ttk

  Τι είναι πνευματικός θάνατος? Ο αιώνιος αποχωρισμός του ανθρώπου από Τον Θεό!
  Κωνσταντίνος James Wiliams

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *