Τι μπορεί να κρύβει η συμπεριφορά μας στον ύπνο

Ομιλία Δρ. Αναστάσιου Μπονάκη, Νευρολόγου, Λέκτορα της Ιατρικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών: «Από την υπνοβασία ως την εκδραμάτιση του ονείρου: τι μπορεί να κρύβει η συμπεριφορά μας στον ύπνο» στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Τον ύπνο μας τον αντιλαμβανόμαστε ως μια περίοδο ελαττωμένης κινητικότητας και απουσίας νοητικού έργου, κατά την οποία το σώμα ξεκουράζεται. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί μια περίοδο συνεχούς νοητικής και κινητικής λειτουργίας, που κάποιες στιγμές οδηγεί τον εγκέφαλο στο να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια απ΄ ό,τι όταν είμαστε ξύπνιοι. Σε κάθε περίοδο ύπνου ο οργανισμός μας μπαίνει στην περιπέτεια να δίνει τις δικές του εξετάσεις και κάθε βράδυ να περνάει με επιτυχία δύο διαφορετικές δοκιμασίες, τα λεγόμενα στάδια του ύπνου: Το στάδιο μη ύπνου των ταχέων οφθαλμικών κινήσεων (NonREM) και το στάδιο των ταχέων οφθαλμικών κινήσεων (REM). Κατά τη διάρκεια αυτών των σταδίων μπορούν να εμφανιστούν κινητικά και νοητικά φαινόμενα όπως η υπνοβασία, το παραμιλητό, οι υπνικοί τρόμοι που στο παρελθόν προσέδωσαν στον ύπνο υπερφυσικές ιδιότητες π.χ. (επικοινωνία με τον Θεό). Η δυνατότητά μας πια να κατανοήσουμε κομμάτια αυτών των συμπεριφορών, έχει χαράξει έναν καινούργιο δρόμο κατανόησης της λειτουργίας του εγκεφάλου και μιας παθολογίας που μπορεί να εκφράζεται μόνο στον ύπνο μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ημερομηνία: Κυριακή 24 Ιουνίου 2012
Ώρα: 19.00
Χώρος: Ίδρυμα Ευγενίδου
Διεύθυνση: Πεντέλης 11, Παλαιό Φάληρο, Αθήνα
Τηλ.: 2109469600

Είσοδος ελεύθερη. Για τις ομιλίες αυτές δεν γίνεται κράτηση, σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης τηρείται σειρά προτεραιότητας.