Θεραπεία Ζεύγους: Κάθαρση, Συνειδητοποίηση, Αναπρογραμματισμός, Σύνδεση

Pyrinos Kosmos VivliopoleioΚάνουμε σχέσεις ως ενήλικοι και μέσα από αυτές αναδύονται όλες οι μονάδες χαράς και θλίψης που συγκεντρώσαμε σαν παιδιά. Εμείς, οι άνθρωποι είμαστε προβλέψιμοι και διερχόμαστε μέσα από τις ίδιες εμπειρίες και συναισθήματα, ξανά και ξανά. Ίσως να συναντούμε διαφορετικούς ανθρώπους και διαφορετικές καταστάσεις, αλλά τα ίδια συναισθήματα και πανομοιότυπες σχέσεις. Η ζωή μας κυλάει σε κύκλους, δηλαδή επαναλαμβάνουμε το παρελθόν μας με την ελπίδα ότι όσα θεωρούμε ότι έχουν κλονιστεί, θα φτιάξουν. Αυτό είναι το παράλογο παιχνίδι της ζωής: προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τον πόνο, αναδημιουργώντας τον.

Πολλές φορές, οι πρώτες συναντήσεις με έναν άνθρωπο μάς δημιουργούν μια πληθώρα αντιδράσεων όπως απογοήτευση, ουδετερότητα ή έλξη. Καμία αντίδραση δεν είναι τυχαία, όλες τους ορίζονται από μία μη συνειδητή αναγνώριση ορισμένων στοιχείων της προσωπικότητας του άλλου. Το ασυνείδητο δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τη ζωή μας, δεν το ενδιαφέρει καθόλου, αν μας «χαλάει τα σχέδια» και δεν έχει καμία σχέση με τη λογική: αυτός ακριβώς ο «παράλογος» μηχανισμός παίζει τον καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας, στη συμπεριφορά μας και στις επιλογές μας. Πολλές φορές πρέπει να καταλάβουμε ότι το ασυνείδητο παλεύει ύπουλα και σαμποτάρει την ευτυχία μας και αυτό που χρειάζεται είναι να το κάνουμε να λειτουργεί υπέρ μας. Οι ασυνείδητες ανάγκες μας μπορεί να διαφέρουν πολύ από τις συνειδητές μας και συνήθως ελκόμαστε από ανθρώπους με χαρακτηριστικά, τα οποία ισχυριζόμαστε συνειδητά ότι τα απορρίπτουμε.

Η σημαντική ερώτηση, κάθε φορά που γνωρίζετε κάποιον, είναι: τι φανερώνει για μένα το στοιχείο αυτό της προσωπικότητας του άλλου που μου τον κάνει ελκυστικό; 

Όταν, σαν ενήλικοι, θεωρούμε κάποιον ποθητό, υπάρχει άμεση σύνδεση της προσωπικότητας του ατόμου και των εσωτερικευμένων εμπειριών του, σαν παιδί, με των αντίστοιχων δικών μας. Δημιουργώντας μια δεύτερη εμπειρία και ευκαιρία μέσα από τις ερωτικές σχέσεις, προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες που είχαμε ως παιδιά, μέσα από το σύντροφό μας. Δυστυχώς όμως, τις περισσότερες φορές, δεν λαμβάνουμε αυτό που αναζητάμε.

Επιλέγουμε συντρόφους, με τους οποίους βιώνουμε τα ίδια συναισθήματα που είχαμε νιώσει με τους γονείς μας, ως παιδιά.

Σαν να προσπαθούμε ακόμα να θεραπεύσουμε την παιδική μας ηλικία και να λάβουμε μέσα από τις σχέσεις μας, τα μαθήματα εκείνα, που δεν μπορέσαμε να πάρουμε από τους γονείς μας.

Όταν πλέον καταφέρουμε να σταματήσουμε την έμμονη ίσως προσπάθειά μας, να δώσουμε στο σύντροφό μας να καταλάβει ότι εκείνος πρέπει να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας, όταν πια καταφέρουμε εμείς να φροντίσουμε  τις δικές μας ανάγκες… και όχι να τις εναποθέτουμε στα χέρια των άλλων, όταν στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτό που επιθυμούμε… και όχι σε αυτό που δεν θέλουμε, τότε θα μπορέσουμε να έλξουμε μια κατάλληλη σχέση αγάπης για εμάς.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι σαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής – όποιο πρόγραμμα έχει λάβει, αυτό το πρόγραμμα θα λειτουργήσει και θα αναπαράγει.

Έτσι, αναπαράγουμε συνεχώς, μέσα από τις ερωτικές μας επιλογές, τα πρότυπα που έχουμε λάβει από την οικογένειά μας.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όσο και αν ακούγεται παράξενο, δεν μπορεί να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.

Για να το κατανοήσετε αυτό, φανταστείτε ότι έχετε μια φρεσκοκομμένη φέτα λεμόνι στο στόμα σας και τη μασάτε αυτή τη στιγμή… Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια, είναι ότι οι σιελογόνοι αδένες θα αρχίσουν να παράγουν σάλιο στο στόμα σας – σαν να έχετε, στην πραγματικότητα, μια φέτα λεμονιού και να τη μασάτε.

Αυτή η ιδιότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου μάς προσφέρει τη δυνατότητα να εγκαταστήσουμε στον εγκέφαλο, μέσω της δημιουργικής φαντασίας, καινούργια δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο, αντικαθιστούμε στο νοητικό μας προγραμματισμό, τις ρουτίνες εκείνες που μας περιορίζουν, με υγιή νέα προγράμματα, τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας. Έτσι, κατακτούμε την ελευθερία στη ζωή μας, αφού πλέον εμείς έχουμε το πρόγραμμα, εμείς το δημιουργούμε και εμείς το τρέχουμε.

          Με τη Θεραπεία Ζεύγους:

  • Αντιλαμβάνομαι τον τρόπο που σχετίζομαι προσωπικά και ποιες είναι οι «νάρκες» που χρειάζεται να αποφύγω στις σχέσεις μου.
  • Επέρχεται κάθαρση σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.
  • Εγκαταλείπονται πρότυπα συμπεριφοράς που περιορίζουν τις δικές μου ερωτικές σχέσεις.
  • Μεταβάλλεται ο υποσυνείδητος νοητικός «προγραμματισμός» μου και δημιουργώ τις προϋποθέσεις και το χώρο για ένα Ακαταμάχητο Μέλλον.

Εισηγητής-Συντονιστής του Βιωματικού Σεμιναρίου:
Μιχάλης Καρπαθίου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, ειδικά εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος στην άσκηση N.L.P. & Life Coaching, στη Βιοθεραπεία και τη Θεραπεία Gestalt. Είναι σύμβουλος ζευγαριών με το Διαγενεαλογικό και το Ψυχογενετικό Σύστημα, σύμβουλος και εκπαιδευτής θεραπευτών στην  Ερωτική Αλχημεία, καθώς και Reiki Master. Μετεκπαιδεύεται στη Συστημική Αναπαράσταση κατά Bert Hellinger.

Ο Μιχάλης Καρπαθίου, μετά από 20 χρόνια εμπειρίας, σπουδών και προσωπικής μαθητείας πάνω στις τεχνικές του πνευματικού έρωτα, κοντά σε διάσημους δασκάλους ανά τον κόσμο, έχει δημιουργήσει πλέον το δικό του σύγχρονο και ολιστικό σύστημα στη θεραπεία ζεύγους. Η Θεραπεία Ζεύγους περιλαμβάνει ένα κράμα τεχνικών τόσο από αρχαίες παραδόσεις, προσαρμοσμένες στο σύγχρονο άνθρωπο, όσο και μοντέρνες προσεγγίσεις με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη της σχέσης και του έρωτα στο ζευγάρι. Στόχος της είναι να υποστηριχτεί η ουσιαστική αυτο-θεραπεία των μελών και το δυνάμωμα της σχέσης.

Τηλεφωνο επικοινωνίας  693-27-67-055

Η ομιλία θα γίνει στο βιβλιοπωλείο ‘’Πύρινος Κόσμος’’ Ιπποκράτους 16 & Σόλωνος, Αθήνα

στις 6 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 18:30

Είσοδος ελεύθερη