«Ταυτότητα και Αλληλ-Εξάρτηση»

Διήμερο Βιωματικό Σεμινάριο για Ενήλικες_Αργυρώ Βάγια & Ελένη ΧατζηγεωργίουΗ ζωή είναι σχέσεις.

Σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, το σύντροφο, την εργασία, με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πολλές φορές η επαφή με έναν σημαντικό άλλον μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση και να νιώσουμε ότι χάνουμε τον εαυτό μας. Τότε προκύπτουν  τα ερωτήματα «εγώ ή ο άλλος;», «απομόνωση ή εξάρτηση;» Γι’ αυτό ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα στη θεραπευτική πράξη. 

Σε ένα διήμερο σεμινάριο*, μέσα από τη γνωριμία και το μοίρασμα, θα διερευνήσουμε μαζί τα εμπόδια που θέτουμε στην εμπειρία της σχέσης με τον άλλο, καθώς και τρόπους για να τα αναγνωρίσουμε και να τα ξεπεράσουμε. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, θα πειραματιστούμε, με βασικό μας προσανατολισμό την επίγνωση του «σχεσιακού μας προφίλ», του τρόπου με τον οποίο προχωράμε στη συνάντηση εαυτού και περιβάλλοντος.

Ξεκινώντας από το άτομο και πως αυτό επαναπροσδιορίζει στο σήμερα τη θέση ή και την αντί-θεση του σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, θα προσεγγίσουμε τη σημασία της μετακίνησης από την Εξάρτηση στην Ταυτότητα και Αλληλ-εξάρτηση, ως μια δυνατότητα ανάπτυξης του δημιουργικού δυναμικού του ατόμου μέσα σε ένα  κοινωνικό σύστημα που συνεχώς αλλάζει, προκαλεί, προσκαλεί και ανανεώνεται.

Η διαδικασία της ομάδας βασίζεται στις αρχές και τη μεθοδολογία της Ψυχοθεραπείας Gestalt.

*Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες (χωρίς απαραίτητη προηγούμενη εμπειρία σε ομάδες θεραπείας).

Το σεμινάριο έχει συνολική διάρκεια 10 ωρών και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28/2/2015 από τις 17.00 έως τις 21.00 και την Κυριακή 1/3/2015 από τις 10:00 έως τις 16:00. Μετά την ολοκλήρωσή του θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Χώρος διεξαγωγής: Ειρήνης 9, Αγία Παρασκευή, 1ος όροφος

Κόστος σεμιναρίου: 90 ευρώ

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως Τετάρτη 25/2/2015

στο τηλ: 6977092352

ή στα e-mail addresses: argyro.vagia@gmail.com και psycorps8@gmail.com

Συντονίστριες

Αργυρώ Βάγια

Η Αργυρώ Βάγια είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Gestalt. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης (1997-2001) και εκπαιδεύτηκε στην ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Gestalt, παρακολουθώντας το τετραετές πρόγραμμα εκπαίδευσης του Gestalt Foundation στην Αθήνα (2003-2007). Το 2014 απέκτησε Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στη Γνωσιακή Επιστήμη από το Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών και επιμορφώθηκε στο Συντονισμό Σχολών Γονέων (εξελικτικό σύστημα Μαρίας Χουρδάκη) από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων.

Από το 2001, έχει εργαστεί σε δομές του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (ΚΕ.Δ.Δ.Υ., Σ.Μ.Ε.Α.Ε.), παρέχοντας υπηρεσίες διάγνωσης, υποστήριξης και συμβουλευτικής σε παιδιά και εφήβους με ειδικές ανάγκες, καθώς και σε μαθητές τυπικής ανάπτυξης, στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους. Επίσης, έχει εργαστεί ως σύμβουλος χρονίως ανέργων και ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχει διδάξει μαθήματα ψυχολογίας σε ινστιτούτα μετα-λυκειακής εκπαίδευσης. Στα πλαίσια τόσο της επαγγελματικής της ιδιότητας, όσο και των ερευνητικών της ενδιαφερόντων, έχει προσκληθεί ως ομιλήτρια σε ημερίδες και συνέδρια και έχει συντονίσει βιωματικά σεμινάρια. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Χαλκίδα και στο Μαρούσι Αττικής, δουλεύοντας ψυχοθεραπευτικά με ενήλικες και εφήβους και συντονίζοντας ομάδες ψυχοθεραπείας και αυτογνωσίας.

Ελένη Χατζηγεωργίου

Η Ελένη Χατζηγεωργίου είναι Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt (Απόφοιτη Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Εκπαίδευσης Gestalt-Αθήνα) και Πιστοποιημένη Χοροθεραπεύτρια (Atelier du Geste Rythmé-France Schott-Billmann, Παρίσι).

Ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια έχει αποκτήσει κλινική εμπειρία στο Κοινοτικό Σπίτι Θέτις της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.ΨΥ.Υ.ΠΕ), στο Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι (Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών) ως συντονίστρια ομάδας σε πρόγραμμα στήριξης και εκπαίδευσης εθελοντών, και στο 18 ΑΝΩ-Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Υποδοχή περιστατικών, ομάδες θεραπείας μέσω Τέχνης πριν την εισαγωγή στο κλειστό πρόγραμμα αποτοξίνωσης). Έχει εκπαιδευθεί στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης και έχει συνεργαστεί  με διάφορα  Κέντρα Θεραπειών για παιδιά, εφήβους και οικογένειες (ατομικές συνεδρίες και συμβουλευτική γονέων).

Ως χοροθεραπεύτρια, διοργανώνει ομάδες και βιωματικά σεμινάρια Χοροθεραπείας και παρεμβαίνει ως συν-συντονίστρια (βιωματική δουλειά μέσα από την κίνηση) σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και ομάδες ψυχοθεραπείας Gestalt στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, είναι επιστημονική συνεργάτης του τμήματος Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια του προγράμματος ΚΕΔΑ Ρομά, όπου παρεμβαίνει ως επιμορφώτρια ομάδων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο ιδιωτικό της γραφείο εργάζεται αποκλειστικά με ενήλικες και εφήβους (ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία Gestalt).