Σωματική έκφραση και φόβος – Μπορούμε να χορέψουμε με τους φόβους μας;

epimorfotiko viomatiko ergastiri Somatiki ekfrasi kai fovos

Με την Susana Noemi Abigador

Ο φόβος, όπως κάθε συναίσθημα που εκφράζεται συνειδητά με το σώμα μας αποκτάει μία διαφορετική διάσταση, ίσως και πιο αληθινή εφόσον τίποτα δεν μπορεί να κρύβεται για πολύ στο σώμα μας. Κάποια στιγμή εκδηλώνεται… Τι μας δημιουργεί φόβο; Το άγνωστο; Να μην αρέσουμε στους άλλους; Να μη μας αγαπάνε; Να είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους; Τι κάνουμε όταν φοβόμαστε; Μπορούμε να γελάσουμε με τους φόβους μας; Μπορούμε να ακούμε και να κατανοήσουμε τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας όταν φοβόμαστε; Μπορεί οι φόβοι μας να μας οδηγήσουν σε κάτι δημιουργικό; Θα ήθελα να δω τους φόβους μου να χορεύουν;! 

Ένα βιωματικό σεμινάριο στο οποίο η σωματική έκφραση αποτελεί μια πρόταση για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας μέσα από το σώμα μας.  Με το σώμα μας κινούμαστε, γνωρίζουμε και σχετιζόμαστε με τους γύρω μας. Η σωματική έκφραση είναι η «γλώσσα του σώματος» μέσα από την οποία μας αποκαλύπτονται  τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας και μας δίνει τη δυνατότητα να επιτύχουμε αρμονική ισορροπία του εσωτερικού μας κόσμου (σκέψη, συναίσθημα ) με τον εξωτερικό μας κόσμο (κίνηση, έκφραση) Αφού έχουμε βιώσει την αξία της σωματικής έκφρασης, αποκτάμε τη δυνατότητα, να μπορούμε να την προσφέρουμε σαν δώρο και στα παιδιά μέσα από την εκπαίδευση με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν το σώμα σαν εκφραστικό μέσο.

«… ευκαιρία να προσφέρουμε στο παιδί ότι χρειάζεται για να γνωρίσει και να  αγαπήσει το σώμα του. Και με τα εφόδια αυτά να μπορεί να αντιμετωπίζει στο μέλλον  μια κοινωνία, ένα σύστημα που δεν φροντίζει ιδιαίτερα να μας θυμίζει πως, πέρα από  τις διανοητικές λειτουργίες, υπάρχουμε σαν ψυχή και σώμα. Έτσι θα μπορέσει να  χτίσει μια καλή σχέση με τον εαυτό του και με τον εξωτερικό του κόσμο. Αυτός είναι  ο στόχος μας. (Από το βιβλίο «Όταν το σώμα μιλάει» της Susana Noemi Abigador, εκδόσεις γιαλός) 

Διάρκεια εργαστηρίου: 3 ώρες σε 1 συνάντηση

Ημέρες και ώρες: Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015, 6μ.μ. έως 9μ.μ.

Είσοδος εργαστηρίου: 30 ευρώ

Το Μουσείο Συναισθημάτων στεγάζεται σε ένα μικρό διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Φιλοπάππου κοντά στο Ηρώδειο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Μετρό: σταθμός Φιξ έξοδος Δράκου

Τρόλεϊ: 1,5,15 στάση Γαργαρέτα

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Συναισθημάτων:

μέσω τηλεφώνου*: (+30) 210 92 18 329 *Η γραμματεία του μουσείου λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας.

με fax (+30) 210 9218323
με e-mail: info@mce.gr

________________________________________________________________________________________

Η Susana Abigador γεννήθηκε το 1956 στο Buenos Aires, Αργεντινή. Ξεκινώντας με διαφορετικές τεχνικές γύρω από το χορό (στην Βραζιλία) και στο θέατρο, διάλεξε και κατέληξε στην Σωματική Έκφραση σαν τρόπο ζωής και εκπαίδευσης.

Το 1979 συνεχίζει τις σπουδές στην Μαδρίτη με τον Agustin Bellusci Tapia, όπου αρχίζει τα πρώτα βήματα στην διδασκαλία της Σωματικής  Έκφρασης σε σχολές θεάτρου και σε εκπαιδευτικούς (δασκάλους και νηπιαγωγούς).

Το 1986 έρχεται για να ζήσει στη Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα έχει σχηματίσει την πρώτη ομάδα και μέχρι σήμερα διδάσκει Σωματική Έκφραση και το σύστημα “Danza Vital” που η ίδια δημιούργησε.

Από το 1988 μέχρι και το 2009 εργάστηκε στην ΑΝΙΜΑ (σχολή Καλλιτεχνικής και δημιουργικής επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών) διδάσκοντας Σωματική Έκφραση και Βιωματική Μεθοδολογία.

Ανάμεσα δε άλλα συνεργάζεται με το «Παιχνιδαγωγείο», με το «Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας», με το Global College (Κύπρος)

Έχει συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα όπως  το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην χορογραφία της τραγωδίας “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” το 1990 και 1999 στη Επίδαυρο, με τα ελευθέρα Θέατρα της Κύπρου  στην τραγωδία “Βάκχες” στο Ηρώδειο, με το Δήμο Ζωγράφου, το θέατρο Φούρνος, κ.α.

Συνεχίζοντας την εκπαίδευσής της, παρακολούθησε σεμινάρια Χοροθεραπείας  στην Αργεντινή με το σύστημα της Maria Fux και στην Αθήνα, Πρωτόγονος Χορός με την καθηγήτρια της Σορβόννης France Sschott-Billmann, Ουδέτερη Μάσκα με τον βέλγο καθηγητή Luc de Smet, κ.α.

Το Δεκέμβριο του 2011, ήρθε το πρώτο βιβλίο της, «Όταν το σώμα μιλάει», Μεθοδολογία και ασκήσεις για την Σωματική Έκφραση, από τις Εκδόσεις Γιαλός.

https://www.facebook.com/groups/285703791550473/?ref=ts&fref=ts

Όμως η “μεγάλη εκπαίδευση” έρχεται από το πλούτο που προσφέρει η ίδια η διδασκαλία, η οποία την φέρνει σε ουσιαστική και άμεση επαφή με τους ανθρώπους.

Η συμμετοχή τους και μόνον στα μαθήματα αποτελεί την πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για τον καθένα που έχει κάτι να διδάξει.