inART/Inclusive Arts: ταξιδεύοντας με τις αισθήσεις στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων για την προσβασιμότητα Παιδιών με Τυφλότητα
Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται:
- πολυαισθητηριακά εργαστήρια για παιδιά με τυφλότητα καθώς και για μικτά εργαστήρια με παιδιά με και χωρίς αναπηρία
- προσαρμοσμένες πολυαισθητηριακές ξεναγήσεις από άτομα με προβλήματα όρασης
- πολυαισθητηριακή έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, με εγκαίνια στις 17 Δεκεμβρίου 2024. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025.
- εκπαιδευτικά σεμινάρια
επαγγελματιών για την Προσβασιμότητα ΑμεΑ στον Πολιτισμό (δια ζώσης στην Πινακοθήκη και online)
Σεμινάρια Προσβασιμότητας ΑμεΑ στον Πολιτισμό
Στόχος των σεμιναρίων είναι να προσφέρουν στους συμμετέχοντες εξειδικευμένη γνώση και βιωματική εμπειρία για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε χώρους Πολιτισμού, ιδιαίτερα σε Μουσεία, εστιάζοντας στις διαφορετικές ανάγκες Ατόμων με Αναπηρία.
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε μουσειολόγους, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, παιδαγωγούς, καλλιτέχνες και κάθε επαγγελματία που ενδιαφέρεται για την ένταξη ατόμων με αναπηρίες στον πολιτισμό.
Διαδικτυακό Σεμινάριο Προσβασιμότητας ΑμεΑ στον Πολιτισμό: 1 Φεβρουαρίου 2025
Η AMAKA διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025 (ώρα 10:00-14:00), που επικεντρώνεται στην προσβασιμότητα των μουσείων και πολιτιστικών χώρων για άτομα με αναπηρίες. Το σεμινάριο αυτό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματίες του πολιτιστικού τομέα, μουσειολόγους, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας να γνωρίσουν καλές πρακτικές για την ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στους πολιτιστικούς οργανισμούς.
Στο διαδικτυακό σεμινάριο θα παρουσιαστούν:
- Παρουσίαση του προγράμματος inART - Inclusive Arts, με έμφαση στις πρακτικές που εφαρμόζονται για την προσβασιμότητα ατόμων με οπτική αναπηρία στην τέχνη.
- Θεωρητικές εισηγήσεις για τα επίπεδα και τις αρχές της προσβασιμότητας, καθώς και τη σημασία της ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρίες σε πολιτιστικούς χώρους.
- Καλές πρακτικές από πολιτιστικούς φορείς που εφαρμόζουν προσβάσιμες δράσεις για ΑμεΑ.
- Πολυπολιτισμική συνάντηση με καλεσμένους ομιλητές από όλο τον κόσμο που θα μοιραστούν εμπειρίες και ιδέες για την προσβασιμότητα στον πολιτισμό.
- Καινοτόμες μέθοδοι και εργαλεία για τη διευκόλυνση της πρόσβασης ατόμων με αναπηρίες σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους.
Η κράτηση θέσης για το online σεμινάριο γίνεται με δήλωση συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή εδώ.