Προκλητικές καταστάσεις στην Ψυχοθεραπεία

ΙΑΨΜε τους συνεργάτες του Dulwich Centre Αφηγηματικής θεραπείας Αδάμ Χαρβάτη, ψυχολόγο, MSc, PhD,  Κασσάνδρα Πήτερσεν, ψυχολόγο

Ανοιχτή & Δωρεάν στο κοινό διάλεξη

Προκλητικές καταστάσεις σε μία περίπτωση βουλιμίας

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014, 7.00 – 9.30 μ.μ.

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης (Αμφιθέατρο), Κλεάνθους 57 & Γρ. Λαμπράκη (απέναντι από το γήπεδο του ΠΑΟΚ)

Πληροφορίες: www.narrativetherapy.gr,  6941-405424, narrativetherapygr@gmail.com

 

 

Πληροφορίες για την ανοιχτή εκδήλωση

Συχνά στη δουλειά με νέους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από παραπλανητικές ιδέες και καταστάσεις, όπως στην περίπτωση της βουλιμίας, οι θεραπευτές βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύπλοκες και προκλητικές καταστάσεις ή αιτήματα.

Συγγενείς ή φίλοι, παρόλο που μπορεί να αναγνωρίζουν ότι ένας αγαπημένος τους άνθρωπος, αντιμετωπίζει στη ζωή του προβλήματα που προκύπτουν από τις ιδέες και απαιτήσεις της βουλιμίας, παρόλα αυτά ίσως δυσκολεύονται να βρουν εποικοδομητικούς τρόπους να επικοινωνήσουν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν. Όταν μάλιστα το ίδιο το πρόσωπο, παρόλο που αναγνωρίζει την ύπαρξη των αρνητικών επιδράσεων στην ζωή του, δυσκολεύεται να ζητήσει την υποστήριξη που θα επιθυμούσε, τότε η πρόσκληση στην θεραπεία φαίνεται να χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό. Επιπλέον, μπροστά σε µια διάγνωση βουλιμίας, δεν είναι σπάνιο ο νέος άνθρωπος να θεωρηθεί «διαταραγμένος» ή «άρρωστος». Ταυτόχρονα, οι γονείς και φίλοι μπορεί να ταλαιπωρούνται από αισθήματα αγωνίας και ενοχής, τα οποία τους οδηγούν να λειτουργούν με έναν τρόπο που φαίνεται να ενισχύει την επιβίωση των προβλημάτων. Στην περίπτωση αυτή οι κυρίαρχες ιστορίες περιλαμβάνουν µόνο τις αναποδιές και τα αρνητικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων.

Όμως αν και οι εναλλακτικές ιστορίες της αντίστασης απέναντι στα προβλήματα μπορεί να είναι αρχικά αθέατες, αυτές υπάρχουν. Με την αποδόµηση των κυρίαρχων ιστοριών και την πλούσια περιγραφή των εναλλακτικών, οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή µε γνώσεις, δεξιότητες και αξίες τους και ανοίγονται δρόμοι για την επίλυση των προβλημάτων και την ανασυγγραφή των ζωών και σχέσεών τους. Ακόμα συχνά χρειάζεται να προετοιμάσουμε το έδαφος για την περίπτωση που τα προβλήματα, παρά την βελτίωση, επιχειρήσουν να επιστρέψουν δριμύτερα στην ζωή του ενδιαφερόμενου.

Θα γίνει παρουσίαση κλινικού περιστατικού και ταυτόχρονη αναφορά σε θεωρητικές έννοιες και πρακτικές της αφηγηματικής θεραπείας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

O ΑΔΑΜ ΧΑΡΒΑΤΗΣ είναι ψυχολόγος, MSc Σχολικής Ψυχολογίας και διδάκτορας ψυχολογίας. Έχει εκπαιδευτεί στις ψυχοθεραπευτικές μεθόδους Gestalt, Συστημική Αναπαράσταση και στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία. Είναι συντονιστής του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (Ελλάδα) και του προγράμματος εκπαίδευσης στην αφηγηματική ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα του Dulwich Centre της Αυστραλίας.

Έχει πολύχρονη εμπειρία εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και σε δημόσιους / μη κυβερνητικούς φορείς με ενήλικους, παιδιά, ζευγάρια, οικογένειες, ομάδες, εκπαιδευτικούς και σχολεία. Έχει υπάρξει βιωματικός επιμορφωτής σε σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων. Έχει διδάξει –ως έκτακτος διδάσκων- μαθήματα Σχολικής Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής Ψυχολογίας σε τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια χρησιμοποιώντας βιωματική μεθοδολογία.

 Η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ ΠΗΤΕΡΣΕΝ είναι ψυχολόγος και πιστοποιημένη Aφηγηματική ψυχοθεραπεύτρια από το «Dulwich Centre» στην Αυστραλία και το Ι.Α.Ψ. Στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί μέλος του επιστημονικού προσωπικου του Ινστιτούτου Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (Ι.Α.Ψ). Επιπλέον είναι πτυχιούχος μουσικός- βιολοντσελίστρια και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα σεμινάρια και ημερίδες Μουσικοθεραπείας στα πλαίσια του Eκπαιδευτικού Προγράμματος Εξειδίκευσης στην Μουσικοθεραπεία «Guided Imagery and Music» (GIM).

Έχει πολυετή εμπειρία στην συμβουλευτική και τον συντονισμό ομάδων, καθώς έχει εργαστεί στον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δήμου Καλαμαριάς σε άλλα ιδιωτικά κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης. Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος στην Θεσσαλονίκη, παρέχοντας ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε ενήλικους, ζευγάρια και γονείς. Επίσης έχει εργαστεί σε δομές δημοσίου φορές, παρέχοντας ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα με αναπηρίες (Κ.Α.Α.Π.Α.Θ) καθώς και σε άτομα με προβλήματα χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών. Τα τελευταία χρόνια διενεργεί εισηγήσεις προωθώντας τις ιδέες της Αφηγηματικής θεραπείας, αλλά και διαλέξεις ή βιωματικά σεμινάρια ευρύτερου ψυχολογικού περιεχομένου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.