«Όταν άρχισα ν’ αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά…»

 

Επιμέλεια: Δήμητρα Διδαγγέλου, Δημοσιογράφος – Ψυχολόγος, MSc Ψυχολογία & Μ.Μ.Ε.

Ψυχική υγεία σημαίνει αγάπη και αποδοχή του εαυτού μας. Η Catherine Bensaid, στο βιβλίο της «Αγάπησε τον εαυτό σου, η ζωή θα σε αγαπήσει» (Εκδ. Λιβάνη) έγραψε πολύ εύστοχα:

«Μαθαίνουμε σιγά σιγά να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, όπως αποδεχόμαστε και την πραγματικότητα, όποια κι αν είναι· αποδοχή που δεν έχει καμία σχέση με την παραίτηση και η οποία δεν επιδέχεται κανενός είδους φιλοφροσύνη, αλλά που μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε και να φτάσουμε εκεί που πρέπει. Η ενέργειά μας διπλασιάζεται και δεν αναλώνεται σε άσκοπους αγώνες. (…) Στην αναζήτηση αυτού του δρόμου, εξελισσόμαστε διαρκώς, κάνοντας συνέχεια ελιγμούς μέχρι να φτάσουμε στο στόχο μας. Σαν τη χρυσαλλίδα, που εγκαταλείπει το κουκούλι της για να γίνει πεταλούδα, απομακρύνουμε διαδοχικά τα επιφανειακά στρώματα που εμποδίζουν τη δράση μας, ώσπου ν’ ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε…»

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες ποιήματα που έγραψαν συμμετέχοντες σε ομάδες  εκφραστικής γραφής στις οποίες ήμουν εισηγήτρια και πιστεύω ότι αξίζει να δουν το φως της δημοσιότητας. Αφορμή έγινε παρακάτω ποίημα – απόσπασμα από το βιβλίο «When I loved myself enough» των Kim & Alison McMillen. Λέγεται ότι το περιέλαβε ο Τσάρλι Τσάπλιν σε ομιλία του στα 70στά γενέθλιά του:

«Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά…»

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά ..
μπόρεσα να καταλάβω ότι ο συναισθηματικός πόνος και η θλίψη απλώς με προειδοποιούσαν να μη ζω ενάντια στην αλήθεια της ζωής μου. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά..
κατάλαβα σε τι δύσκολη θέση ερχόταν κάποιος όταν του επέβαλα τις επιθυμίες μου. Και όταν μάλιστα δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή και ούτε ήταν έτοιμος ο άνθρωπος ακόμα και αν αυτός ήμουν εγώ. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά..
έπαψα να λαχταρώ για μια άλλη ζωή και έβλεπα γύρω μου ότι τα πάντα μου έλεγαν να μεγαλώσω. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά..
έπαψα να στερούμαι τον ελεύθερο χρόνο μου και να κάνω μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον. Σήμερα κάνω ό,τι μου αρέσει και με γεμίζει χαρά, ό,τι αγαπώ και κάνει την καρδιά μου να γελά. Με το δικό μου τρόπο και τους δικούς μου ρυθμούς. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά..
απελευθερώθηκα από ό,τι δεν ήταν υγιεινό για μένα. Από φαγητά, άτομα, καταστάσεις και οτιδήποτε με απομάκρυνε από τον εαυτό μου. Παλιά αυτό το έλεγα υγιή εγωισμό. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΥΤΑΓΑΠΗ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά..
έπαψα να έχω πάντα δίκιο. Έτσι έσφαλα πολύ λιγότερο. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΑΠΛΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά..
αρνήθηκα να συνεχίζω να ζω στο παρελθόν μου και να ανησυχώ για το μέλλον μου. Τώρα ζω κάθε μέρα την κάθε στιγμή που ξέρω ότι ΟΛΑ συμβαίνουν. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά..
συνειδητοποίησα ότι οι σκέψεις μου με έκαναν ένα άτομο μίζερο και άρρωστο. Όταν επικαλέστηκα τη δύναμη της καρδιάς μου η λογική μου βρήκε ένα πολύτιμο σύμμαχο. Σήμερα αυτό το λέω ΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά..
κατάλαβα ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τις συγκρούσεις και οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουμε με τον εαυτό μας ή με τους άλλους. Αυτό το λέμε ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ.

Ξέρω ότι από τις εκρήξεις στο σύμπαν γεννιούνται νέα αστέρια. Σήμερα ξέρω ότι ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ.

 

Πάνω σ’ αυτό το ποίημα βασίστηκαν οι συμμετέχοντες κι έγραψε ο καθένας τη δική του εκδοχή:

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά…άρχισα να με καταλαβαίνω, να με δικαιολογώ, να με συγχωρώ, να έχω πίστη σε ‘μένα και να ελπίζω πως μπορώ να τα καταφέρω.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά το μυαλό μου ξεχείλισε από λέξεις: ΔΡΑΣΕ, ΟΝΕΙΡΕΨΟΥ, ΚΑΤΑΛΑΒΕ, ΑΓΑΠΑ, ΝΙΩΣΕ, ΧΑΜΟΓΕΛΑ, ΖΗΣΕ, ΑΝΑΠΤΥΞΟΥ, ΣΕΒΑΣΟΥ, ΣΥΓΧΩΡΑ, ΑΦΕΣΟΥ…

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου αγάπησα το ΤΩΡΑ!!!!

Σήμερα αυτό το λέω ΑΥΤΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ!! Δυο λέξεις που πιο πριν είχα ξεχάσει… Όμως τώρα πια θα προσπαθήσω να βαδίσω σύμφωνα με αυτές. Το οφείλω σε ‘μένα!!!

Αργυρώ Αλεξάκη

——————————————

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά,

έπαψα να τον υποχρεώνω να κάνει πράγματα που δεν ήθελε αλλά που πίστευε ότι έπρεπε να κάνει. Του επέτρεψα να αρχίσει να κάνει πράγματα που ήθελε και να ζητάει που και που βοήθεια.

Σήμερα αυτό το λέω ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.

όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, του επέτρεψα να κοιτάει τον ουρανό, και τη θάλασσα, τα δέντρα, τους μικρούς βλαστούς, τα ζευγάρια που περπατούν χέρι χέρι στο δρόμο, και να νιώθω ευγνωμοσύνη. Σήμερα αυτό το λέω ΑΦΥΠΝΙΣΗ.

όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κοίταξα τους φόβους μου, τα λάθη μου, τις αδυναμίες μου, τα θέλω μου και έκλαψα. Πολύ και για μέρες. Επειδή μου έδωσα χώρο.

Σήμερα αυτό το λέω “είμαι απλώς άνθρωπος…”

Νάσια Βρασίδα

———————————————

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά έπαψα να δίνω τα πάντα στους άλλους και κράτησα αποθέματα και για εμένα αυτό το λέω αυτό εκτίμηση

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά αποκόπηκα από όλες τις εξαρτήσεις που με κατέστρεφαν και ξεκίνησα να φροντίζω το σώμα και την καρδιά μου αυτό το λέω αυτό φροντίδα

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά σταμάτησα να εξαρτώμαι από τις διαθέσεις των άλλων και έμαθα πώς να γεμίζω από μένα, αυτό το λέω επάρκεια.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά ξεκίνησα να εκφράζω την γνώμη μου και τα συναισθήματα μου χωρίς φόβο και χωρίς ενοχές, αυτό το λέω αυτοπεποίθηση

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά άρχισα να δίνω μεγαλύτερη βάση στην δύναμη μου και σταμάτησα να αυτοτιμωρούμαι για τις αδυναμίες μου, αυτό δεν ξέρω πως το λέω αλλά ακούγεται υπέροχο!

Σήμερα ξέρω ότι αυτό είναι  η ευτυχία!

Τίνα Γριβέα

————————————-

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά είδα πως δεν έχει καμία σημασία τι θα πουν οι γύρω σου για τις επιλογές σου, το μόνο που μετράει είναι να μην μετανιώνεις για κάτι που δεν έκανες. Σήμερα ξέρω πως αυτό το λέμε θάρρος.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά  μπόρεσα να δω μπροστά μου χιλιάδες πόρτες έτοιμες να ανοιχτούν κρύβοντας η καθεμιά τη δική της μαγεία. Σήμερα ξέρω πως αυτό το λένε Δύναμη Της επιλογής.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά κατάφερα να τον αφήσω να μου δείξει όλα  τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του. Σήμερα ξέρω πως αυτό το λένε αυτογνωσία.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά μπόρεσα να καταλάβω πως γίνεται να μην νιώθεις εγωιστικά, να ξεπερνάς ό,τι άσχημο σου δημιουργούν άνθρωποι για τους οποίους θα έκανες τα πάντα. Σήμερα ξέρω πως αυτό το λένε Αγάπη, ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ.

Ειρήνη Δουή

————————————————

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, σταμάτησα να τον κοιτώ μέσα από παραμορφωτικούς καθρέφτες και να φωτογραφίζω τις αδυναμίες του, και τότε είδα την ομορφιά του. σήμερα αυτό το λέω αυτοεκτίμηση όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, ένιωσα να συνδέομαι με τους ανθρώπους, με το περιβάλλον, με τα πάντα γύρω μου, και απέκτησα φωνή. σήμερα αυτό το λέω συναίσθηση όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, είδα με κατανόηση τις πράξεις και τις ανάγκες του, απαλλάχθηκα από τις ενοχές και έκανα πιο σίγουρα και πιο βαριά βήματα, αφήνοντας τα δικά μου χνάρια. σήμερα αυτό το λέω ωριμότητα όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, άρχισα να τον φροντίζω, να τον ακούω και μαζί με αυτόν να φροντίζω και να ακούω και τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μου, και τότε μας είδα για πρώτη φορά  . σήμερα αυτό το λέω αγάπη

Μάχη Κόλλια

——————————–

 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά..

Όλα γύρω μου χαμογελούσαν, όλα γύρω μου άνθιζαν

Η τέλεια αντανάκλαση της εσωτερικής μου ανάτασης

Όλα ήταν φωτεινά, καθαρά, αληθινά

Μπορούσα να δω την αλήθεια στον καθρέφτη της ψυχής

Μπορούσα να βλέπω τα λάθη μου χωρίς να με τιμωρώ

Μπορούσα να αναγνωρίζω τον πόνο, χωρίς να τον αφήνω να με καταστρέφει

Μπορούσα πια να μιλώ μόνο θετικά για μένα

Να μην με κρίνω, να μην με μαλώνω, να μην με υποτιμώ

Σήμερα αυτό το λέω ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά..

Αναγνώρισα το φως μέσα μου που λάμπει αιώνια στον καθένα

Το άφησα να πλημμυρίσει κάθε μου κύτταρο

Από μέσα μέχρι έξω.

Επέτρεψα στον εαυτό μου να τολμήσει να δει τη λάμψη του

Για να μπορέσει να το σκορπίσει έξω, γύρω, παντού

Να το μοιραστεί, να το δώσει, γιατί μόνο έτσι θα επιστρέψει

Σήμερα αυτό το λέω ΑΓΑΠΗ

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά..

Κατάφερα να αντικρίσω την πραγματική μου υπόσταση

Τον αυθεντικό ανώτερο μου εαυτό

Την αιώνια, σταθερή και αναλλοίωτη φύση μου

μέσα στην οποία κατοικεί μια αόρατη αρετή

που με σπρώχνει ακατανόητα προς τα πάνω

τη στιγμή που λέω «παραιτούμαι»

Σήμερα αυτό το λέω ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά…

Έπαψα πια να αναζητώ έξω και γύρω από μένα την ευτυχία

Αυτή είναι μέσα μου, όπως και όσα φέρνει μαζί της

Αγάπη, αλήθεια, ελευθερία, πληρότητα, αυθεντικότητα

Αναγνωρίζοντας την ύπαρξή τους μέσα μου

Μπορώ πια να είμαι εγώ, να είμαι ο εαυτός μου

Γιατί έμαθα ποια είμαι, και κυρίως τι είμαι

Να μην αλλάζω για κανέναν, να μην καθορίζομαι από κανέναν

Σήμερα αυτό το λέω ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ

Θάλεια Κοντού

———————————————–

 

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά

μπόρεσα να δω διαφορετικά έμενα, τους γύρω μου

και τις καταστάσεις που με περιέβαλαν

είχα στοιβάξει τους γύρω μου και

τα κομμάτια των διαφορετικών χαρακτήρων μου

μέσα μου να γκρινιάζουν

να κάνουν φασαρία

να συγκρούονται

τους έβγαλα από μέσα μου λίγο

και τους άνοιξαν περισσότερους χώρους να λιαστούν

να αναπνεύσουν, να αεριστούν και να καθαρίσουν

από τη θολούρα που

τους περικύκλωνε η φαντασία μου

και ύστερα έναν έναν

τους ξανατοποθέτησα μέσα μου

με φροντίδα και με αρμονία

σήμερα αυτό το λέω γιατί θα είναι καλυτέρα και για σένα και γι’ αυτούς…

Σπυριδούλα Κρότση

———————————

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά….σταμάτησα να του επιβάλλω να κάνει πράγματα που δεν θέλει.Σήμερα αυτο το λέω αξιοπρέπεια.

Οταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά…εξέφρασα τις πραγματικές μου ανάγκες κόντρα σε αυτό που επιθυμούσαν και ικανοποιούσε τους άλλους.Σήμερα αυτο το λεω αυτοεκτίμηση.

Οταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά… σταμάτησα να τον τιμωρώ.Σήμερα αυτο το λέω αυταγάπη.

Οταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά….σταμάτησα να τον ποτίζω και να τον ταϊζω δηλήτηρια Σήμερα αυτο το λέω πράξη καλοσύνης προς τον εαυτό μου

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά…επέλεξα τους φίλους μου και έκοψα δεσμούς με όσους με απομυζούσαν.Σήμερα αυτο το λέω αυτοσεβασμό.

Κατερίνα Ντάσιου

————————————–

Όταν άρχισα να αγαπάω τον εαυτό μου πραγματικά σταμάτησα να είμαι εγωιστής και ήρωας και ζήτησα εξωτερική συμβουλευτική δύναμη. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε Γνώθι εις Εαυτό

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά ξεκίνησα να βάζω όρια στους άλλους στο πόσο μπορούν να με καταπατήσουνε. Σήμερα αυτό το λέω υγεία.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά απολάμβανα ένα καλό οικογενειακό – φιλικό δείπνο. Σήμερα αυτό το λέω χαρά.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά περνούσα περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι. Σήμερα αυτό το λέω οργάνωση.

Βαγγέλης Παλάντζας

——————————————–

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, άρχισα και να τολμώ, έστω και δειλά δειλά, να κάνω βήματα στη καθημερινότητα μου που με κάνουν πιο χαρούμενη και ευτυχισμένη, χωρίς να σκέφτομαι ότι είναι ανώφελα επειδή δε θα επωφεληθεί κανείς εκτός από μένα. Σήμερα αυτό το λέω δουλειά με σκοπό την αυτοπραγμάτωση.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, άρχισα να μπορώ να ερωτεύομαι και να μοιράζομαι στιγμές. Μέχρι προσφάτως το μοίρασμα αυτό μου ήταν αδύνατο. Σήμερα αυτό το λέω προσωπική επιτυχία (τουλάχιστον για μένα).

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, άρχισα να μπορώ να κάνω όνειρα για το μέλλον, και να σκέφτομαι ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, παρά τη ζοφερότητα που υπάρχει στις συνθήκες γύρω μας.  Σήμερα αυτό το λέω αισιοδοξία.

Χαρά Σιδέρη

——————————————–

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου άρχισα να προφέρω κάποια «όχι» γιατί συνειδητοποίησα πως κάποια «ναι» τα είχα πληρώσει πολύ ακριβότερα. Σήμερα αυτό το λέω Αυτοσεβασμό.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου τον άφησα να εξελιχθεί χωρίς να τον λογοκρίνω ή να τον κριτικάρω για τις σκέψεις και τις επιλογές του. Σήμερα αυτό το λέω Αυτ-απελευθέρωση.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, τον πήρα από το χέρι και του χάιδεψα τις πληγές του και τον σεργιάνισα στα μέρη πιο πολύ φοβόταν για να δει τον φόβο του κατάματα και να τον ξεπεράσει. Σήμερα αυτό το λέω Αυτ-ασφάλεια.

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου, άρχισα να του κάνω πολύ παρέα. Σήμερα αυτό το λέω Αυτάρκεια.

Α.Π.

———————————–

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά έδιωξα από δίπλα μου τους ανθρώπους βαμπίρ που μέχρι τότε είχα επιτρέψει να με τραβάνε βήματα πίσω και να μου ρουφάνε ενέργεια. Αφοσιώθηκα σ εμένα για να με ανακαλύψω , για να καθαρίσω και να είμαι έτοιμη πλέον να μοιραστώ υγιείς στιγμές με ανθρώπους μου θέλουν και εκείνοι να μοιράζονται

Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά σταμάτησα να αγχώνομαι για το αν είμαι αρεστή στους άλλους και έτσι απλά έγινα ο εαυτός μου.

Α.M.

—————————————-