Ονειρογνωσία/ Ονειρόδραμα: το όνειρο της νυκτός ως ο αδιαφιλονίκητος “φύλακας του ύπνου”

epekeina ψυχαναλυτική πράξη

                     Παρασκευή 27  έως Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Τριήμερο βιωματικό/εκπαιδευτικό σεμινάριο επί του φαινομένου της  παραγωγής του συμβολικού ονείρου ως  ψυχικοποιημένου  μέσου ψευδαισθητικής/εικονικής ικανοποίησης των ασυνειδήτων, απαγορευμένων παιδικών επιθυμιών, πρωτίστως σεξουαλικών.Είναι στα όνειρα και τα συμπτώματα της νεύρωσης όπου εμφανίζονται στοιχεία εμπειριών που βιώθηκαν σε παλαιότερες εποχές.  Αυτές είναι απωθημένες, αλλά συνεχώς και αδιαλείπτως ενεργές στο δυναμικό ασυνείδητο.

Το όνειρο αφορά σε μια σκηνοθεσία, είναι η δυνατότητα του ονειρευόμενου να παράγει συμβολικά  αντικείμενα/εκβλαστήσεις,  εν είδει εικόνων. Αποτελεί μια έκφραση των  εικαστικών  και δημιουργικών δυνατοτήτων του υποκειμένου,  στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το Εγώ μπορεί να είναι μάχιμο (νεύρωση).  Στις εργασίες του σεμιναρίου επιχειρείται η  προσέγγιση του λανθάνοντος περιεχομένου  των ονείρων (ερμηνευτική)  και η «ανατομία» της  ψυχοπαθολογίας, εκεί όπου η εργασία του ονείρου αποτυγχάνει επί μονίμου βάσεως (ωμά όνειρα, εφιάλτες, κενό του μη δυναμικού ασυνειδήτου).

Σκοπός του σεμιναρίου είναι, τόσο η προαγωγή της αυτογνωσίας των συμμετεχόντων  επί των ονείρων και της ερμηνείας τους,  όσο και η θεωρητική και κλινική κατανόηση της εργασίας του συμβολικού ονείρου αλλά και των παθολογικών μορφών του, εν είδει διαφοροδιαγνωστικών κριτηρίων.    Έμφαση δίνεται  στις περιπτώσεις όπου ο οργανισμός δεν παράγει όνειρα (μη δυναμικό ασυνείδητο).

Ο εισηγητής κ. Μπακιρτζόγλου Σάββας, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής, απευθύνεται στην ομάδα των συμμετεχόντων και  αναζητά τον διάλογο μαζί τους εφ’όλης της ύλης.

Ο Σάββας Μπακιρτζόγλου από το 1992 έχει την ευθύνη της ψυχολογικής υποστήριξης περιθαλπομένων και εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α, παράρτημα Α.Μ.ΕΑ Ανατολικής Αθήνας και παιδική προστασία/ παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας», του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας). Επιπροσθέτως από το 1995 εποπτεύει ασκούμενους ψυχολόγους κατά την πρακτική τους άσκηση στον Φορέα προάγοντας σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο. Είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης /εισηγητής των πτυχιακών και μεταπτυχιακών τομέων ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών / Παντείου.   Διδάσκει τα μαθήματα «Προγράμματα Πρόληψης» στο τμήμα  Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α., και   «Ψυχαναλυτική Σκέψη και Πρακτική», στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Ιδιωτεύει ως ψυχαναλυτής- ψυχοθεραπευτής, ενώ από το 2003 διευθύνει τη λειτουργία του Προγράμματος ψυχοθεραπείας και εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Επέκεινα»-Ψυχαναλυτική Πράξη.

Κόστος: 130 ευρώ, 110 φοιτητικό (φοιτητές Α.Ε.Ι.). Το κόστος συμμετοχής εκπίπτει σε 100 ευρώ για εγγραφές έως  την 12η  Μαρτίου 2015.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε όλες τις περιπτώσεις, το κόστος για τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική ομάδα εργασίας «ΕΠΕΚΕΙΝΑ» σταθεροποιείται στα 100 ευρώ.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχολόγους, σε φοιτητές, σε πτυχιούχους των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών, σε επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς  κ.λ.π.

Διάρκεια υποβολής αιτήσεων: έως τις 25/3/2015

Επιλογή υποψηφίων συμμετεχόντων: Το κάθε αίτημα ενδιαφέροντος εκδηλώνεται ηλεκτρονικά -συμπλήρωση του σχετικού εντύπου («αίτηση συμμετοχής»). Η τελική εγγραφή-κατοχύρωση της συμμετοχής γίνεται  ταυτόχρονα με την προεξόφληση του συνολικού κόστους (αρ. τραπεζικού λογαριασμού: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 181/626489-11   IBAN ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ GR9301101810000018162648911  ΚΩΔ. SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ETHNGRAA). H απόδειξη πληρωμής κοινοποιείται στον οργανωτή ηλεκτρονικά ή μέσω fax.  (2108995436).

**ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην περίπτωση ακύρωσης του σεμιναρίου από την πλευρά του οργανωτή τα χρήματα επιστρέφονται στο ακέραιο στον καταθέτη. Στην περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής από την πλευρά του συμμετέχοντος το καταβληθέν ποσό δεν επιστρέφεται.

 

Πληροφορίες επικοινωνίας

Σάββας Μπακιρτζόγλου, Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής
Ιοφώντος 16, Πλατεία San Diego, (περιοχή Caravel), μετρό Ευαγγελισμός

Τηλ.: 210 8958269 – Fax: 210 8995436

Κιν.: 6977 651489

e-mail: info@epekeina.gr, sbakirtzoglou@yahoo.gr