Ομάδες Ψυχικής Ανάπτυξης

Λογότυπο_Animus CorpusΣε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει συνεχώς νέες κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις και που απαιτεί νέες δεξιότητες για την διαχείριση της καθημερινότητας, η επιστήμη της ψυχολογίας καλείται να σκεφτεί ξανά τον ρόλο και την απήχηση της στην κοινωνία. Μέσα από μια γνήσια ανάγκη να παράγουν ψυχικό όφελος και να απευθύνονται σε όλο και πιο ευρύ κοινό, οι «ομάδες ψυχικής ανάπτυξης» αποτελούν μια μορφή ομαδικής ψυχοθεραπείας, έναν τρόπο ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων προσφέροντας ευκαιρίες για «προσωπικό μεγάλωμα», δημιουργία ικανοποιητικών σχέσεων με τον εαυτό μας και τους άλλους και αίσθημα ότι η ζωή έχει νόημα και σκοπό. Βασικοί στόχοι των ομάδων ψυχικής ανάπτυξης είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας, η αυτογνωσία και η επίγνωση βαθύτερων ατομικών ψυχικών διεργασιών των μελών της.

Τι συμβαίνει μέσα σε μια «Ομάδα Ψυχικής Ανάπτυξης»:

Η συμμετοχή του ατόμου σε μια ομάδα ψυχικής ανάπτυξης συνιστά μια από τις βασικότερες εμπειρίες ανθρώπινης Συνύπαρξης -τόσο σε σχέση του με τους Άλλους, όσο και σε σχέση με τον Εαυτό μας-. Ο καθένας από μας λέει την προσωπική του ιστορία, γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του, ακούγεται ως ένα πρόσωπο που έχει φωνή και αξίζει ο λόγος του, γίνεται κατανοητός και αποδεκτός. Από τις σημαντικές διαδικασίες των ομάδων ψυχικής ανάπτυξης είναι οι στιγμές αλληλεπίδρασης των μελών της. Μοιραζόμαστε πολύτιμο υλικό, το οποίο καθιστά τη σχέση μας στην ομάδα μοναδική και το δεσμό που δημιουργείται ισχυρό. Η δύναμη της ομάδας πηγάζει ουσιαστικά από το κατά πόσο ο συντονιστής και τα μέλη επενδύουν στη σύνδεση που υφίσταται μεταξύ του υλικού που φέρει το κάθε μέλος ξεχωριστά και του πραγματικού βιώματος της εμπειρίας και ερμηνείας αυτού του υλικού μέσα στην ομάδα. Οι σχέσεις που δημιουργούνται καθίστανται πεδίο ανάπτυξης και επεξεργασίας ενδοψυχικών και διαπροσωπικών συγκρούσεων και οδηγούν στη διερεύνηση εναλλακτικών απόψεων για τη διαχείριση της πολυπλοκότητας της ζωής.

Πώς νιώθει κανείς μέσα σε μια «ομάδα ψυχικής ανάπτυξης»:

Καθένας μεταφέρει πολύτιμο ψυχικό υλικό, τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τις αγωνίες, το άγχος, δηλαδή τις ενδοψυχικές συγκρούσεις, βρίσκοντας έτσι μια διέξοδο έκφρασης και επαναπροσδιορισμού των δικών του προσωπικών θεμάτων. Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα γίνεται κομμάτι του εαυτού μας και με το πέρασμα του χρόνου, πολύτιμο ασυνείδητο ψυχικό υλικό γίνεται συνειδητό και μας οδηγεί προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε.

Ποιος μπορεί να συμμετέχει:

Η ομάδα απευθύνεται σε ενήλικες, οι οποίοι δεν χρειάζεται να έχουν προηγούμενη εμπειρία με την ψυχολογία. Η συμμετοχή σε μια ομάδα ψυχικής ανάπτυξης προϋποθέτει δυο τουλάχιστον ατομικές συνεδρίες με την συντονίστρια της ομάδας, προκειμένου να συζητηθούν διαδικαστικά θέματα αλλά και να διασφαλιστεί το γεγονός η ομάδα είναι κατάλληλη για τις ανάγκες του εκάστοτε ενδιαφερόμενου. Ο ιδανικός αριθμός των μελών μιας ομάδας ψυχικής ανάπτυξης είναι από έξι έως δέκα μέλη.

Συναντήσεις:

Η ομάδα συναντιέται σε εβδομαδιαία βάση στο Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο – Πολυχώρο Animus Corpus, Βασιλίσσης Σοφίας 54, Ιλίσια (Σταθμός Μετρό: Μέγαρο Μουσικής). Η διάρκεια της ομάδας είναι 1 ½ ώρα. Οι ομάδες ψυχικής ανάπτυξης είναι «ανοικτού τέλους», ωστόσο όλα της τα μέλη της δεν αποχαιρετούν ταυτόχρονα.

Έναρξη: 25 Ιανουαρίου 2016 στις 19:00.

Κόστος:

Το κόστος της ομάδας είναι 40 ευρώ ανά συνεδρία.

Σε φοιτητές και ανέργους θα υπάρξει έκπτωση 15%.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο: 210-7222214 ή στα e-mail: info@animuscorpus.gr, animuscorpus@email.com

Ιστοσελίδα: www.animuscorpus.gr

Συντονισμός:

Άσπα Καρακώστα

Ψυχολόγος, MSc.