«Ο συναρπαστικός κόσμος του παραμυθιού»

Διάλεξη με θέμα «Ο συναρπαστικός κόσμος του παραμυθιού: ήρωες και μυθικά πλάσματα στη δημιουργική πορεία συγκρότησης του εαυτού» θα δώσει την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 12:30 μ.μ., η ψυχολόγος -ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Μαγγανά στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η διάλεξη, που απευθύνεται σε ενήλικες, θα δοθεί στο πλαίσιο της έκθεσης «Μύθοι και Τέρατα» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, η οποία φιλοξενείται στον «Ελληνικό Κόσμο».

Το παιδί διανύει σύνθετες διαδικασίες για να γίνει ο εαυτός του. Ο μεταβατικός χώρος της αφήγησης και του παραμυθιού είναι εξαιρετικά σημαντικός και παραγωγικός για την προσπάθεια αυτή και για τη διαμόρφωση του εσωτερικού του κόσμου.
Πώς λειτουργούν τα παραμύθια;
Ποια είναι η βαθύτερη ψυχοποιητική, αλλά και θεραπευτική τους λειτουργία;
Τι ψυχικό υλικό διαχειρίζεται το παιδί μέσω των παραμυθιών, μέσω του μύθου;
Γιατί θέλουν να τα ακούν ξανά και ξανά;
Συμβολισμοί και αναπαραστάσεις των ηρώων, των τεράτων, των καλών και των κακών. Ποια είναι τα παραμύθια των ενηλίκων;

Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Μαγγανά σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στο τμήμα Ψυχολογίας, στο διετές πρόγραμμα «Ψυχολογία και ΜΜΕ». Είναι επίσης κάτοχος διπλώματος του ετήσιου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δημοσιογραφία και Επικοινωνία». Εργάζεται ιδιωτικά ως συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων ψυχολογικού και επικοινωνιακού περιεχομένου από το 2006 σε διάφορες σχολές και οργανισμούς. Αρθρογραφεί για ψυχολογικά ζητήματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης, έχει συνεργαστεί με την κρατική τηλεόραση στη δημιουργία ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικού και πολιτισμικού περιεχομένου. Επιμορφώνεται σε ετήσια βάση στα κλινικά σεμινάρια επιμόρφωσης του Ψυχιατρικού Τομέα Εφήβων -Νέων στο Γ.Ν.Α. Γ. Γεννηματάς, καθώς και σε συνέδρια, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια που αφορούν την επαγγελματική της δραστηριότητα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ημερομηνία: Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012
Ώρα έναρξης: 12:30 (διάρκεια: 2 ώρες με συζήτηση)
Χώρος: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Διεύθυνση: Πειραιώς 254, Ταύρος, Αθήνα
Τηλ. επικοινωνίας: 212 254 0000
Είσοδος Ελεύθερη