Ο ενορμητικός άξων της επιθετικότητας: περί της ενορμήσεως του θανάτου

epekeina ψυχαναλυτική πράξηΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΕΠΙ ΤΗΣ «ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ» ΤΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΤΕΙΝ (εγκληματικότητα/παραβατικότητα)

Το πρόγραμμα εκπαιδευτικών σεμιναρίων  «ΕΠΕΚΕΙΝΑ»-ψυχαναλυτική πράξη, ανακοινώνει την οργάνωση Tριήμερου Βιωματικού /Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου με θέμα «Ο ενορμητικός άξων της επιθετικότητας: περί της ενορμήσεως του θανάτου»: 22 έως 24 Μαΐου 2015.

Εκφράζονται  αντιπαραθέσεις σχετικά με το εάν η επιθετικότητα, που συχνά οδηγεί σε βιαιοπραγία,  είναι μια πρωτογενής ενστικτώδης διέγερση  (ένστικτο βίας/φυσική ωμότητα), ή  μια αντίδραση στη ματαίωση. Ήδη από το 1917, ο Freud υποστήριζε ότι οι στερήσεις απελευθερώνουν εχθρικές αντιδράσεις. Ωστόσο, από το 1920, έθεσε ως υπόθεση, και αργότερα ως απαίτηση του θεωρητικού του συστήματος, την ύπαρξη ενορμητικών ώσεων ανταγωνιστικών οι οποίες συντίθενται και αντιτίθενται. Πρόκειται για τις ενορμήσεις της  ζωής και τις  ενορμήσεις του θανάτου. Η «ενόρμηση ζωής» ή  έρως  είναι  ό,τι δένει/ ενώνει,  σε αντίθεση με την «ενόρμηση θανάτου» ή καταστροφής που σκοπεύει στις αποσυνδέσεις.  Βλέπουμε την τελευταία κάθε φορά που το υποκείμενο οδηγείται στην αυτοκαταστροφή. Όταν η ενόρμηση του θανάτου στρέφεται/προβάλλεται προς τα έξω, τότε προκύπτει βία η οποία οδηγεί στην καταστροφή του αντικειμένου.

Στις εργασίες του σεμιναρίου, επιχειρείται η κατανόηση των διαφόρων μορφών εχθρότητας, έκδηλων ή λανθανουσών είτε εναντίον του εαυτού, όπως στην αυτοκτονία, είτε εναντίον του αντικειμένου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η    εγκατάσταση επίμονων ενοχών είναι ένδειξη  των απωθημένων/ουδετεροποηημένων επιθετικών μας προθέσεων οι οποίες, αντί να εκφορτίζονται, παράγουν τύψεις. Έμφαση δίνεται στην προσέγγιση της παθολογικής ετοιμότητας προς την  βία, και γενικότερα την  διάπραξη,  στις διαταραχές προσωπικότητας και συμπεριφοράς ή παθολογία του ναρκισσισμού, επίκαιρη όσο ποτέ επί των ημερών μας.  Τέλος, συζητούνται οι προεξάρχουσες  ψυχαναλυτικές θέσεις αναφορικά με το έγκλημα και την εγκληματολογία.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι, τόσο η προαγωγή της αυτογνωσίας των συμμετεχόντων επί του συζητούμενου θέματος, όσο και η εμβάθυνση επί των ενδοψυχικών/ψυχοδυναμικών μηχανισμών που παράγουν βία, και επί των παρεμβάσεων στην κλινική πράξη.

Εισηγητής/Υπεύθυνος οργάνωσης: Σάββας Μπακιρτζόγλου, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής.

Ο Σάββας Μπακιρτζόγλου από το 1992 έχει την ευθύνη της ψυχολογικής υποστήριξης περιθαλπομένων και εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α, παράρτημα Α.Μ.ΕΑ Ανατολικής Αθήνας και παιδική προστασία/ παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας», του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας). Επιπροσθέτως από το 1995 εποπτεύει ασκούμενους ψυχολόγους κατά την πρακτική τους άσκηση στον Φορέα προάγοντας σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο. Είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης /εισηγητής των πτυχιακών και μεταπτυχιακών τομέων ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών / Παντείου.   Διδάσκει τα μαθήματα «Προγράμματα Πρόληψης» στο τμήμα  Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α., και   «Ψυχαναλυτική Σκέψη και Πρακτική», στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Ιδιωτεύει ως ψυχαναλυτής- ψυχοθεραπευτής, ενώ από το 2003 διευθύνει τη λειτουργία του Προγράμματος ψυχοθεραπείας και εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Επέκεινα»-Ψυχαναλυτική Πράξη.

Κόστος: 130 ευρώ, 110 φοιτητικό (φοιτητές Α.Ε.Ι.).

Το κόστος συμμετοχής εκπίπτει σε 100 ευρώ για εγγραφές έως  την 10η  Μαΐου 2015.

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε όλες τις περιπτώσεις, το κόστος για τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική ομάδα εργασίας «ΕΠΕΚΕΙΝΑ» σταθεροποιείται στα 100 ευρώ.

Διάρκεια υποβολής αιτήσεων: έως 19/5

Πληροφορίες επικοινωνίας

Σάββας Μπακιρτζόγλου, Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής Αθήνα, Ιοφώντος 16, Πλατεία San Diego (πλησίον Caravel),  métro  Ευαγγελισμός

Τηλ.: 210 8958269 – Fax: 210 8995436Κιν.: 6977 651489

e-mail: info@epekeina.grsbakirtzoglou@yahoo.gr http://www.epekeina.gr

Δείτε Αναλυτικό Πρόγραμμα 2015 τριήμερο επιθετικότητα

Κατεβάστε ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ