«Net and Zelda: Internet stories and Video Games»

Στην ημερίδα με τίτλο «Net and Zelda: Internet stories and Video Games», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαϊου 2012 στο αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα II» του Παντείου Πανεπιστημίου συναντήθηκαν φοιτητές, δημιουργοί video games, ερευνητές και επιστήμονες για ν’ ανοίξουν το διάλογο για τις διαστάσεις της ανθρώπινης εμπειρίας στο διαδίκτυο.

Η υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ανθή Σιδηροπούλου περιέγραψε την περιήγηση στο διαδίκτυο ως μια συναινετική παραίσθηση, ένα ταξίδι σε έναν ψυχολογικό χώρο στον οποίο αίρονται οι συμβατικοί κανόνες του χρόνου, του χώρου, του χρόνου και της λογικής.

Η υποψήφια διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Ελεάνα Πανδιά, παραλλήλισε  την περιήγηση στο διαδίκτυο με την ονειροπόληση συνδέοντας την αναζήτηση πληροφοριας και επικοινωνίας με την εκπλήρωση της επιθυμίας και συνέδεσε την πλοκή των διαδικτυακών παιχνιδιών με τις λειτουργίες του ονείρου.

Η Δρ. Ατσαλάκη Αμαλία, κλινική ψυχολόγος στον ΟΚΑΝΑ, αναφέρθηκε σε ένα κλινικό περιστατικό όπου ο θεραπευόμενος έχοντας απωλέσει την ικανότητα να ονειρεύεται, χρησιμοποιεί την περιήγηση στο διαδίκτυο ως μεταβατικό αντικείμενο που παρηγορεί και ανακουφίζει εκτός του σώματος, πέρα από τον εαυτό.

Η Μαριάννα Χριστοφή, μέλος της δημιουργικής ομάδας Net Art “ Frown Tails”, παρουσίασε τις νέες δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο στη δημιουργία σύγχρονης τέχνης και έδειξε δείγματα από τα έργα της ομάδας στην οποία συμμετέχει.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κύριος ερευνητής στο εργαστήριο Δυνητικής Πραγματικότητας, Διαδικτυακής Έρευνας και Ηλεκτρονικής Μάθησης του Παντείου Πανεπιστημίου, επεσήμανε την ανάδυση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου και μιας νέας μορφής πολιτειότητας (netizenship) στη δημόσια σφαίρα που διαμορφώνεται σε περιβάλλον Web 2.0.

Η κ. Δήμητρα Πασχαλίδου, υπεύθυνη ακτιβισμού στο ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του ψηφιακού ακτιβισμού χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του τμήματός της και τη δημιουργία παιχνιδιού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή με στόχο την πρόώθηση της εκστρατείας για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Η Δρ. Ηρώ Βούλγαρη ανέδειξε με την ομιλία της τους τρόπους με τους οποίους οι παίκτες των Massively Multiplayer On line games διαμορφώνουν τη στάση και τη συμπεριφορά τους σε σχέση με τους κανόνες του παιχνιδιού.

Στο διάλειμμα ανάμεσα στις σχετικές με το διαδίκτυο ανακοινώσεις και σε αυτές που σχετίζονταν με το σχεδιασμό και την παραγωγή ενός video game, η ομάδα Athens Plaython κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να μεταφέρει τα παιχνίδια που συνήθως οργανώνει στην πόλη, στο χώρο του Παντείου.

Στο δεύτερο πιο «παιχνιδιάρικο» μέρος της ημερίδας, στο βήμα ανέβηκαν game designers, game developers και ερευνητές του θέματος των διαδικτυακών παιχνιδιών. Ο Γιώργος Χιώτης, ιδιοκτήτης και συνιδρυτής της Games2Gaze, εταιρίας ανάπτυξης και διανομής video games επεσήμανε τις ομοιότητες στη δομή των video games με τα παιχνίδια μιας άλλης εποχής που παίζονταν στις αλάνες και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο game developer Adam Οικονομόπουλος, αναφέρθηκε στην «αθέατη» πλευρά ενός video game, στα εμπόδια που αντιμετωπίζει καθημερινά ο δημιουργός ενός video game ώστε να επιτύχει να φτάσει στα χέρια του χρήστη  ένα προϊόν που θα του προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας.

Τα θέματα που αφορούν στο διαδίκτυο φαίνεται πως ανοίγουν ένα γόνιμο διάλογο ανάμεσα στο κοινό που χρησιμοποιεί αυτό το τόσο επιδραστικό μαικό μέσο επικοινωνίας, στους επαγγελματίες του χώρου που δραστηριοποιούνται στους τομείς του on line gaming, των ερευνητών και των επιστημόνων. Είτε πιστεύει κανείς πως μέσω της χρήσης του διαδικτύου απλά αποδεικνύεται η θέση των Christakis και Fowler πως είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μεταξύ μας, είτε ενστερνίζεται την άποψη των J.P Carrier και Σοφίας Ασλανίδου που φέρνει στο προσκήνιο εξίσου την καινοτομική τεχνολογική διάσταση του διαδικτύου και την κοινωνική και πολιτιστική του αξία, γεγονός παραμένει πως η συζήτηση για τις δυνατότητες και την επίδραση του διαδικτύου είναι ακόμα στην αρχή.