Μyrtillo

myrtilloΤο Μyrtillo είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (αρ. ΑΜΚΕ Α00123 έτος ίδρυσης 2013 σύμφωνα με νόμο 4019/2011), η οποία έχει σκοπό την εκπαίδευση, εργοδότηση και προώθηση στην αγορά εργασίας νέων ατόμων από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με σωματικές και νοητικές αναπηρίες).

Το Μyrtillo cafe λειτουργεί επιχειρηματικά ως καφέ – πολυχώρος λόγου/τέχνης, που δεν παρέχει μόνο ποιοτικά είδη εστίασης, αλλά και πολλές στοχευμένες υπηρεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, σεμινάρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις, μουσικές βραδιές κλπ, με τους πελάτες του να προέρχονται από όλα τα ηλικιακά και κοινωνικά στρώματα της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας. 

Παράλληλα, αποτελεί εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο γύρω από θέματα αυτισμού, με σκοπό την ομαλή ένταξη ευπαθών ατόμων σε εργασιακά περιβάλλοντα (είτε στο καφέ του Μύρτιλλο είτε σε τρίτες επιχειρήσεις) και την καλύτερη κατανόηση της πάθησης του αυτισμού, που αυτή την στιγμή στην Ελλάδα είναι υπανάπτυκτη. Φιλοδοξία της επιχείρησης είναι  να παραμένει μια καινοτόμος, πρωτοποριακή και «έξυπνη» επιχείρηση κοινωνικής ευθύνης επινοώντας νέες ιδέες και προσφέροντας νέες υπηρεσίες κυρίως στους ευπαθείς που προσπαθεί να βοηθήσει.

Τα τρία σημαίνοντα «όχι» και τα τρία σημαίνοντα «ναι» που δίνουν το ειδικό βάρος στην  Κοινωνική – Συνεταιριστική – Επιχείρηση Myrtillo είναι:

  1. Κοινωνική: όχι στο ατομικό κέρδος, ναι στην κοινή αποστολή
  2. Συνεταιριστική: όχι στην ιδιωτικοποίηση, ναι στο συνεταιρίζεσθαι
  3. Επιχείρηση: όχι στην εξάρτηση και ανευθυνότητα, ναι στην προσωπική ευθύνη και αυτοδιαχείριση.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Myrtillo αυτή τη στιγμή

α. απαριθμεί 22 εγγεγραμμένα μέλη, που όλα λειτουργούν εθελοντικά και ασκούν εποπτικό ρόλο, 

β. εργοδοτεί με κανονικό μισθό και ασφάλιση 10 άτομα που όλα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (με σύνδρομο Asperger, κώφωση, εγκεφαλική παράλυση, μαθησιακές δυσκολίες).

γ. εκπαιδεύει άλλα 8 ευπαθή άτομα.

δ. κατά καιρούς απασχολεί ως εθελοντές ή ασκουμένους από 5 έως 8 άτομα, ανάλογα με τις περιστάσεις. 

Το Μύρτιλλο αποτελεί μια επιχείρηση που ξεκίνησε με μηδέν κεφάλαιο και μέχρι τώρα έχει λάβει δωρεές κυρίως σε εἰδη.

Η επιχείρηση δεν έχει δεχθεί ακόμη καμμία κρατική επιδότηση ή ΕΣΠΑ και συνεχίζει να βασίζεται αποκλειστικά στις επιχειρηματικές δραστηριότητές της. Το 2014 έλαβε το βραβείο της ‘Κοινωνικής Επιχείρησης της χρονιάς’. Το Φεβρουάριο 2016 η επιχείρηση μετακόμισε από το Ηράκλειο Αττικής σε παραχωρηθέντες από το δήμο Αθηναίων πολυχώρους στο πάρκο ΚΑΠΑΨ/ πάρκο ‘Για το Παιδί’,  οδ. Τριφυλλίας και Λάμψα, περιοχής Αμπελοκήπων.

Οι εργαζόμενοι του Myrtillo είναι οι μόνοι στην Ελλάδα που αγωνίζονται να συνδυάσουν ‘Φιλανθρωπία και Επιχειρηματικότητα’ με τις δικές τους δυνάμεις.

www.myrtillocafe.gr

www.facebook.com/myrtillo

e-mail: myrtillocafe@gmail.com

tel: 2110123176