“Μάρτιος 2012: Μήνας Ενημέρωσης για τις Νευροεπιστήμες”

Τέσσερεις φορείς, η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, το Ίδρυμα Ευγενίδου, η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων και η Ελληνική Εταιρεία μελέτης  της Δ.Ε.Π.Υ., ενώνουν τις δυνάμεις τους και συντονιζόμενοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Dana Alliance for Brain διοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Θέτοντας τον γενικό τίτλο  «ΜΑΡΤΙΟΣ 2012: MHNAΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ» οι διοργανωτές φορείς προσκαλούν το κοινό σε μια σειρά δράσεων που θα πραγματοποιηθούν καθ΄ όλο τον μήνα Μάρτιο, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με στόχο να ενημερώσουν το Ελληνικό κοινό σχετικά με την πρόοδο των ερευνών για τον εγκέφαλο με τρόπο έγκυρο και ταυτόχρονα απλό και κατανοητό και να φέρουν τον κόσμο πιο κοντά στο ευρύ πεδίο των Νευροεπιστημών.

Επιστήμονες πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων και βέβαια διαπρεπείς Νευροεπιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συνομιλήσουν με το κοινό μέσα από διαφορετικές και πρωτότυπες δράσεις. Ομιλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, σχολικοί διαγωνισμοί, εκθέσεις βιβλίων, έκθεση επιστημονικής φωτογραφίας, δραστηριότητες, αφηγήσεις και πειράματα στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, είναι μερικά μόνο από όλα όσα προγραμματίζονται για τον μήνα Μάρτιο.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση  συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 9469688. Εξαιρούνται οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια του προγράμματος της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης & Τεχνολογίας τα Σαββατοκύριακα.

Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης στο τηλέφωνο 210 9469688 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: elinat@eugenfound.edu.gr

ΔΡΑΣΕΙΣ:
1. Δράση: «Ο εγκέφαλος, οι αισθήσεις και η αντίληψη» ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ιδρύματος Ευγενίδου

Από την 1η Μαρτίου οι επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα ακολουθώντας τη νέα ειδική διαδρομή «Ο εγκέφαλος, οι αισθήσεις και η αντίληψη» να ανακαλύψουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου και τη συνεργασία του με τα αισθητήρια όργανα μέσα από εννέα διαδραστικά εκθέματα. Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν πώς λειτουργεί η αίσθηση της αφής, της ακοής και της όρασης. Θα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν με οπτικές ψευδαισθήσεις και να γνωρίσουν τις ιδιότητες του ματιού και του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνες για την αντίληψη της κίνησης στον κινηματογράφο και στα κινούμενα σχέδια. Τέλος, θα ανακαλύψουν πώς μοιάζουν τα νευρικά κύτταρα και πώς αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα του εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ειδικό έντυπο αναλαμβάνει να εξηγήσει και να κατευθύνει τους επισκέπτες στα μονοπάτια της Διαδραστικής Έκθεσης. Την ειδική διαδρομή μπορούν να ακολουθήσουν οι επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας:

  • με ελεύθερη είσοδο, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 (17:00 – 18:30) και την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 (16:30 – 18:00).

με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή του Μαρτίου.

2. Δράση: Έκθεση βιβλίου για τις Νευροεπιστήμες στην Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

Διάρκεια: 1-31 Μαρτίου 2012,
Δευτέρα έως Πέμπτη: 8:30-20:00,
Παρασκευή και Σάββατο: 8:30-15:30

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου προτείνει βιβλία και ενδιαφέρουσες ηλεκτρονικές παραπομπές σχετικές με τις επιστήμες του εγκεφάλου και της νόησης. Ταυτόχρονα αναρτάται στις ιστοσελίδες όλων των συνεργαζομένων φορέων νέα ειδική έκδοση με τίτλο: Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (Δ.Ε.Π.Υ.).

3. Δράση: «Τα μυστήρια του εγκεφάλου», σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και  Τεχνολογίας.

Διάρκεια: Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Μαρτίου 2012

Μια διαδρομή στα μυστήρια μονοπάτια του εγκεφάλου! Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πώς λειτουργεί το νευρικό μας σύστημα, ο εγκέφαλος και οι αισθήσεις, μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες. Επιδείξεις πειραμάτων, ένα εντυπωσιακό εργαστήριο κατασκευών, που αυτή τη φορά μας προσκαλεί να φτιάξουμε τη δική μας ψευδαίσθηση, και τέλος μια συναρπαστική αφήγηση για την ιστορία της Ιατρικής, υπόσχονται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Στις δραστηριότητες αυτές μπορείτε να συμμετάσχετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης.

4. Δράση: Αφιέρωμα στο Βιβλίο “το σύμπαν των εγκεφάλων” του Γιώργου Παπαδόπουλου και του Ηλία Κούβελα, στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Ευγενίδου.

Ημ/νία: Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:00.

Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου σε συνεργασία με τον Εκδοτικό Οίκο University Studio Press παρουσιάζουν στο Ελληνικό κοινό το  βιβλίο “το σύμπαν των εγκεφάλων”. Μαζί μας, για να συζητήσουν με το κοινό, θα είναι οι συγγραφείς Γιώργος Παπαδόπουλος και Ηλίας Κούβελας, καθώς και η  Ειρήνη Σκαλιóρα, Ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και η Ιωάννα Σουφλέρη, Δημοσιογράφος στην εφημερίδα Το Βήμα.

Με την πεποίθηση ότι η λειτουργία του εγκεφάλου μας περιέχει και καθορίζει συνάμα, σε μεγάλο βαθμό, τον κόσμο μας, αλλά και ότι οι επιστήμες του εγκεφάλου είναι ή οφείλουν να αποτελούν πεδίο άσκησης κοινωνικής, φιλοσοφικής και υπαρξιακής ευαισθησίας και οξυδέρκειας, οι δύο Έλληνες νευροεπιστήμονες, Γιώργος Παπαδόπουλος και Ηλίας Κούβελας, συγγραφείς του βιβλίου, αναζητούν και περιγράφουν τις σχέσεις του νου και του εγκεφάλου μας με τον κόσμο. Αναλύουν και αναδεικνύουν αυτό που είμαστε τοποθετώντας το στο διαχρονικό πλαίσιο της δημιουργίας του. Στο πλαίσιο των κοινωνιών του ανθρώπου.

Eίσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 9469688.Δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Nοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης στο ίδιο τηλέφωνο ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  elinat@eugenfound.edu.gr

5. Δράση: «Αφιέρωμα στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής–Υπερκινητικότητας (Δ.Ε.Π.Υ.)», στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Ημ/νία:  Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 και ώρα 18:30

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας; Τι μας αποκαλύπτει  το επιστημονικό εργαστήριο για την Δ.Ε.Π.Υ.; Ποιες είναι οι τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτόν; Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται; Πώς μπορεί το Σχολικό Περιβάλλον να στηρίξει ένα παιδί με Δ.Ε.Π.Υ.; Πώς μπορεί να βοηθηθεί ο γονιός και το οικογενειακό περιβάλλον, για να βοηθήσει τα άτομα με Δ.Ε.Π.Υ.;

Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλαμβάνουν να απαντήσουν σε αυτά, αλλά και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα που απασχολούν γονείς, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία έγκυρης ενημέρωσης και διαλόγου, που θα βοηθήσει να τεθεί το θέμα στις πραγματικές του βάσεις και να προταθούν λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, τόσο των ατόμων με Δ.Ε.Π.Υ., όσο και του περιβάλλοντός του.

Ο  Ευθύμιος Σκουλάκης, Ερευνητής B΄ στο Ινστιτούτο Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας, Ε.ΚΕ.Β.Ε. «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», η Νένη Περβανίδου, Παιδίατρος-Αναπτυξιολόγος, Υπεύθυνη Μονάδας Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και  Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Δ.Ε.Π.Υ.,  η Bonnie Miller,  Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός, η Bενέττα Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Ερευνών και της Μονάδας Ειδικής Αγωγής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, συντονίζονται από τον Σπύρο Ευθυμιόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Βιολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες και παρουσιάζουν στο κοινό τις πλέον σύγχρονες προσεγγίσεις επί του θέματος με τρόπο απλό και κατανοητό.

Θα ακολουθήσει η Βράβευση του/των νικητών του Μαθητικού Διαγωνισμού: «Παιδιά δημιουργήστε ένα βίντεο για τις Νευροεπιστήμες».

Eίσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 9469688. Δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης στο ίδιο τηλέφωνο ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  elinat@eugenfound.edu.gr

Yπενθυμίζουμε ότι την ημέρα αυτή η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας θα παραμείνει ανοικτή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από 17:00-18:30.

6. Δράση: Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας της Μοριακής Βιολόγου Μίνας Γκούτη με τίτλο: «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ: Ματιές στο κύτταρο της ύπαρξης».

Ημ/νία: Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012 και ώρα 21:00.

Ένας ενδιαφέρων διάλογος ανάμεσα στην τέχνη και στην επιστήμη. Μια ευχάριστη έκπληξη για το Ελληνικό κοινό και μια μοναδική ευκαιρία να γνωριστούμε με τους γνωστούς μας αγνώστους: τα βλαστοκύτταρα, τους νευρώνες και τους νευροδιαβιβαστές!!! Κι όλα αυτά από την οπτική γωνία της τέχνης, αφού οι εντυπωσιακές φωτογραφίες της Μίνας Γκούτη, μεταφράζουν τα επιστημονικά δεδομένα μέσα από τη γλώσσα της τέχνης της φωτογραφίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φωτογραφίες ακολουθούνται από κείμενα που μεταφέρουν με απλό τρόπο την επιστημονική τους βάση, ενώ σαράντα άνθρωποι του πνεύματος αποτυπώνουν με τη «δημιουργική» πένα αυτό που εκείνοι βλέπουν μέσα από τις εικόνες.

Διάρκεια Έκθεσης: 13 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2012.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης καθημερινά με ελεύθερη είσοδο: 10:30-20:30

7. Δράση: «Παιδιά ρωτήστε τους Νευροεπιστήμονες», στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Ημ/νία: Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 και ώρα 17:00.

Ώρα 17:00 Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου υποδέχεται το κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Ώρα 18:00  Στη Βιβλιοθήκη «οι μαθητές ρωτούν τους Νευροεπιστήμονες και εκείνοι απαντούν». Αυτό ήταν το πνεύμα του σχετικού διαγωνισμού που διεξήχθη στα σχολεία όλης της χώρας. Περισσότερες από 230 ερωτήσεις συγκεντρώθηκαν, μελετήθηκαν, και οι καλύτερες απαντώνται από τους ειδικούς του χώρου. Προσκεκλημένοι οι νικητές του διαγωνισμού και όχι μόνο. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν, αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται.

Eίσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 210 9469688. Δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης στο ίδιο τηλέφωνο ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  elinat@eugenfound.edu.gr