Η θεραπευτική σχέση σε ένα σύγχρονο κοσμο

arxizoΣε ποιους απευθύνεται:
Σε φοιτητές, ασκούμενους αλλά και επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας που επιθυμούν να προσεγγίσουν, να εμβαθύνουν και να προβληματιστούν στο δύσκολο αλλά και θαυμαστό κόσμο της θεραπευτικής σχέσης.

Σκοπός:
Να οδηγήσει στην ενδοσκόπηση και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση σχετικά με το ιδιαίτερο πλαίσιο της σχέσης «εγώ – εσύ» μεταξύ του θεραπευόμενου και του θεραπευτή.

Τρόπος διεξαγωγής:
Προβολή διαφανειών (slides) ως αφορμή για συζήτηση 

Προβολή αποσπασμάτων από κινηματογραφικά έργα και κινούμενα σχέδια (animation)

Άμεση συμμετοχή του κοινού στα θέματα του σεμιναρίου μέσα από ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ασκήσεις: ιδεοθύελλα / brainstorming, παιχνίδια ρόλων / role playing, εικαστική θεραπεία / art therapy (σχέδιο, ζωγραφική), δημιουργικός οραματισμός (συγκεκριμένα «καθοδηγούμενος»)

Αναφορές σε αληθινά περιστατικά (μελέτη περιπτώσεων / case study)

Αναφορές σε δεδομένα προσωπικής έρευνας και εμπειρίας

Ανοιχτή διάδραση / συνεργασία των συμμετεχόντων με σκοπό το μοίρασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων για τα θέματα του σεμιναρίου

Θέματα:

Κώδικας ηθικής, δεοντολογίας και πρακτικής (εστίαση στη θεραπευτική σχέση) στην Ελλάδα και άλλες χώρες, στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας, Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεία, Ψυχιατρική. Προστατεύει; Περιορίζει;… Η θεραπευτική σχέση στο πρίσμα διάφορων θεραπευτικών προσεγγίσεων Παράγοντες που συμβάλουν στη δημιουργία καλού «θεραπευτικού κλίματος» και στη συνοχή της θεραπευτικής σχέσης. Και όχι… Βασικές τεχνικές και δεξιότητες επικοινωνίας του επαγγελματία που συντελούν στην ενίσχυση της θεραπευτικής σχέσης. Αρκούν;… Καλή και κακοποιητική θεραπευτική σχέση!… Διευκολυντικοί και ανασταλτικοί παράγοντες στη «θεραπευτική συμμαχία» Ο συναισθηματικός κόσμος θεραπευόμενου και θεραπευτή  Υπάρχει διαφοροποίηση στη δημιουργία και εδραίωση της θεραπευτικής σχέσης στα πλαίσια της ατομικής συνεδρίας (δια ζώσης και τηλεφωνικής), ομαδική συμβουλευτική/ψυχοθεραπεία, και στις συνεδρίες με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών (βιντεοκλήσεις, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ) Η ιδιότητα του θεραπευόμενου και του θεραπευτή στη σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης (και μη!). Ενδημικά χαρακτηριστικά…

Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Γεωργίου Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (Integrative Counselling, COSCA) / Εκπαιδευτικός

Kόστος συμμετοχής 25 ευρώ – Φοιτητές/άνεργοι 20 ευρώ

Ημερομηνία: Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Ώρα: 10.00-14.00

Δήλωση συμμετοχής ως 10/10/2015

Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο αρχήΖΩ

Κρυστάλλη 25 Ηλιούπολη, 16345,  Αθήνα

Για κράτηση θέσης στα τηλ. 211 4014768 & 6971935747

mariakonstantinopoulou@gmail.com

www.arxizo.blogspot.gr

https://www.facebook.com/events/1114665528563298/

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Θα δοθεί υλικό και βεβαίωση παρακολούθησης.