Η Σπείρα της Θετικής Ενέργειας, μια χοροθεραπευτική πρόταση.

TsantiliΙφιγένεια Τσαντίλη,

Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος

M.Sc. Ψυχολογίας και ΜΜΕ.

Η “Σπείρα της Θετικής Ενέργειας“, είναι μια βιωματική εμπειρία και θεωρία βασισμενη στη Θεραπεια Gestalt και στη Θετική Ψυχολογία. Στα φεστιβάλ εναλλακτικών θεραπειών όπου παρουσιάζεται η χοροθεραπευτική αυτή πρόταση συνεργάζομαι με ηχοθεραπευτές (χρησιμοποιούμε κύμβαλα και ηχογαβάθες) γιατί έχει αποδειχθεί οτι βοηθάει περισσότερο στην χαλάρωση και την ενδυνάμωση της ομάδας. Στο 7ο φεστιβάλ συμμετέχει η ηχοθεραπεύτρια Kathy Kizito η οποία κάνει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες με το σύστημα του Peter Hess. Ο ήχος είναι ένα υποστηρικτικό εργαλείο για την ανθρώπινη υπόσταση που λειτουργεί κατ’ ευθειαν στη ψυχή προσφέροντας βαθειά θεραπεία χωρίς εμπλοκή νοητική. Συμπράξαμε με την Kathy Kizito και στο 40ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χορού της Unesco και βιώσαμε μαζί με ερευνητές χορού από όλο τον κόσμο την συγκέντρωση της ενέργειας και την ευθυγράμμισή της μέσω της Σπείρας της Θατικής Ενέργεια. Η Σπείρα λειτουργεί ως θεραπευτικό εργαλείο, κάτι που αποδείχθηκε στο συνέδριο με απτά και άμεσα αποτελέσματα στον ψυχισμό.

Η σπειροειδής κίνηση έχει θεραπευτικα αποτελέσματα, προσφέροντας στον άνθρωπο θετική ενέργεια. Είναι εμπνευσμένη απο το πανάρχαιο σύμβολο της σπειίας, την θεωρία του Hawking για τις μαύρες τρύπες (Hawking Radiation) και την στροβιλιζόμενη κίνηση των Σουφι, με την οποια απελευθερώνεται ενέργεια απο το συλλογικό ασυνείδητο και ο άνθρωπος που συμμετέχει στο ανθρώπινο σπειροειδές μοντέλο βιώνει την ολότητα.

Αυτή τη φορά στη βιωματική εμπειρία ο Ρεικυ Μάστερ και δάσκαλος της μεθόδου Ροήζων, θεραπευτής Δημήτρης Γαλάνης, θα δώσει μαι άλλη διάσταση στο σπειροειδές μοντέλο που θα σχηματιστεί, βοηθώντας μας να ευθυγραμμιστούμε με το κέντρο μας μέσω της ενδυνάμωσης του δεύτερου τσάκρα, όπου βρίσκεται η σφαίρα παραγωγής ενέργειας ταν τιέν. Θα μας διδάξει πως να συνδέσουμε το ταν τιεν με την καρδιά μας και να προεκτείνουμε την γραμμή σύνδεσης με την πηγή προς τα επάνω και με τη μητέρα γη προς τα κάτω. Θα σχηματιστεί έτσι ο άξονας γύρω από τον οποίο στροβιλιζόμαστε στη Σπείρα Θετικής Ενέργειας και συνδεόμαστε με τους άλλους γύρω μας.

‘Ολοι οσοι μετέχουν στην βιωματική αυτή εμπειρία συγχρονίζονται με την ροή και εναρμονίζονται με τους γνωστούς και άγνωστους νόμους του σύμπαντος.

Το ερέθισμα για να δημιουργήσω και να παρουσιάσω τη “Σπείρα της Θετικής Ενέργειας“, είναι η συνειδητοποίηση ότι αυτή η δίνη που δημιουργεί ζωή, εμπεριέχει τα πάντα. Η χοροθεραπευτική αυτή πρόταση αποτελεί και μια εμπειρία ενοποίησης.

Κατά τον Abraham H. Maslow, όταν το άτομο τείνει προς την αντίληψη της ενοποίησης και της ολοκλήρωσης του κόσμου, απομακρύνεται από τη διάσπαση και τις αντιθέσεις . Ενισχύοντας το καλό μέσα μας και το όμορφο, συρρικνώνεται το αρνητικό, όπως οι μαύρες τρύπες και αναδύεται η αυθεντικότητά μας ακτινοβόλα και δυνατή για να περιπλανηθεί στο συναρπαστικό ταξίδι της ζωής.

Βιωνονουμε την ολοτητα για άλλη μια φορά. Ελάτε να σχηματίσουμε αυτό το σύνθετο θεραπευτικό μοντελο που εξελίσσεται μαζί με τις νέες επιστημονικές θεωρίες και προεκτέινεται στην καθημερινότητά μας, εμπλουτίζοντάς μας με ιδέες για τη βελτίωση της.

Όλοι μαζί, όλοι Ενα, είναι το σύνθημα της Σπείρας της Θετικής Ενέργειας εδώ και δύο χρόνια και πολύ επίκαιρο αυτές τις ημέρες.

Είμαι κι εγώ ένα κομμάτι από το ορατό και αόρατο Σύμπαντο. Είμαστε ένα’’. Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική.

Στο 7ο Therapy Planet Festival, η Ιφιγένεια Τσαντίλη συμπράττει με την ηχοθεραπεύτρια Καθυ Κιζιτο και τον θεραπευτή πρανικ Δημήτρη Γαλάνη για να δημιουργήσουν μια σύνθετη Σπείρα Θετικής Ενέργειας που θα εξισορροπήσει και θα απογειώσει τους συμμετέχοντες. Η ομιλία της κυρίας Τσαντίλη θα πραγματοποιηθεί  στην αίθουσα 5 Μυκήνες στις 4.45 το απόγευμα της Κυριακής.