Η Ψυχολογία των Βίαιων Εγκλημάτων και το Προφίλ των Δραστών

Criminal ProfilingΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ – “CRIMINAL PROFILING”

Τα βίαια εγκλήματα όπως και η βία γενικότερα, μας τρομάζουν και ταυτόχρονα μας συναρπάζουν. Έχουν ένα μυστήριο και μια αινιγματικότητα που διεγείρουν την περιέργεια και τη φαντασία των ανθρώπων. Ίσως γιατί η αιτιολογία πίσω από την άσκηση σωματικής βίας και την πρόκληση σωματικού πόνου είναι από μόνη της πολύ δύσκολη στην κατανόηση.  Υπάρχουν ποικίλες θεωρίες, που επιχειρούν να εξηγήσουν το «γιατί» ορισμένοι άνθρωποι γίνονται βίαιοι και διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα. Οι θεωρίες αυτές περιλαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, θέματα κοινωνικοποίησης, γνωσιακούς και ευκαιριακούς παράγοντες, που συντελούν στο τελικό αποτέλεσμα, υπογραμμίζουν ωστόσο πως η βία είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνεται και ως εκ τούτου μπορεί να τροποποιηθεί.

Λόγω της βίαιης φύσης ορισμένων εγκλημάτων και των συνεπειών που έχουν στο θύμα, την οικογένεια του και εν δυνάμει στο κοινωνικό σύνολο, δημιουργήθηκε η ανάγκη σκιαγράφησης του προφίλ αυτών των δραστών, με στόχο αφενός την ευκολότερη σύλληψη τους και αφ΄ ετέρου την προστασία του συνόλου. Ξεκινώντας από τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη το 19ο αιώνα, όπου επιχειρήθηκε η πρώτη σκιαγράφηση του προφίλ του κυρίως μέσω της διαίσθησης,  το profiling εξελίχθηκε, έγινε είναι μέρος της ανακριτικής ψυχολογίας και σήμερα βασίζεται σε θεωρίες της ανθρώπινης συμπεριφοράς και στη συλλογή πληροφοριών από τον τόπο του εγκλήματος, διενεργεί η αστυνομία. Αν και θεωρείται χρήσιμο εργαλείο, δεν παύουν όμως να υπάρχουν και εκείνοι που το επικρίνουν. Υπάρχουν εν τέλει «τυπολογίες» δραστών και συμπεριφορών που συμβάλλουν στην αναγνώριση τους;  Και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Ενότητες

•             Βίαια Εγκλήματα: η ψυχολογία της βίας και θεωρητικό υπόβαθρο

•             Τύποι προσωπικότητας και βία

•             Μαζική Ανθρωποκτονία (Mass murder)

•             Κατά συρροή δολοφόνοι (Serial killers) : Τυπολογία

•             Τυπολογία Θανάτων

•             Διερεύνηση του τόπου τέλεσης μιας ανθρωποκτονίας

•             Profiling: το ψυχολογικό προφίλ των δραστών

•             Ψυχολογική Αυτοψία / Γεωγραφικό Προφίλ

•             Σύγχρονες μορφές σκιαγράφησης του προφίλ των δραστών

o             FBI profiling: μέθοδος και παραδείγματα

o             Στατιστικό profiling  μέθοδος και παραδείγματα

•             Είναι αποτελεσματική μέθοδος; Οι κριτικές που δέχεται.

•             Βίντεο. Συζήτηση. Άσκηση.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά

Κοινωνική Εργασία (BA), Εγκληματολογία και Ποινικό Δίκαιο (MSc),

Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ημερομηνία Τετάρτη 20/11

Ώρα 6.00μ.μ.-9.00μ.μ.

Τηλ.Επικοινωνίας  210-80.68.212  και  694-996.7997

Κόστος 25 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

«Η παρακολούθηση των σεμιναρίων γίνεται μέσω της υπηρεσίας SKYPE.

Συνεπώς είναι απαραίτητο ο συμμετέχων να δημιουργήσει λογαριασμό SKYPE εάν δεν υφίσταται ήδη. Προαιρετικό κρίνεται να χρησιμοποιήσει ένα μικρόφωνο και μία κάμερα, ώστε να συμμετέχει διαδραστικά στο σεμινάριο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία απαντούμε στο 210-80.68.212 ή 694-996.7997»