Η ψυχανάλυση πάει κινηματογράφο: «Η ωραία της ημέρας» (του Luis Bunuel)

epekeina ψυχαναλυτική πράξηΤριήμερο βιωματικό/εκπαιδευτικό σεμινάριο επί του φαινομένου της υστερίας ως πηγής έμπνευσης και ερωτημάτων, με αφορμή την ταινία «Η ωραία της ημέρας» του Luis Bunuel (1967).

Στην ταινία του Bunuel,  η Severine (Catherine Deneuve), εκπάγλου καλλονής και κομψότητος σύζυγος ενός νέου και ωραίου γιατρού (Jean Sorel), διάγει βίο ανίας, ανέκφραστη, ψυχρή, κατακλυσμένη από φαντασιώσεις εν μέσω μιας αινιγματικής ατμόσφαιρας. Η δυναμική της ηρωίδας παρακολουθείται μέσω αναπάντεχων σκηνών που παρεμβάλλονται στη ροή της ιστορίας.

Στις εργασίες του σεμιναρίου γίνεται αναφορά στη συνάντηση της ψυχανάλυσης με τον κινηματογράφο,  αφού αμφότερες οι «φωνές» καταδεικνύουν  με τον δικό τους τρόπο  την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης προσωπικότητας. Με τη διαμεσολάβηση της ταινίας  επιχειρείται η άρθρωση της ψυχαναλυτικής σκέψης/ πράξης με την υστερία, η συσχέτιση  της τελευταίας με σχιζοειδικά φαινόμενα, η τοποθέτησή στο φάσμα νεύρωση-διαταραχή προσωπικότητας-ψύχωση αλλά και η θεώρησή της, σε ορισμένες περιπτώσεις, από την οπτική μιας μορφής  του σχετίζεσθαι και του εκφράζεσθαι που δύναται να συμπυκνώνει ένα εκρηκτικό δημιουργικό δυναμικό σε περιοχές μακράν της παθολογίας.

Ο εισηγητής κ. Μπακιρτζόγλου Σάββας, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής, απευθύνεται στην ομάδα των συμμετεχόντων και  αναζητά τον διάλογο μαζί τους εφ’όλης της ύλης.

Ο Σάββας Μπακιρτζόγλου από το 1992 έχει την ευθύνη της ψυχολογικής υποστήριξης περιθαλπομένων και εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α, παράρτημα Α.Μ.ΕΑ Ανατολικής Αθήνας και παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας», του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας). Επιπροσθέτως από το 1995 εποπτεύει ασκούμενους ψυχολόγους κατά την πρακτική τους άσκηση στο Θεραπευτήριο προάγοντας σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο. Είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης / επισκέπτης διδάσκων των πτυχιακών και μεταπτυχιακών τομέων ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών / Παντείου και εισηγητής της ψυχαναλυτικής σκέψης και πρακτικής στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Ιδιωτεύει ως ψυχαναλυτής- ψυχοθεραπευτής, ενώ από το 2003 διευθύνει τη λειτουργία του Προγράμματος ψυχοθεραπείας και εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Επέκεινα»-Ψυχαναλυτική Πράξη.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ψυχολόγους, σε φοιτητές, σε πτυχιούχους των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών, σε επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς  κ.λ.π. Αποσκοπεί τόσο  στην κατάρτισή τους όσο και στην ενδοσκόπηση/αυτογνωσία.

Κόστος: 130 ευρώ, 110 φοιτητικό.  Σε όλες τις περιπτώσεις το κόστος συμμετοχής εκπίπτει σε 100 ευρώ για εγγραφές έως τις 12 Οκτωβρίου 2014

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε όλες τις περιπτώσεις, το κόστος για τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική ομάδα εργασίας «ΕΠΕΚΕΙΝΑ» σταθεροποιείται στα 100 ευρώ.

Διάρκεια υποβολής αιτήσεων: έως τις 28/10/2014

Επιλογή υποψηφίων συμμετεχόντων: Το κάθε αίτημα ενδιαφέροντος εκδηλώνεται ηλεκτρονικά -συμπλήρωση του σχετικού εντύπου («αίτηση συμμετοχής»). Η τελική εγγραφή-κατοχύρωση της συμμετοχής γίνεται με την προεξόφληση του συνολικού κόστους (αρ. τραπεζικού λογαριασμού: ΕθνικήΤράπεζα της Ελλάδος 181/626489-11   IBAN ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ GR9301101810000018162648911  ΚΩΔ. SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ETHNGRAA). H απόδειξη πληρωμής κοινοποιείται στον οργανωτή ηλεκτρονικά ή μέσω fax.  (2108995436)

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στην περίπτωση ακύρωσης του σεμιναρίου από την πλευρά του οργανωτή τα χρήματα επιστρέφονται στο ακέραιο στον καταθέτη. Στην περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής από την πλευρά του συμμετέχοντος το καταβληθέν ποσό δεν επιστρέφεται. 

Πληροφορίες επικοινωνίας

Σάββας Μπακιρτζόγλου

Ψυχολόγος – Ψυχαναλυτής

Ιοφώντος 16

Πλατεία San Diego, (περιοχή Caravel)

μετρό Ευαγγελισμός

Τηλ.: 210 8958269 – Fax: 210 8995436

Κιν.: 6977 651489

e-mail: info@epekeina.gr, sbakirtzoglou@yahoo.gr