Βιογραφικό Ευφροσύνη Μήτσιου

Η Ευφροσύνη Μήτσιου είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) με υποτροφία του Πολιτιστικού Οργανισμού και της Φιλεκπαιδευτικής του Δήμου Γρεβενών. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολική – Εξελικτική Ψυχολογία (Msc.) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Κατά τη διάρκεια αυτών των σπουδών της πραγματοποίησε τρίμηνη πρακτική άσκηση στο Κέντρο Περιθάλψεως Παίδων (ΚΕΠΕΠ) «Άγιος Δημήτριος» (επικέντρωση στην οργάνωση και στον προγραμματισμό της καθημερινής ζωής και στην ενίσχυση της αυτο-εξυπηρέτησης των Α.Μ.Ε.Α.) και ετήσια πρακτική άσκηση [1125 ώρες] στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) (εβδομαδιαίες παρουσιάσεις περιστατικών, εσωτερικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκπαίδευση χορήγηση ψυχομετρικών δοκιμασιών [WISC – III], συνεδρίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής γονέων, θεραπευτικές συνεδρίες, επισκέψεις/παρεμβάσεις σε νηπιαγωγεία και σχολεία παιδιών και συμμετοχή σε αναρτημένες ανακοινώσεις (poster) στο 50 Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδοψυχιατρικής).

Κατά το διάστημα 2007 – 2009 εκπαιδεύτηκε στη «Μη-Κατευθυντική Εμψύχωση των Ομάδων και στη Διαχείριση των Συναισθημάτων» (ψυχόδραμα, παιχνίδια ρόλων, μέθοδοι και πρακτικές από Gestalt θεραπεία [Perls], αυτόματη-αυθόρμητη έκφραση/θέατρο, μάσκες, τεχνικές κλόουν).

Από το 2007 είναι εθελόντρια στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης από το «Χαμόγελο του παιδιού» στο Παιδοογκολογικό τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Είναι καθηγήτρια Ψυχολογίας στα  ΙΙΕΚ ΞΥΝΗ Θεσσαλονίκης από το 2008.

Από το 2009 – 2010 παρουσίαζε εβδομαδιαία εκπομπή Ψυχολογίας στην τηλεόραση, σε τοπικό κανάλι της Θεσσαλονίκης, στο Πανόραμα tv.

Από το 2010 είναι υπεύθυνη υποστήριξης και έκφρασης συναισθημάτων μέσω δημιουργικής απασχόλησης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (παιδιών Roma).

Ένα από τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της αφορά τον εθισμό στο διαδίκτυο παιδιών και εφήβων για αυτό και στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού προγράμματος εκπόνησε ερευνητική εργασία με θέμα «Η αναζήτηση ατομικών ψυχοκοινωνικών χαρακτηριστικών που συνδέονται με τη χρήση του διαδικτύου σε παιδιά εφηβικής ηλικίας».

Συνεργάζεται με Διαιτολόγους – Διατροφολόγους για θέματα που σχετίζονται με διατροφή και ψυχολογία σε παιδιά – εφήβους – ενήλικες (διατροφικές διαταραχές, παχυσαρκία, εικόνα σώματος).

Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ημερίδες και ομιλίες στα πλαίσια επιμορφωτικών εκδηλώσεων και σε επιστημονικούς συλλόγους και συλλόγους γονέων. Επίσης, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια [«Διαδίκτυο και έφηβοι: διερευνώντας τη σχέση του με τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας», «Ένα μωρό γεννιέται νεκρό: περιγραφή των πρακτικών και πεποιθήσεων του νοσηλευτικού προσωπικού» «Παιδί και εκφοβισμός (bullying) μέσα από στατιστικά δεδομένα του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος»] καθώς και δημοσίευση σε ξένο επιστημονικό περιοδικό [«Metacognitive knowledge of effort, personality factors, and mood state: their relationships with effort-related metacognitive experiences», (Metacognition Learning)].

Email: frosomitsiou@hotmail.com