Η Ντροπή: Συγκροτητική του υποκειμένου ομοτοπία σημαινοποίησης / αποσημαινοποίησης;

Με αυτή την τρίτη μας  συνάντηση μας κλείνουμε την πρώτη σειρά συναντήσεων για την Ντροπή.  Το άνοιγμα  αβυσσαλέο και ριψοκίνδυνο.

H Ντροπή, για καιρό σιωπήσαμε .. δεν είπαμε τίποτα σχετικά με τη   ντροπή, είναι ένα πραγμα που δεν μιλάς εύκολα γι αυτό,  δεν είναι εύκολο να μιλήσεις γιά τη ντροπή», λέει ο Λακάν.

 “ Ηταν ντροπή  να ενδιαφερθεί και να  ασχοληθεί κανείς με τα αισχρά ” σημειώνει ο Φρόϋντ. “H ψυχαναλυτική δουλειά με βοήθησε να καταλάβω τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτισμένοι άνθρωποι, σήμερα, έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της σ ω μ α τ ι κ ό τ η τ α ς   τους.  […]  Δεν επετράπη στην επιστήμη να ασχοληθεί με αυτές τις πλευρές (τις σεξουαλικές και κοπρολογικες λειτουργίες) προγραμμένες για την ανθρώπινη ζωή , έτσι ώστε όποιος μελετά τέτοια πράγματα μόλις και μετα βίας θεωρείται λίγότερο «απρεπής» από εκείνον  που  πραγματικά  κάνει απρεπή η ανάρμοστα πράγματα» «Πρόλογος στις σκατολογικές Τελετουργίες» τού J.-G. Bourke.  Ο ΜΠΑΧΤΙΝ  αυτήν την  ανυπόφορη  ένταση ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο σώμα  προσπαθεί να σκεφτεί στόν ΡΑΜΠΕΛΕ.

Στό τέλος της Δίκης κι αφού ο Γιόζεφ Κ πεθαίνει χειρότερα κι από  σκυλί ο αφηγητής σχολιάζει  αινιγματικά : “ Ολα έγιναν λές και πρέπει να συνεχίσει να ντρέπεται και μετά το Θάνατο του ” κι είναι σαν αυτές οι  καφκικές λέξεις αναγγέλλοντας  τον θάνατο του Θανάτου να κάνουν τη λογοτεχνική υστεροφημία νάναι Ντροπή.  Προάγγελμα της αντικατάστασης του Θανάτου από παραγωγή πτωμάτων στο Αουσβιτς. Ντροπή της αποϋποκειμενοποίησης ή Μαρτυρία της Αποϋποκειμενοποίησης από το Υποκείμενο. Γίνεται;  Η  Ντροπή έχει να κάνει με τον Μάρτυρα και την Μαρτυρία. Ο Μάρτυρας έχει να κάνει με τη Ντροπή. Ποιός μαρτυρά για τον μάρτυρα; 

Το ερώτημα που προσπαθούμε να διατυπώσουμε:  αν, πέρα από κάθε πολιτιστική θρησκευτική η κοινωνική ιδιαιτερότητα , η ντροπή, ή καλύτερα αυτή η  ανυπόφορη διασάλευση  , η αδιανόητη μεταιχμιακότητα που αποκαλούμε ντροπή , είναι  εν τέλει συγκροτητική του υποκειμένου.

Αντα Κλαμπατσέα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ  ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ FREUD – LACAN

3 Φεβρουαρίου 2017, 8.00μ.μ.

Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αίθουσα Γ’ 5

 

Στίς  17/2  θα μπούμε στην κυρίως θεματικη αυτής της χρονιάς:  ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΛΑΚΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΚΑΝ. Αναφορές μας τα κεφάλαια ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ και ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ  από το 20ο σεμινάριο.