Η μουσική και η θεραπευτική σχέση στη μουσικοθεραπεία

Ομιλία της Ι. Ετμεκτσόγλου, επίκουρης καθηγήτριας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του 14ου κύκλου διαλέξεων «Εισαγωγή στη Μουσικοθεραπεία» της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».

Η διάλεξη θα αποτελέσει μια εισαγωγή στη σύγχρονη μουσικοθεραπεία όπως αυτή διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Αμερική, αργότερα στην Αγγλία και τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στα θέματα που θα προσεγγισθούν είναι η ‘ταυτότητα’ του επαγγέλματος της μουσικοθεραπείας στις σύγχρονες -Δυτικού τύπου- κοινωνίες: Τι είναι μουσικοθεραπεία; Πού απευθύνεται; Σε τι στοχεύει; Αλλά και ποια είναι η σχέση της με άλλους θεωρητικούς και εφαρμοσμένους τομείς όπως η ψυχολογία της μουσικής, η ψυχανάλυση και  άλλου τύπου ψυχοθεραπείες, η μουσική στην ιατρική, η μουσική στην κοινότητα καθώς και η μουσική στην ειδική αγωγή;

Θα ακολουθήσει σύντομη αναφορά στην έρευνα στη μουσικοθεραπεία. Έχοντας σκιαγραφήσει την βασική ταυτότητα της μουσικοθεραπείας, στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στα γνωστότερα μοντέλα μουσικοθεραπείας εξετάζοντας την προοπτική του καθενός ως προς την μουσική, τη θεραπευτική σχέση, το ευρύτερο θεραπευτικό πλαίσιο, αλλά και τους ιδιαίτερους πληθυσμούς (άτομα ή ομάδες) στους οποίους απευθύνεται.

Θα αναδειχθούν επίσης θέματα πολιτισμικής ιδιαιτερότητας τα οποία καθιστούν την εφαρμογή των παραπάνω μοντέλων μουσικοθεραπείας, περισσότερο ή λιγότερο εφικτή στην Ελλάδα καθώς και εναλλακτικές προτάσεις/προσαρμογές αυτών των μοντέλων. Η διάλεξη θα ολοκληρωθεί με αναφορά στην κατάσταση της μουσικοθεραπείας στην Ελλάδα σήμερα αλλά και με σχόλια για μελλοντικές προοπτικές.

Οπτικοακουστικό υλικό θα συνοδεύσει την παρουσίαση.

 Το πλήρες πρόγραμμα των διαλέξεων
Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012
Ιωάννα Ετμεκτσόγλου, επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου
«Η μουσική και η θεραπευτική σχέση στη μουσικοθεραπεία»

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012
Δημήτρης Κουκουράκης, Ευαγγελία Παπανικολάου, μουσικοθεραπευτές
«Μουσικοθεραπεία και ψυχική υγεία»

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012
Άννα Μπέμιχ, μουσικοθεραπεύτρια
«Μουσικοθεραπεία στην ειδική αγωγή»

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012
Ευαγγελία Παπανικολάου, μουσικοθεραπεύτρια
«Μουσικοθεραπεία για μουσικούς και καλλιτέχνες: στόχοι, προοπτικές και οφέλη»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ημερομηνία: Τετάρτη 9 Μαΐου 2012
Ώρες: 19.00-21.00
Χώρος: Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, Αίθουσα Διδασκαλίας της Βιβλιοθήκης
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
Τηλ: 2107282778
www.mmb.org.gr

Είσοδος ελεύθερη (με δελτία εισόδου)
Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας της Αίθουσας Διδασκαλίας (80 άτομα) συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση.