Γράφοντας από, με και για την ψυχή…

Χρόνος ανάγνωσης 3 ΄

grafontas apo, me kai gia tin psychi_1Για εσάς που αγαπάτε το γράψιμο, αλλά και για όσους δεν το έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ μέχρι σήμερα ως μέσο έκφρασης, η εκφραστική γραφή μπορεί να γίνει ο πιο οικονομικός προσωπικός σας σύμβουλος για την υπόλοιπη ζωή σας.

Με την εκφραστική γραφή μπορείτε να μάθετε πώς να καταγράφετε και να επεξεργάζεστε τις προσωπικές σας εμπειρίες ακούγοντας την εσωτερική σας φωνή.

Το νέο ομαδικό εργαστήριο θα ξεκινήσει στις 19 Μαΐου 2016 και θα διαρκέσει 6 εβδομάδες, έως τις 29 Ιουνίου 2016. Μπορείτε να συμμετάσχετε απ’ όπου και αν βρίσκεστε, οποιαδήποτε ώρα και μέρα της εβδομάδας. Κάθε εργαστήριο γίνεται σε μικρή ομάδα, είναι online και περιλαμβάνει γραπτές ασκήσεις, αναγνώσματα και συζητήσεις, μέσα σε κλίμα ασφάλειας κι εμπιστοσύνης. Βασίζεται σε συγκεκριμένες τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί από ειδικούς επιστήμονες στο χώρο της εκφραστικής και θεραπευτικής γραφής.

Τι είναι η εκφραστική γραφή – Πώς δουλεύει;

Η εκφραστική γραφή περιλαμβάνει συγκεκριμένες τεχνικές και μεθόδους με τις οποίες μπορεί ο καθένας να εκφραστεί ελεύθερα μέσω του γραπτού λόγου, να πει την ιστορία του και να διοχετεύσει τα συναισθήματά του στο χαρτί χωρίς το φόβο της κριτικής, του σωστού ή λάθους. Είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος τρόπος έκφρασης και χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό (ΗΠΑ και Ευρώπη) για τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Από τα μεγαλύτερα προτερήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι είναι πολύ οικονομική, καθώς απ’ τη στιγμή που θα μάθει κανείς τις ασκήσεις και τεχνικές, στη συνέχεια θα μπορεί να τις εφαρμόζει μόνος του για την υπόλοιπη ζωή του. Με ένα χαρτί και μολύβι ή έναν υπολογιστή θα έχει για πάντα μαζί του τον πιο αξιόπιστο σύμβουλο: τον εαυτό του.

Κάνει για μένα;

Αν θέλεις:

  • Να εξερευνήσεις άγνωστες πτυχές του εαυτού σου
  • Να εκφράζεις τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη γνώμη σου χωρίς το φόβο της κριτικής
  • Να μάθεις ν’ ακούς την εσωτερική σου φωνή
  • Να θυμηθείς τη δημιουργική πλευρά του εαυτού σου, να χαλαρώσεις και να διασκεδάσεις γράφοντας
  • Να μοιραστείς με άλλους ή ν’ ανακαλύψεις το πάθος σου για γράψιμο

Τότε αυτό το εργαστήριο είναι για σένα.

Γιατί, σημασία δεν έχουν τα γεγονότα γύρω μας, αλλά ο τρόπος που εμείς τα βλέπουμε, τα εκφράζουμε και τα επεξεργαζόμαστε.

Τι να μην περιμένεις: το συγκεκριμένο εργαστήριο δεν μπορεί ν’ αντικαταστήσει θεραπευτικές συνεδρίες ή την επίσκεψη σε ψυχολόγο.

Μπορώ να συμμετέχω;

Αν είσαι ενήλικας και θέλεις να βάλεις στη ζωή σου το γράψιμο, μπορείς να συμμετέχεις. Δε χρειάζεται καμία προηγούμενη εμπειρία με τη συγγραφή.

Τι χρειάζεται να ξέρω για να συμμετέχω online;

Μόνο να έχεις πρόσβαση σε υπολογιστή και ίντερνετ. Δεν χρειάζεται κάμερα ή άλλος εξοπλισμός. Το εργαστήριο πραγματοποιείται μέσω ειδικής πλατφόρμας e-learning και δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, θα υπάρχει ακριβής καθοδήγηση. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όλες οι «συζητήσεις» και ασκήσεις θα γίνονται γραπτώς. Θα προηγηθεί μικρή συζήτηση μέσω τηλεφώνου ή Skype.

«Γιατί μπορώ να σε βοηθήσω μ’ αυτό το εργαστήριο»

Είμαι η Δήμητρα Διδαγγέλου και η εκφραστική γραφή συνδυάζει τις δύο μεγάλες μου αγάπες: το γράψιμο και την ψυχολογία.

Έχω σπουδάσει Ψυχολογία (Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/κης), έχω Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην «Ψυχολογία και Μ.Μ.Ε» (Πάντειο Παν/μιο).

Έχω εκπαιδευτεί στη θεραπευτική κι εκφραστική γραφή (Therapeutic Writing Institute, Denver, USA), στη φιλοσοφική συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, στη συστημική θεωρία και στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια κι εργαστήρια, τόσο στην επιστήμη της ψυχολογίας, όσο και στη δημοσιογραφία και τη δημιουργική γραφή.

Έχω άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του ψυχολόγου και είμαι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του Science View.

Για περισσότερα από δέκα χρόνια εργάστηκα ως δημοσιογράφος στην τηλεόραση (ΕΡΤ), σε έντυπα (NEA, Ταχυδρόμος) και ιστοσελίδες, καθώς και στην ανεξάρτητη παραγωγή ντοκιμαντέρ με στόχο την ενημέρωση του κοινού σε θέματα ψυχικής υγείας. Είμαι δημιουργός του ηλεκτρονικού περιοδικού ψυχολογίας «Ψυχο-γραφήματα» (www.psychografimata.com) και της επιχείρησης Ψ-Χ (www.psy-che.gr).

Η νουβέλα μου «Η Σύβι και ο Ντάντυ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και διηγήματά μου έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και λογοτεχνικά περιοδικά.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διάρκεια: 6 εβδομάδες

Ημερομηνίες: 19 Μαΐου – 29 Ιουνίου 2016

Κόστος: 20 €/εβδομάδα – σύνολο 120 € σε δύο δόσεις
10% έκπτωση για άνεργους, φοιτητές, συνταξιούχους & παλιούς συμμετέχοντες 

Email: expressive.writing@yahoo.gr
Τηλ: 694 8549865
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής

 grafontas apo, me kai gia tin psychi_2