Φιλοσοφία και Θεραπευτικές Πρακτικές

Σε μια πρώτη απόπειρα συνεξέτασης των θεραπευτικών πρακτικών καθώς και της ίδιας της έννοιας της θεραπείας από φιλοσοφική και διεπιστημονική άποψη η ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα “δρυός τόποι” σε συνεργασία με το τμήμα ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει την ημερίδα με θέμα:

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
(Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα – με έμφαση στις παραστατικές τέχνες)

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Θεματική της Ημερίδας
Ο διάλογος ανάμεσα στη φιλοσοφία και τις θεραπευτικές πρακτικές έχει αρχίσει από την αρχαιότητα, με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη και συνεχίζεται ως τη σύγχρονη εποχή με σειρά παραδειγμάτων φιλοσόφων και στοχαστών.

Θα αναζητηθούν τα πεδία του διαλόγου ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πόλους, που καλύπτουν πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως οι παράμετροι της «κάθαρσης» στο αρχαίο και το σύγχρονο θέατρο, οι αρχαίοι μύθοι, η αξιοποίηση του  αρχαίου θεάτρου από τα Ασκληπιεία, η όρχηση και οι θεραπευτικές της προεκτάσεις σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, η Ιπποκρατική Ιατρική, η οικολογική συνείδηση, αλλά  και η σύγχρονη Σωματοψυχοπαιδαγωγική του Danis Bois.

Στόχος των διαλέξεων, των ανακοινώσεων και των διαλόγων της ημερίδας που θα κηρύξει την έναρξη σειράς θεωρητικών και πρακτικών εργαστηρίων υπό την αναμενόμενη αιγίδα του Πανεπιστημίου, είναι να φανεί η διαχρονικότητα της σχέσης της φιλοσοφίας με  τις θεραπευτικές πρακτικές με έμφαση στις παραστατικές τέχνες και να αναζητηθούν οι δυνατότητες διαλόγου της φιλοσοφίας και των θεραπευτικών πρακτικών στη σύγχρονη εποχή.

Στο πρόγραμμα της 21ης Ιανουαρίου συμβάλλουν Έλληνες και ξένοι καθηγητές και στοχαστές, εκπρόσωποι διαφορετικών μορφών θεραπευτικής πρακτικής καθώς και καλλιτέχνες και φοιτητές. Μεταξύ των ομιλητών είναι ο εισηγητής της μεθόδου της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής, Danis Bois, ο Μάριος Μπέγζος, ο Δημήτρης Λαμπρέλλης, η Άννα Λάζου κ. ά. Οι ομιλίες πλαισιώνονται από προβολές, καλλιτεχνικά δρώμενα, πρακτικά σεμινάρια και ανοιχτή συζήτηση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΤΟΠΟΣ: Αίθουσα πολυμέσων του κτηρίου Κωστή Παλαμά, Ακαδημίας 48, Πανεπιστήμιο Αθηνών
ΧΡΟΝΟΣ: 10πμ Έναρξη – 8μμ λήξη της ημερίδας
Πληροφορίες: κιν. 6983942295
ηλ. Ταχυδρομείο lazou@ppp.uoa.gr, dora@leontaridou.eu

Αναλυτικά δείτε το πρόγραμμα εδώ.

(Έχουν προηγηθεί τρεις προπαρασκευαστικές εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: τον Οκτώβριο 2010 – ομιλία του Marc Humpich, PhD «H σχέση με το σώμα και η εμπειρία του Αισθητού: φιλοσοφικοί στοχασμοί, εκτιμήσεις για την έρευνα και τις προοπτικές της Σωματοψυχοπαιδαγωγικής, τον Μάιο και τον Ιούλιο 2011 –  «Αισθητικοί Διάλογοι στο πλαίσιο του ΟΙΚΟΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΑΙΘΡΙΟΥ της Φιλοσοφικής Σχολής»)