Εθελοντισμός στην Ευρώπη

ethelontismos stin EvropiΤαξιδέψτε και ανακαλύψτε την Ευρώπη προσφέροντας εθελοντική εργασία

Της Κλεοπάτρας Γκατζάνη

 

 

     Η Έλενα Βάγγερ από το 2008 είναι υπεύθυνη του E.V.S, ενός προγράμματος εθελοντικής εργασίας στην Ευρώπη, στο οποίο συμμετέχει η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «Έδρα» ως ένας από τους δικαιούχους φορείς στην Ελλάδα. Στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρονται και αναλύονται όλα όσα πιθανότατα θα θέλατε να μάθετε προτού πάρετε την απόφαση να προσφέρετε εθελοντική εργασία στην ευρωπαϊκή χώρα που επιθυμείτε.

 

-Τι είναι το πρόγραμμα E.V.S και τι περιλαμβάνει;

 Το πρόγραμμα E.V.S (EuropeanVoluntaryService) μεταφράζεται ως «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» και αναφέρεται ακριβώς στη συμμετοχή των νέων από 16 έως 30 χρόνων σε διάφορες μορφές εθελοντικής εργασίας στην Ευρώπη. Όχι μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη -και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος οι νέοι μπορούν να πάνε σε μια άλλη χώρα και να γίνουν εθελοντές σε ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό δουλεύοντας εκεί από 2 μήνες έως 12 μήνες. Το διάστημα παραμονής ορίζεται από τον φορέα υποδοχής με βάση το πόσο μπορεί να φιλοξενήσει τους εθελοντές. Το πρόγραμμα αυτό είναι επιδοτούμενο που σημαίνει ότι καλύπτει τη μετακίνηση των εθελοντών από και προς τη χώρα τους, τα έξοδα διαμονής, τα έξοδα διατροφής, τη μετακίνηση εντός της χώρας, εφόσον χρειάζεται να μετακινούνται προκειμένου να φτάσουν στη δουλειά τους, καλύπτει μαθήματα γλώσσας και παρέχει, επίσης, ιατροφαρμακευτική κάλυψη πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε θέμα υγείας καλύπτεται εξ ολοκλήρου.


-Στο πλαίσιο ποιας πρωτοβουλίας ανήκει το πρόγραμμα;

Το E.V.S αποτελούσε μέχρι τώρα τη Δράση 2 στο «Youth In Action 2007-2013», ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εθνική υπηρεσία του προγράμματος το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, ΝΠΙΔ, το οποίο εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. 
Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «Έδρα» είναι ένας από τους δικαιούχους φορείς του προγράμματος, δηλαδή υποβάλλει αίτηση για τη φιλοξενία ή την αποστολή εθελοντών και παίρνει την επιχορήγηση από το Ίδρυμα. Ωστόσο, τα χρήματα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τώρα είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς η δομή και η διαχειριστική λειτουργία έχουν αλλάξει και το 
E.V.S συγκαταλέγεται πλέον σε ένα καινούργιο πρόγραμμα που λέγεται «Erasmus +» – 2014-2020, το οποίο περιλαμβάνει 3 ΚΕΥ ACTIONS. Στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Erasmus +, το EVS θα εντάσσεται στο Key Action 1 που αφορά στη μετακίνηση των νέων.  

 

 

 

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος προκειμένου να δηλώσει συμμετοχή, κάντε κλικ στο blog της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο “ΕΔΡΑ” εδώ.