Εργαστήρι Υπαρξιακών Θεμάτων

gignesthaiΣτις 9 Μαρτίου 2015, ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος του εργαστηρίου Υπαρξιακών Θεμάτων του “γίγνεσθαι”
Hμερομηνίες συναντήσεων:
 (κάθε 15 ημέρες, συνολο 7 συναντήσεων Δευτέρα 18:30-21:30)
 9/3/15, 23/3/15, 6/4/15, 20/4/15, 4/5/15, 18/5/15, 8/6/15
Μεταξύ των θεμάτων που θα καλυφθούν είναι: Dasein Analysis, Focusing, Μάρτιν Μπούμπερ,  Έρμαν Έσσε, Μπέτυ Κάννον
Η αξιοποίηση της φιλοσοφίας του Jean-Paul Sartre στην ψυχοθεραπεία. Betty Cannon. O Sartre είναι ασφαλώς ο πλέον γνωστός από τους υπαρξιακούς φιλοσόφους και από τους λίγους που αποδέχονται τον όρο αυτο. Η Betty Cannon θεωρείται η κορυφαία συγγραφέας και θεραπεύτρια που έχει ασχολήθει εκτεταμένα με την θεωρία του Γάλλου φιλοσόφου και την εφαρμογή της στην υπαρξιακή θεραπεία.
Ο Martin Buber είναι σημαντικό φιλόσοφος και θεολόγος που οι ιδέες του σχετίζονται άμεσα με τον υπαρξισμό. Μια από της βασικές του ιδέες είναι το “I-Thou” που αποτελεί και τίτλο στο ομώνυμο του βιβλίο, έχει ιδιαίτερη αξία για τη θεραπευτική διαδικασία και ιδιαίτερα για τη στάση του θεραπευτή απέναντι στον θεραπευόμενο και τη δημιουργία της θεραπευτικής σχέσης.
O Hermann Hesse  ήταν Γερμανός λογοτέχνης. Στο εργαστήρι θα δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά του έργα και πώς αυτά σχετίζονται με την υπαρξιακή θεωρία και πρακτική.
To Focusing είναι μία ψυχοθεραπευτική διεργασία που αναπτύχθηκε από τον θεραπευτή και φιλόσοφο Eugene Gendlin. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε κάθε θεραπευτική κατάσταση. Σχετίζεται άμεσα με την προσωποκεντρική προσέγγιση της θεραπείας.
H Daseinsanalysis είναι μία υπαρξιακή προσέγγιση στην ψυχανάλυση. Αναπτύχθηκε  αρχικά από τον Ελβετό ψυχοναλυτή Ludwig Binswander ο οποίος βάσισε τη θεωρία του στο έργο του Martin Heidegger. Στη συνέχεια η προσέγγιση αυτή εξελίχθηκε από τον Medard Boss.
“Ο τόπος, το σπίτι κι η υπαρξιακή μετανάστευση” Σε αυτή την παρουσίαση θα μιλήσουμε για την “υπαρξιακη μετανάστευση” όρος ο οποίος πρωτο-χρησιμοποιήθηκε από τον Greg Madison, υπαρξιακό θεραπευτή. Ο “τόπος” μας υπενθυμίζει το πλαίσιο στο οποίο έχουμε βρεθεί ως υπάρξεις. Εκεί, ηδη υπάρχει και ταυτοχρονα χτίζεται ο τρόπος με τον οποίο υπάρχουμε. Τι συμβαίνει όταν διακυβεύεται αυτός ο τόπος και αναζητούμε άλλον τρόπο ύπαρξης; ποιο είναι τότε το “σπίτι” μας;
Το εργαστήρι είναι ανοιχτό για όσους ενδιαφέρονται για τον υπαρξισμό στην ψυχοθεραπεία. 
Κόστος: 150 ευρώ
Διεύθυνση: Κηφισίας 293 & Δηληγιάννη, Κηφισιά.
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
Τηλέφωνα: 210 8085712, 210 7250065
Το “γίγνεσθαι” είναι πιστοποιημένο κέντρο δια βίου μάθησης από το Υπουργείο Παιδείας.