Εργαστήρι ανάγνωσης της “Τρίτης” του Ζακ Λακάν

ergastiri anagnosis Triti tou Lakan Ianouarios17ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ FREUD-LACAN

Νεόφρονος 3, Ιλίσια

Εργαστήρι Ανάγνωσης της ΤΡΙΤΗΣ του Ζ.Λακάν

από την Αντα Κλαμπατσέα .

16/1 και 23/1 2017

21:00

Η ΤΡΙΤΗ.Πρόκειται για κομβικό κείμενο τού Λακάν που γράφτηκε μετά το ΑΚΟΜΗ (1972-73) , και κατά τη χρονιά του σεμιναρίου LES NON DUPES ERRENT/ΟΙ ΜΗ ΠΛΑΝΩΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΝΤΑΙ  (1973-74).

Eκφωνήθηκε στη Ρώμη  κατά το : VII Συνέδριο της Φροϋδικής Σχολής τού Παρισιού, 31 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου  1973.

Ε΄ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Διαβάζοντας Λακάν μαζί με τον Λακάν θα μιλήσουμε:

 Περί φωνής

«Καθώς δεν πρέπει να μακρηγορώ σας αποκαλύπτω το  τέχνασμα. Aυτό το.., αυτό το γουργούρισμα, αυτή η ιδιότυπη ονοματοποιία,  απλώς μου δίνει  την ευκαιρία [μου δινει τη δυνατότητα η καλύτερα με διευκολύνει ]  , να θέσω  τη φωνή υπό  την ρουμπρίκα   των  τεσσάρων αντικειμένων που εγώ λέω  μικρό α, να την αδειάσω δηλαδή  από την [παγιωμένη] ουσία  της, στον θόρυβο που κάνει , δηλαδή να την επανακαταλογίσω [να την αποδώσω ξανά] στην σημαίνουσα διεργασία, αυτήν που προσδιόρισα από τις λεγόμενες μετωνυμικές  επιπτώσεις. Με τρόπον ώστε από εδώ εκκινώντας, η φωνή, η φωνή είναι ελεύθερη –αν μπορώ να το πω έτσι-, ελεύθερη να είναι άλλο τι από  ουσία” (Από την ΤΡΙΤΗ του Ζ.Λακάν)

Περί της μετάβασης από το καρτεσιανό στο λακανικό υποκείμενο.

….[όπως και νάχει] o  Descartes δεν άκουσε ποτέ με αφορμή το δικό του je souis (είμαι) , δεν άκουσε ποτέ  να λένε με αφορμή το δικό του «je souis» (είμαι)  ότι απολάμβανε τη ζωή /δεν άκουσε ποτέ στο δικό του je souis (είμαι) ότι απολάμβανε  τη ζωή (jouissait de la vie) . Δεν πρόκειται καθόλου γι αυτό. Τι νόημα έχει αυτό , το δικό του είμαι (souis) ; Μα,  ακριβώς το θέμα  μου, το υποκείμενο  , το  je / εγώ*  της ψυχανάλυσης(Από την Τρίτη του Ζ.Λακαν)

* εκλαμβανόμενο ως προσωπική αντωνυμία