Εκπαίδευση στα ερωτηματολόγια και προφίλ του συστήματος Achenbach εμπειρικά βασισμένη αξιολόγηση της Ψυχοκοινωνικής Λειτουργικότητας και των κλινικών συνδρόμων παιδιών και εφήβων σχολικής ηλικίας

psichodosΤα ερωτηματολόγια του Thomas Achenbach (Child behavior Check list για γονείς παιδιών 6-18 ετών, Teachers rating scale για δασκάλους παιδιών 6-18 ετών, Youth Self Report για εφήβους 11-18 ετών) αποτελούν έναν από τους διεθνώς πιο αναγνωρισμένους τρόπους αξιολόγησης της συμπεριφορικής και συναισθηματικής λειτουργίας, της λειτουργικότητας, των διαπροσωπικών σχέσεων, των κοινωνικών δυσκολιών, της σχολικής επίδοσης και των ικανοτήτων του παιδιού και εφήβου σχολικής ηλικίας. Πολλαπλοί πληροφοριοδότες συμπληρώνουν επίσης στις αξιολογήσεις την εκτίμηση τους για εμφάνιση συμπτωμάτων που συνιστούν κλινικά σύνδρομα όπως άγχος, κατάθλιψη, σωματικά ενοχλήματα, κοινωνικά προβλήματα, προβλήματα σκέψης, παράβαση κανόνων, επιθετική συμπεριφορά και άλλα προβλήματα για τα παιδιά, ενώ αυτές οι πληροφορίες μετατρέπονται σε διαγνώσεις κατα DSM-V και ομαδοποιούνται σε εσωτερικευμένα και εξωτερικευμένα προβλήματα. Τα ερωτηματολόγια έχουν σταθμιστεί και προσαρμοστεί στον ελληνικό πληθυσμό με επιστημονική υπεύθυνη την Καθ. Ρούσου.

Τα ερωτηματολόγια του Thomas Achenbach παρέχουν έναν γρήγορο και οικονομικό τρόπο να γίνει σταθμισμένη αξιολόγηση από πολλούς πληροφοριοδότες, δεδομένο που είναι απαραίτητο για την ολοκληρωμένη ψυχολογική αξιολόγηση ενός παιδιού και εφήβου.

Οι ψυχομετρικές αυτές δοκιμασίες αποτελούν την βάση για τον καθορισμό των αναγκών και τη δημιουργία της κατάλληλης παρέμβασης στο οικογενειακό ή στο σχολικό πλαίσιο, βοηθούν στην αρχική ανίχνευση ψυχοπαθολογικών μορφών (δυσθυμία, μείζων κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχή άγχους αποχωρισμού, φοβία, σωματοποιητική διαταραχή, σωματόμορφη διαταραχή, διαταραχές διαγωγής, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας-τύπος απροσεξίας και τύπος υπερκινητικότητας/παρορμητικότητας, γενικευμένες-ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, εναντιωματικές διαταραχές), εκτιμούν τη προσαρμοστική και δυσπροσαρμοστική λειτουργικότητα και την πιθανή ψυχοπαθολογική συννοσυρότητα παιδιών και εφήβων στο φάσμα της ειδικής αγωγής, ενώ αξιολογούν την επιτυχία ή μη μιας θεραπευτικής ή εκπαιδευτικής παρέμβασης.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεωρητική (η ψυχολογική αξιολόγηση, αρχές δεοντολογίας, ιστορικό ανάπτυξης των ερωτηματολογίων, αναλυτική παρουσίαση κάθε ερωτηματολογίου, ο τρόπος χορήγησης, ο τρόπος βαθμολόγησης, η ερμηνεία των ευρημάτων, η ερμηνεία των μορφών ψυχοπαθολογίας σύμφωνα με το σύστημα του Achenbach και το DSMV, η γραπτή αναφορά, η ανατροφοδότηση στον ενδιαφερόμενο, οι πρακτικές εφαρμογές των ερωτηματολογίων, η χρήση των ερωτηματολογίων στην προληπτική ανίχνευση δυσκολιών, στην θεραπεία, στην εκπαίδευση, στην εύρεση συννοσηρότητας σε παιδιά του φάσματος της ειδικής αγωγής) και  κλινική εκπαίδευση (roleplaying, δημιουργία προφίλ και γραπτής αναφοράς για ένα περιστατικό από τους εκπαιδευόμενους). Δίνονται όλα τα ερωτηματολόγια, δημοσιευμενο υλικό σχετικά με το ερωτηματολόγιο Achenbach, την κλινική και ερευνητική του  χρήση, τον τρόπο βαθμολόγησης, την δημιουργία του διαγράμματος, την ερμηνεία και την συγγραφή της γραπτής αναφοράς καθώς  και η παρουσίαση του σεμιναρίου σε CD.

Χώρος: Ιατρείο Ψυχοδός, Αχ. Παράσχου 85, Γκύζη. 5 λεπτά από το μετρό Αμπελόκηποι.      Τηλ. 210 6421184.

Διάρκεια:  15-16  Οκτωβρίου   2016 ώρες 16:30-20:30μμ .              

Κόστος: 200 ευρώ.  Στη τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ 23%.

Υπεύθυνη: Άννα Φαρδή, Κλινική Ψυχολόγος, M.Sc.

Εκπαιδεύτρια: Η Άννα Φαρδή είναι Κλινική Ψυχολόγος, M.Sc. . Έχει εξειδικευτεί στις διαγνωστικές εκτιμήσεις της ψυχικής, της νοητικής και της νευροψυχολογικής λειτουργίας με ψυχομετρικά εργαλεία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (μεταπτυχιακό Κλινικής Ψυχολογίας), στο Mills College, California, U.S., στο University of Padova, Italy και στο The Centre, London. Από το 2008 συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την διαγνωστική εκτίμηση όπως το Παιδοψυχολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αττικόν, το Χριστοδούλειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, το Κέντρο Ψυχοθεραπείας, Συμβουλευτικής & Προσωπικής Ανάπτυξης Ψυχοδός και άλλα ιατρεία.  Είναι εκπαιδευόμενο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου.

Η θέση κρατείται μετά από ενημέρωση είτε στο τηλέφωνο 210 6421184 είτε στο annafardis@gmail.com μαζί με καταβολή προκαταβολής 50 ευρώ  στα στοιχεία που δίνονται μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας.