Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές η οποία εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού και στο 4% των ενηλίκων. Παρ᾽ όλα αυτά δεν είναι ευρέως γνωστή με αποτέλεσμα να ξεφεύγει της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αντιμετώπισης.

Οι φοιτητές με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται στη μελέτη και σε όποια εργασία απαιτεί συγκέντρωση, στη διαχείριση της καθημερινότητας, στον ύπνο και σε άλλες λειτουργίες αυτοφροντίδας. Συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις ερωτικές και κοινωνικές σχέσεις, και παρασύρονται εύκολα σε διαφόρων ειδών εξαρτήσεων (βιντεοπαιχνίδια, σερφάρισμα στο ίντερνετ, ουσίες). Όταν είσαι φοιτητής πρέπει να μπορείς να δουλεύεις μεθοδικά, συστηματικά και συγκεντρωμένα. Να θυμάσαι αυτά που μαθαίνεις, να οργανώνεσαι και να προγραμματίζεις τη ζωή σου πολύ διαφορετικά ειδικά αν ζεις μακρυά από τους δικούς σου. Πρέπει να κινητοποιείσαι ακόμα και όταν βαριέσαι, να ελέγχεις τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σου έτσι ώστε να τα βγάζεις πέρα με την νέες σου υποχρεώσεις και ελευθερίες, και να κρατάς καλές ισορροπίες μεταξύ δουλειάς και διασκέδασης. Τα ελλείμματα της ΔΕΠΥ στη μνήμη, την οργάνωση, τον προγραμματισμό, τη κινητοποίηση και τον συναισθηματικό αυτοέλεγχο δημιουργούν προβλήματα στη διαχείριση της καθημερινότητας σε όλους αυτούς τους τομείς.

Οι φοιτητές με ΔΕΠΥ είναι ένας μη χαρτογραφημένος πληθυσμός ο οποίος δεν υποστηρίζεται πια από το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον αλλά και ούτε από το νομικό πλαίσιο. Αν όμως γίνουν αντιληπτά έγκαιρα τα προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης, οργάνωσης, διαχείρισης χρόνου κτλ. και γίνει σωστή διάγνωση τότε πολλά προβλήματα που απορρέουν από μια μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ θα αποφευχθούν.

Έτσι φέτος στα πλαίσια της παγκόσμιας εβδομάδας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη ΔΕΠΥ το ADHD Hellas διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, με θέμα: «Η ΔΕΠΥ στο Φοιτητή: Αποτελεσματικές Στρατηγικές», στο Deree – The American College of Greece, με την αιγίδα του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Διακεκριμένοι ομιλητές στο χώρο της ΔΕΠΥ και του coaching θα παρουσιάσουν αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης των βασικών χαρακτηριστικών της ΔΕΠΥ που δυσκολεύουν τους μαθητές και φοιτητές με αυτή τη διαταραχή.

Η ημερίδα απευθύνεται σε φοιτητές, σπουδαστές, υποψήφιους φοιτητές, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, συμβούλους ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, και γονείς.

Συγκεκριμένα, διακεκριμένοι ομιλητές στο χώρο της ΔΕΠΥ και του coaching θα μιλήσουν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ΔΕΠΥ στο Πανεπιστήμιο. Ειδική προσκεκλημένη του Πανελλήνιου Σωματείου Ατόμων με ΔΕΠΥ, ADHD Hellas, η Lisa Joy Tuttle, MA, BCC, θα παρουσιάσει αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης μέσω coachingτων βασικών χαρακτηριστικών της ΔΕΠΥ που δυσκολεύουν τους μαθητές και φοιτητές με αυτή τη διαταραχή.

Μια συνέντευξη με τη Lisa Joy Tuttle

«Κοιτάζοντας πίσω, ήταν πάντα εκεί: Οι προθεσμίες που κινδύνευαν να χαθούν, το χάος στο μυαλό μου, ηπροσπάθεια που απαιτήθηκε για να επιτευχθεί το οτιδήποτε» Η Lisa Joy Tuttle πήρε καλούς βαθμούς, αλλά μόνο αυτή ήξερε την προσπάθεια που έβαζε. «Πάντα ένιωθα πολύ άγχος» και «Έπρεπε να δουλεύω σκληρά για να μη μένω πίσω». Στην αρχή του τελευταίου έτους της σχολής, ράγισε το προσωπείο της ικανής φοιτήτριας. Εγκατέλειψε τις σπουδές πλήρους φοίτησης, δοκιμάζοντας  δουλειές σε πωλήσεις, συγγραφή συμβάσεων, τρόφιμα – ενώ τελείωσε τη σχολή το βράδυ. Με λιγότερη πίεση, βρήκε σιγά-σιγά το δρόμο της, ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό της και βρίσκοντας την επιτυχία ως ψυχοθεραπεύτρια και στη συνέχεια ως life coach. Πολλά χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η φύση των δυσκολιών της  ήταν μια μη διαγνωσμένη ΔΕΠΥ.

In, ADHD in women: A lifetime of frustration, its cause easily missed (21/11/16 The Inquirer)

Lisa Joy Tuttle, MA, BCC είναιεκπαιδεύτρια, πιστοποιημένη executive skills coach και σύμβουλος ειδική στη ΔΕΠΥ εφήβων και σπουδαστών. Μεταξύ άλλων καθοδηγεί και συμβουλεύει φοιτητές με ΔΕΠΥ στο Penn Adult Attention Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) Treatment & Research Program στο University of Pennsylvania’s Perelman School of Medicine. Έχει ιδρύσει το δικό της αποκλειστικό μοντέλο coaching Mindful Self-Management® συνθέτοντας τις πιο επίκαιρες θεωρίες για στρατηγικές αλλαγής συμπεριφοράς, ενσυνειδητότητα και ΔΕΠΥ. 

Η ημερίδα διοργανώνεται από την ADHHellas με την αιγίδα του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 @Deree – The American College of Greece

Κόστος συμμετοχής:

Γενική Είσοδος: €60,00

Προεγγραφή: €50,00 (μέχρι 10 Σεπτεμβρίου 2018)

Φοιτητές, Άνεργοι* & οικονομικά ενήμερα Μέλη ADHD Hellas: €35,00

(*με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας /κάρτας ανεργίας)

Facebook event