Διερεύνηση του τόπου του εγκλήματος (Crime Scene Investigation)

CSIΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ-CSI – Crime Scene Profiling

Η εξιχνίαση ενός εγκλήματος αποτελεί μια περίπλοκη και πολυπαραγοντική διαδικασία η οποία στηρίζεται στην έρευση στοιχείων όπως αυτά προκύπτουν απο τον τόπο του εγκλήματος και από την ανακριτική διαδικασία. Η δομημένη και ορθώς σχεδιασμένη διερεύνηση του τόπου του εγκλήματος διασφαλίζει την ενοχή του δράστη, αποδίδει εγκυρότητα στην ανακριτική διαδικασία και συγκροτεί το αδιάσειστο των στοιχείων. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τις εξειδικευμένες του γνώσεις, ο ερευνητής καλείται να λύσει το παζλ του εγκλήματος, το οποίο συχνά αποτελείται απο κομμάτια αταίριαστα μεταξύ τους. Η πρώτη επαφή των ερευνητών με τον τόπο του εγκλήματος και τα στοιχεία που θα επιλέξουν προς ανάλυση είναι υψίστης σημασίας. Επιπροσθέτως, η σωστή καταγραφή της όλης διαδικασίας και η αναπάρασταση του εγκλήματος προσφέρουν στον ερευνητή την δυνατότητα να αναλύσει το χάρτη του εγκλήματος απο την σωστή οπτική γωνία. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις όπου πολλά κομμάτια του παζλ λείπουν? Μπορεί ο ερευνητής να εφαρμόσει τις δεξιότητές του και να βρει τον δράστη? Και αν ναι με ποιόν τρόπο?

Θεματολογία Σεμιναρίου:

•             Η θεωρητική και πρακτική αξία της διερεύνησης του τόπου του εγκλήματος

•             Πρωτογενής και δευτερογένης τόπος εγκλήματος

•             Η εγκυρότητα των τεχνικών που αξιοποιούνται

•             Ταυτοποίηση DNA, βλητική και βαλλιστική εξέταση, αποτυπώματα, ιατροδικαστική    εξέταση, φωτογράφηση του τόπου του εγκλήματος

•             Καταγραφή της διαδικασίας και ανάκριση υπόπτων

•             Αναπαράσταση του εγκλήματος

•             Case Studies

•             Crime Scene Profiling

•             Συζήτηση

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Ηλιοπούλου Τριανταφυλλιά

Κοινωνική Εργασία (BA), Εγκληματολογία και Ποινικό Δίκαιο (MSc),

Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Πέμπτη 31/10

6.00μ.μ.-9.00μ.μ.

ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 210-80.68.212       694-996.7997

ΚΟΣΤΟΣ: 25 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης

«Η παρακολούθηση των σεμιναρίων γίνεται μέσω της υπηρεσίας SKYPE.

Συνεπώς είναι απαραίτητο ο συμμετέχων να δημιουργήσει λογαριασμό SKYPE εάν δεν υφίσταται ήδη. Προαιρετικό κρίνεται να χρησιμοποιήσει ένα μικρόφωνο και μία κάμερα, ώστε να συμμετέχει διαδραστικά στο σεμινάριο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία απαντούμε στο 210-80.68.212 ή 694-996.7997»