«ΔΕΠΥ: Παιδιά σε Κίνδυνο και Πρώιμες Παρεμβάσεις»

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας και η Ελληνική Εταιρεία Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του Παιδιού, συνδιοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: “ΔΕΠΥ: Παιδιά σε Κίνδυνο και Πρώιμες Παρεμβάσεις”, το Σάββατο 9 Απριλίου 2011.

Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες ψυχικής και γενικής υγείας, εκπαιδευτικούς και λοιπές ειδικότητες.

Υπεύθυνη Διοργάνωσης: Τερψιχόρη Κόρπα, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης ΔΕΠΥ

Επιστημονική επιτροπή: Γ. Κολαΐτης , Τ. Κόρπα, Π. Περβανίδου, Χ. Σκαλούμπακας.

Οργανωτική επιτροπή: Πρόεδρος: Τ. Κόρπα, Αντιπρόεδρος: Γ. Κολαΐτης, Ταμίας: Π. Περβανίδου, Μέλη: Ι. Αποστολοπούλου, Ε. Αγγέλη, Κ. Κανάρη, Α. Κεσσανόπουλος, Θ. Κοτζιά, Φ. Λύτρα, Π. Παπαδοπούλου, Χ. Σκαλούμπακας, Ε. Τζαμάρα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
9.00- 9.30, Προσέλευση – Εγγραφές.
09.30-10.00, Έναρξη Ημερίδας, Γ. Κολαΐτης.
Χαιρετισμοί.

10.00-11.45, Α΄ Στρογγυλή Τράπεζα: «ΔΕΠΥ και μικρές ηλικίες: Κλινικοί προβληματισμοί στην αξιολόγηση – διαχείριση – έκβαση». Συντονίστρια: Τ. Κόρπα
Εισηγήσεις:
• «Πρώιμος εντοπισμός συμπτωμάτων ΔΕΠΥ από τον παιδίατρο: κτίζοντας γέφυρες με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας», Π. Περβανίδου.
• «Υπερκινητικότητα και Απροσεξία σε παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές», Α. Παπανικολάου.
• «Νευροψυχολογικά ευρήματα και μεταβολές των εκτελεστικών λειτουργιών στις διαταραχές προσοχής», Ε. Αγγελάκης.
• «Σχολικός Εκφοβισμός και παιδιά με ΔΕΠΥ: θύτες, θύματα και δυσμενείς εκβάσεις», Γ. Κολαΐτης.
Συζητητής: Σ. Κωτσόπουλος.

11.45-12.15, Διάλειμμα

12.15-14.00, Β΄ Στρογγυλή Τράπεζα: «Πρακτικές παρέμβασης σε μικρά παιδιά με διασπαστική συμπεριφορά». Συντονιστής: Γ. Κολαΐτης.
Εισηγήσεις:
• «Ομάδες Ψυχοεκπαίδευσης γονέων παιδιών με ΔΕΠΥ προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας», Τ. Κόρπα.
• «Προγράμματα τροποποίησης συμπεριφοράς σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας», Σ. Γεωργουτσάκου.
• «Διαχείριση προβλημάτων συμπεριφοράς και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε μαθητές με ΔΕΠΥ», Κ. Κανάρη.
• «Πρόγραμμα άσκησης εκτελεστικών λειτουργιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας», Χ. Σκαλούμπακας, σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Α. Ματσόπουλο, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης.
Συζητήτρια: Α. Καλαντζή – Αζίζι.

14.00-14.30, Συζήτηση

Κλείσιμο Ημερίδας: Τ. Κόρπα

Χορήγηση βεβαιώσεων συμμετοχής
Η ημερίδα τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Ημερομηνία: Σάββατο 9 Απριλίου 2011
Ώρα: 9.30-14.30
Χώρος: Αμφιθέατρο του Χωρεμείου Ερευνητικού Εργαστηρίου Παν/μίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφια”, Γουδή, Αθήνα
Τηλ: 210-7211845, 6944153009, 210-7757496, 213-2009401
Κόστος: 20 ευρώ
http://www.adhd.gr


– Γενικά στοιχεία για τη ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας, διεθνώς ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder) είναι από τις συχνότερες νευροβιολογικές καταστάσεις της παιδικής και εφηβικής ηλικίας καθώς εμφανίζεται στο 5-8% των παιδιών από τα οποία εκτιμάται ότι το 60% θα έχουν συμπτώματα και στην ενήλικη ζωή. Επηρεάζει τον τρόπο μάθησης, αυτοσυγκράτησης, σκέψης και συνήθως πρωτοαναγνωρίζεται όταν τα παιδιά πάνε στο σχολείο λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για συγκέντρωση και τήρηση κανόνων.
Τα συμπτώματα πρέπει να εμφανίζονται σε υπερβολικό βαθμό σε σχέση με την αναπτυξιακή φάση και ανήκουν σε δυο κύριες κατηγορίες: ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ (το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, αποσπάται εύκολα από άσχετα ερεθίσματα, δεν δίνει σημασία στις λεπτομέρειες, σπάνια ακολουθεί σωστά τις οδηγίες, ξεχνά ή χάνει τα πράγματά του και είναι γενικά ανοργάνωτο) και/ή ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟΤΗΤΑ (κινείται άσκοπα και υπερβολικά για την ηλικία του, τρέχει, σκαρφαλώνει, σηκώνεται όταν δεν επιτρέπεται, δεν σκέπτεται πριν αντιδράσει, δεν περιμένει τη σειρά του, δεν ακολουθεί κανόνες, μιλά συνεχώς και παρεμβαίνει στους άλλους). Μπορεί να υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι _ΕΠΥ (Τύπος Ελλειμματικής Προσοχής, Τύπος Υπερκινητικότητας — Παρορμητικότητας και Συνδυασμένος Τύπος) που διαφέρουν μεταξύ τους. Η αιτιολογία δεν είναι ακριβώς γνωστή, όμως πρόκειται για νευροβιολογική διαταραχή που σχετίζεται κυρίως με τη δομή, το μεταβολισμό και τη λειτουργία κάποιων περιοχών του εγκεφάλου. Η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο και οι σύγχρονες μελέτες οδηγούν σε γονίδια ως την κύρια αιτία της. Οι συνέπειες της ΔΕΠΥ είναι σημαντικές καθώς εμφανίζονται δυσκολίες στο σχολικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον που οδηγούν σε κακή σχολική επίδοση, αυξημένο στρες, ακαδημαϊκή αποτυχία, επιθετική και διασπαστική συμπεριφορά, απόρριψη από τους άλλους και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κάποιοι έφηβοι εμφανίζουν σοβαρότερα προβλήματα στη συμπεριφορά, έρχονται σε σύγκρουση με το νόμο και βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για χρήση ουσιών και παραπτωματικότητα. Η πρόληψη των προ βλημάτων που σχετίζονται με τη _ΕΠΥ χρειάζεται την έγκαιρη διάγνωση της πριν την εμφάνιση επιπλοκών και την πολύπλευρη αντιμετώπιση του παιδιού στο σπίτι και στο σχολείο. Επομένως είναι απαραίτητη η ενημέρωση των γονέων και η εξειδικευμένη γνώση των εκπαιδευτικών, των παιδιάτρων και των ειδικών ψυχικής υγείας για τον πρώϊμο εντοπισμό και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων από τη μικρή ηλικία.