Χτίζοντας ισορροπημένες σχέσεις

xtizontas isorropimenes sxeseis“Να αγαπάς σημαίνει να υποφέρεις. Για να το αποφύγεις, ο ένας από τους δύο θα πρέπει να μην αγαπά, αλλά τότε ο άλλος θα υποφέρει από έλλειψη αγάπης. Άρα, το να αγαπάς σημαίνει να υποφέρεις και το να μην αγαπάς σημαίνει να υποφέρεις…”
Γούντυ Άλεν

Τι μπορούμε να μάθουμε από τις ταινίες για την αγάπη;

Καθώς ο έρωτας έχει αποτελέσει πολλές φορές κεντρική πηγή έμπνευσης σεναριογράφων και σκηνοθετών, μέσα από ταινίες ή αποσπάσματά τους θα εξερευνήσουμε ερωτικές σχέσεις όλων των ειδών: ευτυχισμένες, απροσδόκητες, απαγορευμένες ή απωθημένες. Ακόμη, θα σταθούμε δίπλα σε κινηματογραφικούς ήρωες που ψάχνουν να βρουν την αγάπη και θα σκεφτούμε πώς μοιάζουμε και πώς διαφέρουμε από εκείνους στην αναζήτησή μας.

Από το Γούντυ Άλεν και τα υπαρξιακά του αδιέξοδα -που παραδόξως αποδεικνύονται γόνιμα- μέχρι τα διλήμματα του “Amour”, τη διαφορετική “Ζωή της Αντέλ”, το φτερωτό έρωτα του Wim Wenders ως το παρελθόν που κυνηγά το ζευγάρι στο “45 Υears”, τη μοναξιά του “Buffalo 66”, αλλά και τις  “βαμπιρικές” σχέσεις από το “Μόνο εραστές που μένουν ζωντανοί” και τις “Τρελές Αγάπες” (Betty Blue), κάθε φιλμ αφήνει τη δική του εντύπωση για το τι είναι ο έρωτας κι εμείς ως θεατές μαθαίνουμε κάτι για τον εαυτό μας.

Στόχοι του εργαστηρίου είναι να:

  • Ανακαλύψεις τρόπους για να βελτιώσεις τις ερωτικές σχέσεις σου
  • Εξερευνήσεις το πώς και γιατί επιλέγεις συντρόφους
  • Αναγνωρίσεις κομμάτια του εαυτού σου μέσα από τους ήρωες του κινηματογράφου
  • Αποκτήσεις αυτογνωσία με διασκεδαστικό τρόπο
  • Μοιραστείς με άλλους ή ν’ ανακαλύψεις το πάθος σου για ταινίες

Τι χρειάζεται να ξέρω για να συμμετέχω online;

Το εργαστήριο πραγματοποιείται μέσω ειδικής πλατφόρμας e-learning και δεν απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, θα υπάρχει ακριβής καθοδήγηση. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όλες οι «συζητήσεις» και ασκήσεις θα γίνονται γραπτώς. Δεν χρειάζεται παρακολούθηση συγκεκριμένη μέρα ή ώρα και μπορεί να συμμετέχει κανείς απ’ όπου κι αν βρίσκεται.

«Γιατί μπορώ να σε βοηθήσω μ’ αυτό το εργαστήριο»

Είμαι η Εύη Αβδελίδου, φιλόλογος και ψυχολόγος, με ειδίκευση στην Σχολική Ψυχολογία (MSc, E.Κ.Π.Α.). Είμαι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Παιδ. Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσ/κης, με θέμα “Κινηματογράφος και Εκπαίδευση: Διαπραγμάτευση της μεταναστευτικής εμπειρίας των μαθητών/μαθητριών”.

Μέσα από τη δουλειά μου συνδυάζω την ψυχολογία και τον κινηματογράφο, έχοντας διαπιστώσει την αποτελεσματικότητά αυτής της συνάντησης για την απάντηση ερωτημάτων  που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις.

Προσφέρω υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής, ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης, ιδιωτικά, σε παιδιά, εφήβους, γονείς και αναδυόμενους ενήλικες. Είμαι Επιστημονική Συνεργάτης της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Επιστημονικής Εταιρείας ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ, επιδοτούμενης από το Ίδρυμα Νιάρχος.

Η θεραπευτική κι ερευνητική μου εμπειρία περιλαμβάνει διάφορα πλαίσια (Κ.Κ.Ψ.Υ. Δήμου Βύρωνα-Αιγηνήτειο Νοσοκομείο, Παιδικά χωριά SOS, Αρσάκεια Σχολεία, Σχολική Ψυχολόγος για 2 χρόνια σε δημόσια σχολεία στα Προγράμματα Εκπαίδευσης Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών- Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Επιστημονικές εργασίες μου έχουν δημοσιευτεί σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και συγγράμματα.

Υπήρξα, από το 2010 αρθρογράφος κινηματογράφου  στα περιοδικά ΛYKOS, Μove it, Μπομπίνα. Συνεργάζομαι με τα Ψυχο-γράφήματα από το 2011.

Ως μέλος του Κινηματογραφικού Τομέα του Παν. Αθηνών, έχω σκηνοθετήσει την ταινία μικρού μήκους “Bunny(s)Cake” (2014) και συν-σκηνοθετήσει το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Στις ίδιες θέσεις” (2014). Επιμελήθηκα το σεμινάριο του Τομέα “Κινηματογράφος και Εφηβεία” (2013-2014).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ:
Ημερομηνίες: 17 Μαρτίου– 27 Απριλίου 2016 (6 εβδομάδες)
Κόστος: 20 ευρώ /εβδομάδα – σύνολο 6 εβδομάδων: 120 ευρώ (σε 2 δόσεις)
Έκπτωση 10% σε ανέργους, φοιτητές, συνταξιούχους & σε περιπτώσεις που γράφονται 2 ή περισσότερα άτομα μαζί!

Email για κρατήσεις: seminaria@psy-che.gr
Τηλέφωνο για πληροφορίες: 697 411 6445
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Για την εγγραφή σας απαιτείται έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, καθώς στις ομάδες συμμετέχει περιορισμένος αριθμός ατόμων και συμπληρώνονται γρήγορα.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μπορείτε να κατεβάσετε την αίτηση συμμετοχής, να τη συμπληρώσετε και να τη στείλετε στο:  seminaria@psy-che.gr
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Διοργάνωση
Psy-che_m