Χριστιανισμός και εκκοσμίκευση

megaron plusΤρίτη 18 Νοεμβρίου, ώρα 19:00

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

 

Συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης,

Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος «Άρτος Ζωής»

Οι εκδηλώσεις του Κύκλου «Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο» του Megaron Plus συνεχίζονται την Τρίτη 18 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, με την ομιλία του Διδάκτορος Φιλοσοφίας Θοδωρή Δρίτσα, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Θρησκευτικού Εκπαιδευτικού και Φιλανθρωπικού Λυμπεροπούλειου  Ιδρύματος «Άρτος Ζωής» και μεταφραστή, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα «Χριστιανισμός και εκκοσμίκευση». Ο κύκλος των διαλέξεων πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον «Άρτο ζωής».

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ο οποίος αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα σχετικά με τον νέο αυτό κύκλο του Megaron Plus: «Η παράδοξη επιμονή του θρησκευτικού φαινομένου στον σύγχρονο κόσμο και η καθοριστική […] επιρροή του, αντίθετα από τις ιστορικές προβλέψεις, καθιστά αναγκαία την ανοιχτή και αδογμάτιστη επανασυζήτησή του. Αυτό ακριβώς θα αποπειραθούμε […], μακριά πάντως από τις σχετικές αφορμές της επικαιρότητας. Ο διάλογος της θρησκείας (περισσότερο της χριστιανικής αναπόφευκτα) με τη σύγχρονη φιλοσοφία, ο διάλογος των θρησκειών μεταξύ τους, καθώς και η σχέση της με την εκκοσμίκευση και τη δημοκρατία είναι οι πτυχές που διαλέξαμε […] να συζητήσουμε». Σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό στηρίζεται η διοργάνωση του νέου κύκλου διαλέξεων του Megaron Plus με τίτλο «Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο», στη διάρκεια του οποίου τέσσερις εξέχοντες ομιλητές, άνθρωποι του πνεύματος, πανεπιστημιακοί, καθηγητές φιλοσοφίας, θεολόγοι και νομικοί που έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το αντικείμενο, θα δώσουν ισάριθμες διαλέξεις. 

Χριστιανισμός και εκκοσμίκευση

O Θοδωρής Δρίτσας, ο τρίτος κατά σειρά ομιλητής του κύκλου «Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο», γράφει τα εξής στο εισαγωγικό σημείωμά του σχετικά με το θέμα της διάλεξης του στο Μέγαρο: «Το δίπολο πνευματικό/κοσμικό δεν καθορίζει μονάχα τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους, αλλά διατρέχει όλα τα επίπεδα της κουλτούρας, από την πολιτική και την εκπαίδευση μέχρι την τέχνη και την ιστορική μας κατανόηση. Ωστόσο, η σχέση των δύο πόλων δεν είναι μια σχέση αντιπαλότητας και αμοιβαίου αποκλεισμού, αλλά μια διαλεκτική αλληλονοηματοδότηση, όπου ο κάθε πόλος επενεργεί στο εσωτερικό του άλλου. Η δαιμονοποίηση της εκκοσμίκευσης από μια αμιγώς “πνευματική” σκοπιά δεν κάνει τίποτε άλλο από το να λησμονεί την ιστορία της ίδιας της πνευματικότητας, που διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται από τον αγώνα της εντός του κόσμου».

Ο Θοδωρής Δρίτσας

… γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Διδακτορικό Φιλοσοφίας). Έχει διδάξει Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών και εργάζεται ως μεταφραστής. Από τον Ιούνιο του 2014 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος «Άρτος Ζωής».

Ο Κύκλος «Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο» πραγματοποιείται σε συνεργασία με Θρησκευτικό Εκπαιδευτικό και Φιλανθρωπικό Λυμπεροπούλειο Ίδρυμα «Άρτος Ζωής».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοιχτή σε όλους. Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης: https://webcast.grnet.gr/

Για περισσότερες πληροφορίες: