Μπορεί το Facebook να επηρεάσει τις σχέσεις μας;

Τα εκατομμύρια των χρηστών του Facebook σίγουρα έχουν κάποιο λόγο που το χρησιμοποιούν. Μια αναπάντεχη εξέλιξη στον τομέα των επικοινωνιών έχει πυροδοτήσει πολλές συζητήσεις σχετικά με την επιρροή αυτού του κοινωνικού δικτύου με κύριο άξονα το αν μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο του σχετίζεσθαι.

Ανάλογα με το αν χρησιμοποιεί ή όχι κανείς το Facebook υπάρχει και η απάντηση που δίνει. Όσοι το έχουν αποφύγει μέχρι σήμερα (δεν είναι σίγουρο αν θα συνεχίσουν και στο μέλλον), ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις τους μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά, καθώς χάνεται η προσωπική επαφή. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι άνθρωποι κλεισμένοι σ’ ένα δωμάτιο, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μόνο αντικοινωνικοί μπορούν να γίνουν και να χάσουν κάθε θετικό στοιχείο της πραγματικής κοινωνικής συναναστροφής, του αληθινού κόσμου που βρίσκεται έξω από το σπίτι.

Απ’ την άλλη πλευρά υπάρχουν οι ένθερμοι υποστηρικτές του Facebook, οι οποίοι θεωρούν ότι μ’ αυτό τον τρόπο κρατούν ζεστές σχέσεις που θα χάνονταν λόγω έλλειψης χρόνου ή λόγω απόστασης. Επίσης, θεωρούν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να βρουν φίλους που είχαν χάσει από παλιά ή να αναθερμάνουν παλιές σχέσεις.

Ολοένα και περισσότεροι ερευνητές ασχολούνται με το θέμα. Αν σας ενδιαφέρει περισσότερο αξίζει να διαβάσετε τις δημοσιεύσεις της κοινωνικής ερευνήτριας Danah Boyd, στην ιστοσελίδα www.danah.org, αλλά και του Έλληνα ψυχολόγου, Επίκουρου Καθηγητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ευστράτιου Παπάνη στο προσωπικό του blog http://epapanis.blogspot.com/.

Δεν υπάρχει όμως μόνο το Facebook. Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης συνεχώς αυξάνονται, πολλές απ’ αυτές μάλιστα με προσδιορισμένα κριτήρια (ομορφιά, οικονομικό ή κοινωνικό status κλπ). Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το νέο είδος κοινωνικής συναναστροφής βρίσκεται μόνο στην αρχή και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει σε 10, 30 ή 50 χρόνια. Πόσο μακριά μπορεί να πάνε αυτές οι φιλίες και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν κάποια δίκτυα και οι διαχειριστές τους; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.