Ας Παίξουμε!

Imera Mousikotherapeias 2015_Day_GRΗ Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μουσικοθεραπείας (EMTC), ετοιμάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά μία μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή για την Μουσικοθεραπεία στις 15 Νοεμβρίου 2015 οργανώνοντας παρουσιάσεις, δράσεις, και εργαστήρια, με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό. Η σύνδεση και η επικοινωνία που πετυχαίνουμε παίζοντας μαζί μουσική αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία της Μουσικοθεραπείας, γιαυτό και το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Ας Παίξουμε!».

Στο πλαίσιο αυτής της γιορτής, ο Ελληνικός Σύλλογος Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ), σας καλεί στις δημιουργικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα για να γνωρίσετε από κοντά την μεταμορφωτική δύναμη της Μουσικοθεραπείας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών www.musictherapy.grγια τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα και στο www.europeanmusictherapyday.com για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Αθήνα

Κεντρική Εκδήλωση:

Βιωματικό εργαστήριο, προβολή ταινίας και συζήτηση. Βιωματικό εργαστήριο μουσικοθεραπείας με μουσικοθεραπευτές μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών και  προβολή της ταινίας The Music Never Stopped του Jim Kohlberg (βασισμένη σε αληθινή ιστορία που κατέγραψε o πρόσφατα χαμένος νευρολόγος Oliver Sacks).

Πότε: Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015.

15.00: ώρα προσέλευσης για το εργαστήριο

15.30-17.30: βιωματικό εργαστήριo

17.30- 18.00: διάλειμμα, ερωτήσεις, συζήτηση

18.00: Ώρα προσέλευσης για την προβολή

18.15-20.15: προβολή ταινίας

20.15-21.00: συζήτηση και λήξη

Πού: EXILE FILMS, Αθηνάς 12, Μοναστηράκι

Πληροφορίες: Για τη συμμετοχή στο εργαστήριο απαιτείται δήλωση συμμετοχής τηλεφωνικά ή μέσω mail: Αραχωβίτη Ευαγγελία (6938109816), Μπουζιώτη Κάνδια (6944883091), espemgr@gmail.com

Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει κουτί ενίσχυσης για τις δομές αλληλεγγύης προσφύγων. Επίσης θα γίνεται συγκέντρωση των παρακάτω ειδών πρώτης ανάγκης: μωρομάντηλα, μπάρες σαπουνιών, αντισηπτικά σε μικρή συσκευασία, οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες.

Ραδιοφωνική εκπομπή.

Μέλη του ΔΣ του ΕΣΠΕΜ επισκέπτονται την εκπομπή “Παρτιτούρες” και συζητούν με την Λίλη Καρατζαφέρη.

Πότε: Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, στις 8.

Πού:Αθήνα 9,84

Ομιλία, προβολή ταινίας και συναυλία: Ομιλία για τη Μουσικοθεραπεία και την Κοινωνική Μουσικοθεραπεία από την μουσικοθεραπεύτρια Πελίνα Ευαγγέλου. Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ: « Όταν αρχίζει το τραγούδι» σε σκηνοθεσία Γιάννη Πόθου και μουσική Π. Ευαγγέλου με θέμα τη συμβολή της Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μίας ενήλικης κοπέλας με απώλεια όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Μουσική εμφάνιση του συγκροτήματος «Ονειρέματα» σε ένα μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Τραγούδια θέλω να σου πω». Το μουσικό σχήμα «Ονειρέματα» αποτελείται από τρία νέα κορίτσια με υπέροχες φωνές, εκπαιδευόμενες στο Κέντρο Ημέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Aμυμώνη» και δημιουργήθηκε το 2009 από την Π. Ευαγγέλου ως έργο Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας.

Πότε: Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στις 19:00.

Πού: Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα.

Πληροφορίες: Πελ. Ευαγγέλου,6945 899944, pelinaevangelou@hotmail.com

Ραδιοφωνική εκπομπή για τη μουσικοθεραπεία με την μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Καλλιώδη και τον Γιάννο Ηλιάδη.

Πότε: Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στις 23:00.

Πού: στην εκπομπή TRANSition στο διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Πορτοκαλί http://portokaliradio.gr

Βιωματικό εργαστήριο: Μουσικοθεραπεία: Θεωρητικό πλαίσιο και κλινικές εφαρμογές, με την μουσικοθεραπεύτρια Ευφροσύνη Πάτρα.

Πότε-Πού: Σάββατο 14 Νοεμβρίου στις 18:00 στο Διεθνές Ωδείο Αθήνας, Ηλιούπολη.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στις 18:00 στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Ηλιούπολη.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 11:00 στο Κέντρο «Σχετίζεσθαι», Υμηττός.

Πληροφορίες: Ευφ. Πάτρα, 6974998452, effrosyni.patra@hotmail.com

 

Θεσσαλονίκη

Βιωματικό εργαστήριο για τους γονείς, τα παιδιά και το προσωπικό του  ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ Συκεών Θεσσαλονίκης με το μουσικοθεραπευτή Μίλτο Χαραλαμπίδη.

Πού: Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, Συκιές

Πότε: Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, 17:00-19:00

Πληροφορίες: Μ. Χαραλαμπίδης, 694 208 5068, miltos87@gmail.com

Κέρκυρα

Παρουσίαση-Εργαστήριο: Πώς λειτουργεί ο Ομαδικός Κλινικός Αυτοσχεδιασμός στη Μουσικοθεραπεία με την Μουσικοθεραπεύτρια και Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσικής Ψυχολογίας Ιωάννα Ετμεκτσόγλου.

Πότε: Κυριακή 15 Νοεμβρίου, 17:00-19:00.

Πού: Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Παλαιό Φρούριο).

Πληροφορίες: Ιωάννα Ετμεκτσόγλου , 6947727882, e_ioanna@otenet.gr

 

Πάτρα

«Αυτοσχέδια – Ζω» μια Διαδραστική Μουσική Παράσταση, βασισμένη σε τρεις άξονες: σώμα – ρυθμός – φωνή με τις μουσικοθεραπεύτριες Γιώτα Ανδρεοπούλου και Χριστίνα Καλλιώδη.

Πότε: Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 20:00.

Πού: Εργαστήρι Μουσικής Εμπειρίας και Μάθησης, Μαιζώνος 16

Πληροφορίες: Γιώτα Ανδρεοπούλου, 6977707445, yiota_andreou@yahoo.gr, Χριστίνα Καλλιώδη, christinakalliodi@yahoo.gr

Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει κουτί ενίσχυσης για τις δομές αλληλεγγύης προσφύγων. Επίσης θα γίνεται συγκέντρωση των παρακάτω ειδών πρώτης ανάγκης: μωρομάντηλα, μπάρες σαπουνιών, αντισηπτικά σε μικρή συσκευασία, οδοντόβουρτσες και οδοντόκρεμες.

Χίος

«Ας παίξουμε»: Ανοιχτή ομάδα μουσικοθεραπείας με τα παιδιά των προσφύγων και τους εθελοντές του Κέντρου Συγκέντρωσης Προσφύγων στη Χίο, με τη μουσικοθεραπεύτρια Μίτσυ Ακογιούνογλου, PhD, RMT.

Πότε: Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις 12.00 

Πού: Κέντρο Συγκέντρωσης Προσφύγων Χίου

Πληροφορίες: Μίτσυ Ακογιούνογλου, 6974 893815, mitsiako@gmail.com

Λίγα λόγια για την Μουσικοθεραπεία

Η Μουσική επιδρά ευεργετικά στην Υγεία μας !

Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Κι όμως συχνά δεν συνειδητοποιούμε πόσο πολύ μας επηρεάζει. Μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό, ηρεμία, χαρά και λύπη, μπορεί να εγείρει αναμνήσεις, να μας συνδέσει άμεσα με τα συναισθήματά μας, βοηθώντας να εκφραστούμε και να επικοινωνήσουμε με τους άλλους.

Η θετική επίδραση της μουσικής στο σώμα και στην ψυχή επιβεβαιώνεται ερευνητικά. Η μουσική επηρεάζει θετικά λειτουργίες του εγκεφάλου, αναπτύσσει τη νοημοσύνη, μας ενεργοποιεί, μας κινητοποιεί, αφυπνίζει συναισθήματα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Επειδή είμαστε όλοι μουσικά όντα και έχουμε μία έμφυτη μουσικότητα. Όλοι μας μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της διαλέγοντας τι θα ακούσουμε, παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο ή τραγουδώντας.

Μουσικοθεραπεία

Η μουσικοθεραπεία είναι ένα κατοχυρωμένο και ερευνητικά τεκμηριωμένο επάγγελμα υγείας. Χρησιμοποιεί τις ιδιότητες των στοιχείων της μουσικής (του ρυθμού, της μελωδίας, της αρμονίας κλπ) για να δημιουργήσει ένα μέσο αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης. Σε μια συνεδρία μουσικοθεραπείας, οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούν

ποικιλία μουσικών οργάνων και τη φωνή τους, δημιουργώντας μια μουσική γλώσσα που αντανακλά τη ψυχοσυναισθηματική και σωματική τους κατάσταση. Η διαδικασία αυτή τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο αλλά και με τους άλλους γύρω τους.

Οι μουσικοθεραπευτές υποστηρίζουν και συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιώντας μουσικοθεραπευτικές τεχνικές, σύμφωνα με διάφορα θεωρητικά μοντέλα και την εξειδίκευσή τους. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα συνδυασμό μουσικού αυτοσχεδιασμού, ακρόασης, σύνθεσης, τραγουδιού και χρήσης λόγου προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ατόμου ή της ομάδας.

Η μουσικοθεραπεία λειτουργεί ατομικά και ομαδικά σε νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα ημέρας, κέντρα ψυχικής υγείας κ.α. Το φάσμα των πληθυσμών που μπορούν να ωφεληθούν από τη μουσικοθεραπεία είναι ευρύ: παιδιά και ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές, νευρολογικές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις κ.α.

Οι μουσικοθεραπευτές είναι καταρτισμένοι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει  αναγνωρισμένο πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών (πτυχίο ή μεταπτυχιακό),  προκειμένου να ανταποκρίνονται με ασφάλεια και υπευθυνότητα στις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Σήμερα στην Ευρώπη εργάζονται περισσότεροι από 5.000 μουσικοθεραπευτές σε δημόσια και ιδιωτικά πλαίσια. Η μουσικοθεραπεία όμως φτάνει μόνο σε ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού που θα μπορούσε να βοηθηθεί.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικοθεραπείας είναι να γνωρίσει το ευρύτερο κοινό τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τη συμβολή της Μουσικοθεραπείας σε ένα πιο διευρυμένο και ολιστικό σύστημα υγείας και φροντίδας.