Αυτισμός: Πράξεις, όχι λόγια

presveia Kyprou - spiti tis KyprouΤην Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 και ώρα 20:00 θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, εκδήλωση με θέμα, Αυτισμός: Πράξεις, όχι λόγια.

Θα μιλήσουν ο Παιδοψυχολόγος Δρ Νεόφυτος Λ. Παπανεοφύτου με θέμα, Ο αυτισμός ως προτεραιότητα και κατ’ επείγον, μείζον κοινωνικό θέμα: Ο δρόμος και οι ευθύνες πολιτείας και επιστήμης,  η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια Αντιγόνη Αποστολοπούλου με θέμα, Αυτισμός: Από την Επίγνωση στην Αποδοχή και η Παιδοψυχίατρος, Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια Σταματία Τσούμα με θέμα, Φαρμακευτική βοήθεια στον αυτισμό.

Ο δρ Νεόφυτος Λ. Παπανεοφύτου γεννήθηκε στην Κύπρο. Είναι παιδοψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Η κλινική του πρακτική εστιάζει σε παιδιά μικρών ηλικιών και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη της μετανάστευσης και της επιπολιτισμικής αφομοίωσης ως διαδικασίες που επηρεάζουν τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Έχει λάβει εκτεταμένη εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με την παιδική κακοποίηση και την παραμέληση ανηλίκων ενώ έχει διεξάγει πολυάριθμες ιατροδικαστικές συνεντεύξεις. Διατηρεί ιατρεία στο κέντρο του Μανχάταν και στο Κίνγκστον στη Νέα Υόρκη και από το 2000 παραδίδει μαθήματα Ψυχολογίας στο City University of New York. Στο πλαίσιο των συστηματικών προσπαθειών του για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της έρευνας και της θεραπείας, για τη στήριξη ανθρώπων όλων των ηλικιών στο φάσμα του αυτισμού, ίδρυσε, πρόσφατα, τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Magic Always Happens, Inc., με έδρα τις ΗΠΑ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των δύο παιδικών του βιβλίων, Magic Always Happens: My Daddy Loves Me! (Κάτι Μαγικό Πάντα Συμβαίνει! Ο Μπαμπάς Μου Με Αγαπάει!) και  Fluffadelia: A Friendly Feathers Happy Train Ride Story!, διατίθενται για την υποστήριξη του φιλανθρωπικού του έργου. Η πρόσφατη μελέτη του με τίτλο Acculturation experiences and personality characteristics of Greek-Americans (Εμπειρίες επιπολιτισμού και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των Ελληνο-αμερικανών) διατίθεται επίσης διεθνώς. Ο δρ Παπανεοφύτου διοργανώνει, τώρα, το 1ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα και τη Θεραπεία του Αυτισμού στην Κύπρο (1st Annual Cyprus International Conference on Autism Treatment and Research), που θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο στις 18 – 22 Νοεμβρίου 2016.

Η Αντιγόνη Αποστολοπούλου είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας. Αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, συνέχισε τις σπουδές της για Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και την Συμβουλευτική στην Υγεία, την Εργασία και την Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε με άτομα με ψυχικές και αναπτυξιακές διαταραχές στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Elpis Care στο Λουτράκι, ενώ συνεργάζεται με το Κέντρο Ημέρας Franco Basaglia, στην Αθήνα, όπου ασκεί ψυχοθεραπευτικό και συμβουλευτικό έργο με τους εξυπηρετούμενους του κέντρου. Η ερευνητική της δραστηριότητα περιλαμβάνει ανακοινώσεις σε συνέδρια με κύριους τομείς ενδιαφέροντος την κοινωνική ψυχολογία, την θεραπευτική πρακτική και τη σχέση της τέχνης με την επιστήμη της ψυχολογίας. Έχοντας υιοθετήσει μία υπαρξιακή στάση απέναντι στον άνθρωπο και τη ζωή, δημιούργησε Το 23ο Γράμμα, μία διαδικτυακή κοινότητα που υπηρετεί την ανθρωπιστική ματιά απέναντι στην ψυχική διαταραχή και αξιοποιεί την καλλιτεχνική έκφραση για την καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων και των καταστάσεων της ανθρώπινης ψυχής. Παράλληλα, διατηρεί άμεση επαφή με τις επιστημονικές εξελίξεις του χώρου της ψυχολογίας, συμμετέχοντας σε συνέδρια, ομιλίες και σεμινάρια.

Η Σταματία Τσούμα γεννήθηκε το 1978 στο Περιστέρι Αττικής. Μεγάλωσε στην Αμφιλοχία του νομού Αιτωλοακαρνανίας όπου και τέλειωσε το Γενικό Λύκειο το 1996. Το 2003 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και στη συνέχεια υπηρέτησε το αγροτικό της στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας. Η πενταετής ειδίκευση της στην Παιδοψυχιατρική πραγματοποιήθηκε στα νοσοκομεία 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, Νοσοκομείο Ryhov στο Jönköping της Σουηδίας, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (παράρτημα Πειραιά) και Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Παράλληλα με την ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής εκπαιδεύτηκε και στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία ενηλίκων, εφήβων και παιδιών στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς στην Αθήνα. Τέλος έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό παιδοψυχιατρικών και ψυχιατρικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συνεδρίων. Σήμερα ζει και εργάζεται ως ιδιώτης παιδοψυχίατρος στο Αγρίνιο του νομού Αιτωλοακαρνανίας.