Αυτισμός & Παιχνίδι – SSIP

ΔΙΚΕΨΥ_logoΈναρξη: 25/06/2016
Λήξη: 26/06/2016
Διάρκεια: 16 ώρες
Ώρες: Σάββατο/ Κυριακή: 10:00-18:00
Χώρος διεξαγωγής: ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ (Πολυτεχνείου 32, 3ος όροφος, Ν. Ηράκλειο, Αττικής)
Εισηγητές: Ορφανάκη Ελευθερία (Ψυχολόγος, Ειδικός ΑΒΑ, RDI Certified Consultant) , Πασπάλη Ασπασία (Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος MSc, BSc, Ψυχοθεραπεύτρια, Διευθύντρια ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ )

Ένα αποκλειστικά Βιωματικό και Πρακτικό Σεμινάριο για ειδικούς ψυχικής υγείας, νηπιαγωγούς,εκπαιδευτικούς και γονείς.

Στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ δουλεύουμε με παιδιά στο Φάσμα από το 1999. Η εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, αλλά και τα σύγχρονα δεδομένα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ συνεργάζεται με τον National Autistic Society – NAS, ως το πρώτο υπό πιστοποίηση Πρότυπο Κέντρο Αυτισμού στην Ελλάδα), μας έχουν δείξει πως το παιχνίδι είναι ο απλούστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος  διδασκαλίας ενός παιδιού με ΔΑΦ.
Το ίδιο δεν συμβαίνει άλλωστε και με τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης; 
Το σεμινάριο αυτό αφορά στη χρήση του παιχνιδιού ως μέσο ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών που είναι στο φάσμα του αυτισμού.
Το υλικό του είναι δομημένο έτσι ώστε να παρουσιαστεί βιωματικά και να μπορεί να εφαρμοστεί και στο σπίτι. Θα παρουσιαστεί πλήθος δοκιμασμένων παιχνιδιών, το καθένα από τα οποία θα αντιστοιχεί στο επίπεδο λειτουργικότητας του παιδιού και θα αποσκοπεί στη διδασκαλία συγκεκριμένων δεξιοτήτων και την κατάκτηση της επικοινωνίας.
Θα αναλυθούν οι δυσκολίες στο παιχνίδι για τα παιδιά με ΔΑΦ, τα στάδια του παιχνιδιού ανάλογα με το επίπεδο λειτουργικότητας του παιδιού και οι τρόποι παρέμβασης για την ενίσχυση δεξιοτήτων και επικοινωνίας. Θα δοθούν ιδέες για πλήθος παιχνιδιών τα οποία θα παρουσιαστούν βιωματικά.
Οι γονείς που θα παρακολουθήσουν το Σεμινάριο θα μπορούν να συνεχίζουν την αποκατάσταση του παιδιού τους στα πλαίσια της καθημερινής οικογενειακής ζωής.Χρησιμοποιώντας τη χαρά που προσφέρει το παιχνίδι θα του μεταδώσουν γνώσεις και δεξιότητες και θα ενισχύσουν στο μέγιστο βαθμό το συναισθηματικό δέσιμο και τη μεταξύ τους επικοινωνία.
Ενδεικτικές Θεματικές Ενότητες

  • Ποιες είναι οι ρίζες του παιχνιδιού
  • Πως διαφοροποιείται το παιχνίδι στα παιδιά με αυτισμό
  • Ανορθόδοξο Παιχνίδι
  • Στόχοι του Προγράμματος
  • Αξιολόγηση δεξιοτήτων παιχνιδιού
  • Φόρμα παρατήρησης
  • Παρουσίαση επιπέδων (Α+Β+Γ) παιχνιδιού
  • Λειτουργικό – Κατασκευαστικό Παιχνίδι
  • Συμβολικό Παιχνίδι-Παιχνίδι με κανόνες
  • Μεθοδολογία ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων στα διάφορα επίπεδα παιχνιδιών Παρουσίαση παιχνιδιών

Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιηθεί βιντεοσκοπημένο υλικό με πραγματικά περιστατικά στο ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.

Για την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στο πρακτικό κομμάτι του σεμιναρίου θα δημιουργηθούν ομάδες και η κάθε ομάδα θα δουλέψει με το δικό της υπολογιστή και το cd που θα δοθεί για την αξιολόγηση πραγματικού περιστατικού. 
Κόστος συμμετοχής: 
 
Για εγγραφές έως 13/06         180€   
Για εγγραφές από 14/06         200€
Στις αναγραφόμενες τιμές δε περιλαμβάνεται το νόμιμο ποσοστό Φ.Π.Α 23%.
 
Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν το υλικό των εισηγήσεων σεCD μαζί με το ειδικό Αξιολογητικό έντυπο SSIP του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ, καθώς και βεβαίωση παρακολούθησης.
Για εγγραφές, παρακαλούμε όπως συμπληρώσετε την αίτηση εγγραφής στο link http://www.dikepsy.gr/index.php?view=view_article&option=news&item=1463580247&lang=el και το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ θα σας αποστείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Επισκέπτεστε συχνά την ιστοσελίδα μας http://www.dikepsy.gr για νέες ανακοινώσεις σχετικά με το σεμινάριο.
Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στo τηλ: 698 8080383