12 – 14 Οκτωβρίου 2018 / Trii Art Hub, Δράκου 9, Κουκάκι, Μετρό Συγγρού Φιξ

Εκθέσεις / Εργαστήρια / Προβολές / Συζητήσεις / Δρώμενα / Μουσική

Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, 12.00 – 22.00 /

Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, 19.00

Είσοδος ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Για 11η χρονιά, το Φεστιβάλ ART4MORE «I Look at You», στις 12, 13 και 14 Οκτωβρίου 2018, από τον φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ». Τρεις ημέρες γεμάτες Εκθέσεις, Εργαστήρια, Συζητήσεις και Μουσική, σε ένα ιστορικό κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, στον πολυχώρο τέχνης Trii Art Hub (Δράκου 9, Κουκάκι, Μετρό Συγγρού Φιξ).

Η θεματική του φετινού φεστιβάλ «I Look at You», παραπέμπει στη διαδικασία της ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας, καθώς ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος εμπλέκονται στην εμπειρία του βλέμματος. Ενεργοποιούν και συχνά δραματοποιούν εκ νέου «το βλέμμα της μητέρας, όπου το μωρό θα «καθρεφτίσει» τον εαυτό του στα μάτια της μητέρας του και σταδιακά θα αποκτήσει συνείδηση της εξατομικευμένης μοναδικότητάς του. Το «βλέμμα» ωστόσο είναι και η αυτονόητη βιωματική δράση, η οποία συμβαίνει κατά τη διάρκεια της θέασης του έργου και λαμβάνει χώρα ανάμεσα στο θεατή και το έργο.

Όπως σε κάθε φεστιβάλ ART4MORE έτσι και για το 2018 δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν εκθέσεις, να λάβουν μέρος σε συζητήσεις και σε εργαστήρια που αναδεικνύουν τη θετική σχέση τέχνης και ψυχικής υγείας, αλλά και να απολαύσουν τσιγγάνικη jazz μουσική με άρωμα Ελλάδας από το συγκρότημα Gadjo Dilo, σε ένα μοναδικό live την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018.

Το Φεστιβάλ ART4MORE υλοποιείται από το 2007 ετησίως από τον φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου), στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και στην καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων που συνοδεύουν τις παθήσεις ψυχικής υγείας. Το ART4MORE έχει εδραιωθεί ως το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα που αναδεικνύει τη θετική σχέση τέχνης και ψυχικής υγείας, έχοντας φιλοξενήσει μέχρι σήμερα πάνω από 300 διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες από διάφορες μορφές τέχνης.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ (Σάββατο 13/10 και Κυριακή 14/10, 12:00 – 22:00)

Η έκθεση συγκροτείται από τέσσερις εκθεσιακές υπο-ομάδες, που παρουσιάζουν ταυτόχρονα διαφορετικές προσεγγίσεις για την ανάδειξη της σχέσης τέχνης και ψυχικής υγείας:

1. Έκθεση των καλλιτεχνών:

Αποστολίδου Κατερίνα, Αρβανίτης Νίκος, Διακομή Κατερίνα, Ιωάννου Δημήτρης, Καμά Ελένη, Κόντη Μαρία, Σκαλτσάς Γιάννης, Στράτου Δανάη, Φουτρής Δημήτρης, Χριστόπουλος Κώστας.

Επιμέλεια: Καναρέλης Νίκος, Εικαστικός Ζωγράφος

2. Ενότητα “Art Residencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας” / ΕΔΡΑ-ΑΣΚΤ

Η «ΕΔΡΑ» έχει εδραιώσει ουσιαστική συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Μνημόνιο Συνεργασίας) και το Γραφείο Διασύνδεσης της Σχολής (www.dasta.asfa.gr). Μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία και ειδικότερα μέσα από τη δράση «Art Residencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας» που υλοποιείται από το 2016, αναδυόμενοι καλλιτέχνες / φοιτητές της Σχολής:

  • επισκέπτονται δομές ψυχικής υγείας και με την επίβλεψη εικαστικών θεραπευτών ή εργοθεραπευτών των δομών και του επιβλέποντα οργανωτικού υπεύθυνου του project Νίκου Καναρέλη, υλοποιούν συναντήσεις σύντομου χρονικού διαστήματος, όπου συνεργάζονται και συνδημιουργούν με τα μέλη-λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας έργα τέχνης.

Κάθε καλλιτέχνης αναλαμβάνει να προτείνει ένα concept πάνω στο οποίο δουλεύει η ομάδα για τη δημιουργία ενός συλλογικού έργου, το οποίο συμπεριλαμβάνει τα πολλά μικρά δημιουργήματα των μελών. Την τελική του μορφή επιμελείται ο καλλιτέχνης.

  • επισκέπτονται καλλιτεχνικούς σταθμούς της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και πραγματοποιούν ένα εικαστικό workshop, στο οποίο συνδημιουργούν με λήπτες.

Τα έργα, καθώς και τα στιγμιότυπα της υλοποίησής τους θα εκτεθούν στο Φεστιβάλ ART4MORE.

Επιμέλεια: Λέκκα Ιωάννα – Μαρία, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι»

3. Φωτογραφική Έκθεση ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

Η Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» στο πλαίσιο του εμπλουτισμού των θεραπευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζει στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου έχει εντάξει από το 2017 «Σεμινάριο Φωτογραφίας» για τους λήπτες υπηρεσιών του φορέα Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», με την εθελοντική στήριξη μελών του φωτογράφου Βαγγέλη Ταμβάκου (www.artamvakos.gr).

Τα αποτελέσματα του σεμιναρίου θα αποτελέσουν υλικό για την ειδική φωτογραφική ενότητα της Έκθεσης, η οποία θα εστιάσει στην ιδιαίτερη ματιά των ληπτών, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Επιμέλεια: Ταμβάκος Βαγγέλης, Φωτογράφος, Φωτογραφική Ομάδα “Instantane”

4. Ενότητα “Art as Therapy” /  Έκθεση αποφοίτων του Ετήσιου Σεμιναρίου του Κ.Δ.Β.Μ  «ΕΔΡΑ»

Η έκθεση περιλαμβάνει μια επιλογή των έργων που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των βιωματικών εκπαιδευτικών ενοτήτων του ετήσιου σεμιναρίου “Art as Therapy”. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την εκπαιδευτική περίοδο 2017-2018 από το Φορέα Ψυχικής Υγείας Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ», το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «ΕΔΡΑ» και το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού έργου Art Therapy από τον Φορέα «Ψυχολογία Τέχνη».

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική παρέμβαση έχει ως απώτερο σκοπό την αξιοποίηση της αυθόρμητης εικαστικής δημιουργίας ως μέσο συναισθηματικής έκφρασης και επικοινωνίας με τον εαυτό και την ομάδα. Το σεμινάριο προσφέρει τα κατάλληλα εργαλεία  για την κατανόηση της θεραπευτικής δύναμης που έχει η τέχνη σε διάφορα θεραπευτικά πλαίσια, την ιστορική αναδρομή και την εξέλιξη της Art therapy έως σήμερα.

Επιμέλεια: Κόντη Μαρία, Εκπαιδευτικός – Εικαστικός

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ:

(Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής στο ” title=”" title="" title="