«Ψυχικά όρια και εσωτερική ελευθερία» – Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

Χρόνος ανάγνωσης 3 ΄

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019,  ώρα 11:00 – 15:00 στον Πολυχώρο Shantom.

Τα ψυχικά όρια και η εσωτερική ελευθερία, πάνε πάντα μαζί.

Μέσω συναισθηματικών και πνευματικών ωριμάνσεων, δημιουργείται ένα κανάλι ψυχικού χώρου που επιτρέπει αλλαγές στο επίπεδο συνειδητότητας και διαδικασίες αυτογνωσίας.

Σε σχέση με τον άλλο, όριο είναι η συμπεριφορά του ενός να μην βλάπτει τον άλλο, αναγνωρίζοντας το αμοιβαίο δικαίωμα ελευθερίας τους.

Εσωτερικά όρια είναι η διάκριση, η διατήρηση ενός υψηλού συστήματος αξιών σε όλες τις συνθήκες και καταστάσεις. Η φροντίδα μιας καθημερινότητας που ρέει κ.α.

Η χοροθεραπεία θα μας  δώσει τα εργαλεία για να θέσουμε ή να άρουμε όρια και να προσδιορίσουμε πώς στην παρούσα στιγμή ορίζουμε την ελευθερία για μας.

Χώρος διεξαγωγής: Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας (στάση μετρό Χολαργός), 152 31 Κάτω Χαλάνδρι.

Ημερομηνία διεξαγωγής: 3 Μαρτίου 2019.

Δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι Παρασκευή 1 Μαρτίου γραμματεία του Shantom.

Ώρα διεξαγωγής: 11:00-15:00.

Τηλ. 210-6717529, email: info [@] shantala.gr.

Ώρες λειτουργίας γραμματείας: Τρίτη & Πέμπτη10.30-13.30, Δε έως Παρ. 18.00-22.00.

Ιστοσελίδα: www.shantala.gr

Οδηγίες πρόσβασης: http://www.shantala.gr/sh_map.html

Για τη χοροθεραπεία: Η χοροθεραπεία αντιμετωπίζει τα προβλήματα του ατόμου στον τομέα της εκφραστικής συμπεριφοράς. Με τον όρο αυτό προσδιορίζονται οι τρόποι με τους οποίους ο συμμετέχων επικοινωνεί. Αυτό που κάνει ή δεν κάνει, καθώς επίσης και τις σχεδιασμένες ή μη σχεδιασμένες επιδράσεις του πάνω στο περιβάλλον. Η αλλαγή επέρχεται άμεσα στον τομέα της εκφραστικής κίνησης. Ο συμμετέχων υποκινείται να «βγάλει προς τα έξω» μεγαλύτερη κινητική συμπεριφορά και να συνειδητοποιήσει ότι έχει περισσότερες δυνατότητες και επιλογές για αντίδραση, συναναστροφή και δημιουργία.

Η χοροθεραπεία προσφέρει ένα δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση των περιοριστικών συνηθειών, όπως αυτές εκδηλώνονται στη στάση του σώματος, στα καθημερινά «πεζά» πρότυπα κινήσεων και στις εκφραστικές χειρονομίες, καθιστώντας το ασυνείδητο, συνειδητό. Επιτρέπει στον άνθρωπο να κατανοήσει τις αυθεντικές ποιότητες του βαθύτερου πυρήνα της ύπαρξής του και να εναρμονιστεί με αυτές.

Οι απελευθερωτικές διαδικασίες της χοροκινητικής έκφρασης, καλλιεργούν καινούργιες δυνατότητες ύπαρξης, εξέλιξης, επικοινωνίας και μάθησης, οι οποίες γεμίζουν τους συμμετέχοντες με ζωντάνια, χαρά και αισιοδοξία.

Τι μπορεί κάποιος να περιμένει από την χοροθεραπεία;

  • Αποδέσμευση ψυχοσωματικών εντάσεων
  • Μείωση του άγχους
  • Πρόληψη και αυτο-θεραπεία ψυχοσωματικών ασθενειών
  • Απελευθέρωση της κίνησης και ανάπτυξη του προσωπικού τρόπου έκφρασης
  • Ευκαμψία
  • Βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας με τους γύρω
  • Καλλιέργεια καλής επαφής με το σώμα
  • Κατανόηση του τι θέλω, ποιες είναι οι προκλήσεις και ποια τα εμπόδια στην επίτευξη στόχων
  • Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αποφασιστικότητας
  • Ανάπτυξη της ζωτικότητας, της διάθεσης για ζωή και δημιουργικότητα
  • Καταπολέμηση της αρνητικής εικόνας σώματος
  • Καταπολέμηση της κατάθλιψης, της μελαγχολίας, της έλλειψης διάθεσης.

Περισσότερα για τη χοροθεραπεία εδώ

Βίντεο για τη χοροθεραπεία εδώ

Νέα συνέντευξη της Λήδας Shantala για τον ινδικό χορό, τη χοροθεραπεία και τη γιόγκα εδώ

Σημαντική διευκρίνιση:

Οι τετράωρες ομαδικές συνεδρίες χοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala γίνονται μία φορά το μήνα (πάντα Κυριακή), στον Πολυχώρο Shantom.

Οι συνεδρίες αυτές έχουν ένα συνδετικό νήμα και αποτελούν θεματικούς κύκλους, ωστόσο είναι και εντελώς αυτοτελείς, μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθήσει μόνο μία, ή δύο, ή τρείς κλπ, μεμονωμένα.

Παρόλα αυτά, με μία φορά κανείς παίρνει μόνο μία γεύση αρχαρίου, διότι η χοροθεραπεία μαθαίνεται κάνοντας χοροθεραπεία και μόνον μέσα από την επανάληψη και τη διάρκεια στο χρόνο, μπορεί κανείς να περιμένει αλλαγές και ίαση.

Έτσι συστήνεται, αφού κανείς δοκιμάσει μία τετράωρη συνεδρία, να συγκεντρωθεί θεραπευτικά, να δεσμευτεί και να ακολουθήσει ανελλιπώς τις μηνιαίες συνεδρίες για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η ενότητα των 9 συναντήσεων όπως την προτείνουμε, σας εγγυάται μια πρώτη ικανοποίηση των θεμάτων και των στόχων που έχετε θέσει, με κανέναν όμως τρόπο δεν είναι επαρκής για μια εις βάθος κατανόηση της ψυχικής δομής. Συστήνονται δυο τουλάχιστον χειμερινές περίοδοι.

Λήδα Shantala

Χοροθεραπεύτρια  G.D.T.R. Sr, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης (Dipl. Licence ès Lettres, Paris III Sorbonne), χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ καθώς και Raja Yoga, ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών Shantom «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala».

Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας «Kaivalya Dhama», της ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinaya Sudha».

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Παρίσι απέκτησε πλούσια εμπειρία σε ομάδες θεραπείας. Αργότερα ταξίδεψε για 2 χρόνια, στo Γκαμπόν της Αφρικής, στη σαμανιστική κοινότητα «Μοmbwiri» της φυλής Mitsogo, με στόχο την έρευνα των «θεραπειών ομάδας» – η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή για να διδαχτεί κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τη σπουδή της χοροθεραπείας με τη δρ. Μάρσια Λέβενταλ, υφηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης. Το 2010 επέστρεψε στην Αφρική για να εμβαθύνει περεταίρω την εκπαίδευσή της, αποκτώντας τον τοπικό τιμητικό τίτλο “Ntzogo Polo” = εκείνη που γνωρίζει τα μυστικά και βοηθά τους άλλους.

Στην Ελλάδα, ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα. Από το 1987 διδάσκει (πρώτα στο Κέντρο Μάντιραμ και έπειτα στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom) Raja Yoga/διαλογισμό, Μπάρατα Νάτυαμ και συντονίζει μηνιαίες ομάδες Χοροθεραπείας.

Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος.