Χρόνος ανάγνωσης < 1 ΄

Στη Θεσσαλονίκη επεκτείνεται το Δίκτυο Υποστήριξης Εξαρτημένων Γυναικών-Μητέρων και των Παιδιών τους. Το Δίκτυο συγκροτήθηκε το 2011 στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Μονάδας Street-Work του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ. Στόχος του είναι η προώθηση προτάσεων και πολιτικών για την υποστήριξη της εξαρτημένης γυναίκας-μητέρας και των παιδιών της. Αποτελείται από δημόσιους φορείς απεξάρτησης, υγείας, κοινωνικής φροντίδας, καθώς και τοπικής αυτοδιοίκησης και δικαιοσύνης.

Η πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία Δικτύου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή  εκπροσώπων από 12 φορείς και προγράμματα. Τη συνάντηση χαιρέτησαν ο Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά Δρ. Χρήστος Κουιμτσίδης και ο Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Δρ. Χρίστος Λιάπης. Στη διάρκειά της έγινε από εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ αναλυτική παρουσίαση του σκοπού και των στόχων του Δικτύου, διερευνήθηκε η κατάσταση και οι ανάγκες της Θεσσαλονίκης και συζητήθηκε ο τρόπος δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων της πόλης.

Από την αρχή της ίδρυσής του το Δίκτυο έχει ασχοληθεί με ζητήματα, όπως τη διασύνδεση και συνεργασία μεταξύ φορέων και υπηρεσιών, το θεσμικό πλαίσιο της παιδικής προστασίας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου, την προαγωγή της δεοντολογίας, καθώς και με την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας και των θεσμικών φορέων.

Σήμερα το δίκτυο στην Αθήνα αποτελείται από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ-Μονάδα Street-Work, το 18 Άνω-Πρόγραμμα Γυναικών/Μητέρων, τον ΟΚΑΝΑ, την Εισαγγελία Ανηλίκων Αθήνας, τα Μαιευτήρια Έλενα και Αλεξάνδρα, το Ίδρυμα Μητέρα, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», το Θριάσιο Νοσοκομείο, το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον Δήμο Αθηναίων.

Οι συμμετέχοντες φορείς της Θεσσαλονίκης κατά την πρώτη αυτή συνάντηση ήταν τα προγράμματα ΙΑΝΟΣ, ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ο ΟΚΑΝΑ, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τα Κέντρα Πρόληψης Σείριος, Ελπίδα και Δίκτυο Άλφα, το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ και το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.